Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τη φύλαξη της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ

Μόσχα: «Oι Ταλιμπάν είναι πιο συνεννοήσιμοι από την κυβέρνηση μαριονετών του Αφγανιστάν και δεν συνιστούν προς το παρόν απειλή για την Κεντρική Ασία».

AP21228323129364

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν ήδη την φύλαξη της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ.

«Ήδη ανέλαβαν την φύλαξη της ρωσικής πρεσβείας», δήλωσε ο Καμπούλοφ στον ραδιοσταθμό Echo Mockvi, προσθέτοντας ότι «αύριο θα συμφωνήσουν με τον πρεσβευτή τις λεπτομέρειες σε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική».

Ένα τμήμα του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ ή θα πάρει άδεια ή θα εγκαταλείψει την πρεσβεία, επισήμανε ο Καμπούλοφ.

Η Μόσχα εκτιμά ότι οι Ταλιμπάν είναι πιο συνεννοήσιμοι από την κυβέρνηση μαριονετών του Αφγανιστάν και δεν συνιστούν προς το παρόν απειλή για την Κεντρική Ασία

Η ηγεσία του κινήματος των Ταλιμπάν έχει δείξει εδώ και καιρό ότι είναι πιο συνεννοήσιμη απ’ ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μαριονετών του Αφγανιστάν, ενώ δεν συνιστά προς το παρόν απειλή για τις χώρες συμμάχους της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν Ζαμίρ Καμπούλοφ, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για κάθε διαφορετική εξέλιξη, αλλά ελπίζει σε μια πιο ευνοϊκή για την ίδια και τους συμμάχους της.

«Εάν συγκρίνω την ικανότητα για επίτευξη συμφωνίας των συναδέλφων και εταίρων, μπορώ να πω ότι εδώ και καιρό οι Ταλιμπάν έχουν δείξει ότι είναι πιο συνεννοήσιμοι από την κυβέρνηση μαριονετών της Καμπούλ», δήλωσε ο Καμπούλοφ, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24».

Ο Καμπούλοφ επισήμανε επίσης ότι οι Ταλιμπάν τηρούν τις συμφωνίες που σχετίζονται με την ασφάλεια της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των χωρών της Κεντρική Ασίας στην Καμπούλ. «Ξεκινάμε από το ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Προς το παρόν, ως προς το τμήμα που αφορά στην ασφάλεια της πρεσβείας μας και των συμμάχων μας στην Κεντρική Ασία, οι Ταλιμπάν τηρούν τις συμφωνίες», δήλωσε ο ίδιος.

«Αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι (…) Ωστόσο θα παρακολουθούμε προσεκτικά τις περαιτέρω εξελίξεις», δήλωσε ο Καμπούλοφ, προσθέτοντας ότι «στην ουσία είμαστε έτοιμοι για κάθε εξέλιξη, αλλά λαμβάνουμε ως αφετηρία την πιο ευνοϊκή για την Ρωσική Ομοσπονδία και τους συμμάχους της».

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν θα τοποθετηθεί «σύντομα» για το Αφγανιστάν

Ο Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται στο Καμπ Ντέιβιντ, θα τοποθετηθεί «σύντομα» για το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Οι Αμερικανοί «πρέπει να περιμένουν να έχουν σύντομα νέα του προέδρου. Ήδη αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε ενεργείς επαφές με την ομάδα Εθνικής Ασφαλείας. Εργάζεται σκληρά για την διαχείριση της κατάστασης αυτής», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Τζέικ Σάλιβαν, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τον χρόνο και την μορφή της προεδρικής παρέμβασης.

Η ατζέντα που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο δεν προβλέπει δημόσια παρέμβαση για τον αμερικανό πρόεδρο, που πέρασε το σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου αρχικά επρόκειτο να παραμείνει μέχρι την Τετάρτη μακριά από τους δημοσιογράφους.

Το χαλαρό αυτό πρόγραμμα φαίνεται πλέον δύσκολο να τηρηθεί, την ώρα που το Αφγανιστάν έχει πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν έπειτα από αστραπιαία επίθεση και την ώρα που ο κόσμος παρακολουθεί συγκλονισμένος τις εικόνες χάους και απελπισίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η τελευταία προφορική δημόσια παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν ήταν στις 10 Αυγούστου, όταν διαβεβαίωσε ότι «δεν μετανιώνει» για την απόφασή του για την αποχώρηση και των τελευταίων αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν μέχρι τις 31 Αυγούστου έπειτα από 20ετείς συγκρούσεις.

Στην συνέχεια, γνωστοποίησε μέσω γραπτής ανακοίνωσης την απόφαση για την ανάπτυξη 6.000 αμερικανών στρατιωτών για την διαφύλαξη της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ και την απομάκρυνση 30.000 Αμερικανών και Αφγανών που είχαν συνεργασθεί με τις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου ότι ο αμερικανός πρόεδρος ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Φωτογραφία που κυκλοφόρησε σήμερα τον δείχνει καθισμένο μόνο μπροστά σε ένα τεράστιο τραπέζι συσκέψεων στο Καμπ Ντέιβιντ απέναντι σε οθόνη τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετέχουν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Γερμανία: Η αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν ήταν «ένα λάθος», λέει ο Γιόσκα Φίσερ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ δήλωσε σήμερα ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν «χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση» ήταν «ένα λάθος» που άφησε το πεδίο ελεύθερο στους Ταλιμπάν.

«Πιστεύω ότι η απόφαση για μια εσπευσμένη αποχώρηση χωρίς διαπραγμάτευση ήταν ένα λάθος», υπογράμμισε ο άνθρωπος που ήταν επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κατά την ανάπτυξη των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

«Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ας μην το ξεχνάμε, είχαμε το καθήκον να καταπολεμήσουμε την ισλαμιστική τρομοκρατία», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος των Πρασίνων, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την πολιτική ζωή εδώ και περισσότερο από 15 χρόνια.

«Δεν θα είχα ποντάρει σε μια τέτοια απόφαση εσπευσμένης αποχώρησης», πρόσθεσε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Φρανκφούρτη επί του Όντερ (ανατολική Γερμανία) με την επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Πρασίνων για τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου Αναλένα Μπέρμποκ.

«Βλέπουμε τις συνέπειες σήμερα», πρόσθεσε.

Έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια παρουσίας, η Γερμανία ολοκλήρωσε στα τέλη Ιουνίου την απόσυρση όλων των στρατιωτών της που στάθμευαν στο Αφγανιστάν.

Το 2003, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο υπουργός Εξωτερικών του, ο Γιόσκα Φίσερ, είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην αποστολή του ΝΑΤΟ στέλνοντας ένα σημαντικό απόσπασμα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο Αφγανιστάν.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…