Οι ταινίες της εβδομάδας: Ξεκινά η 5η φάση της Marvel

Το φιλόδοξο αλλά όχι και τόσο τολμηρό «Ant-Man και Wasp: Κβαντομανία» μας εισάγει στη νέα (κβαντική παρακαλώ) πραγματικότητα της επόμενης φάσης του MCU.

AntMan3 SB2gr

Ant-Man και Wasp: Κβαντομανία (Ant-Man και the Wasp: Quantumania) (**1/2)

Περιπέτεια φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2023 (125)

Σκηνοθεσία: Πέιτον Ριντ Πρωταγωνιστούν: Πολ Ραντ, Εβάντζελιν Λίλι, Κάθριν Νιούτον, Τζόναθαν Μέιτζορς, Μισέλ Φάιφερ, Μάικλ Ντάγκλας, Μπιλ Μάρεϊ

Ο Σκοτ Λανγκ απολαμβάνει τους ρυθμούς της κανονικής ζωής και επιχειρεί να αναπληρώσει το χαμένο χρόνο με την κόρη του Κάσι, όταν τα πειράματα της δεύτερης ανοίγουν πέρασμα προς ένα άγνωστο σύμπαν που θα βάλει σε νέες περιπέτειες τους ήρωες.

Ο πρώτος «Ant-Man» το 2015 ήταν ο επίλογος της δεύτερης φάσης του MCU. Το δεύτερο φιλμ «Ο Ant-Man και η Σφήκα» το 2018 έκλεινε το 3ο μέρος του κινηματογραφικού μαρβελικού σύμπαντος. Και τώρα η 5η φάση της Marvel ξεκινά (αντί να τελειώνει όπως γινόταν ως τώρα) με μια ακόμη περιπέτεια του ήρωα που αυξομειώνει μέγεθος χάρη στην ειδική σχολή του. Ο σκηνοθέτης των δύο πρώτων φιλμ του Ant-Man, Πέιτον Ριντ, αναλαμβάνει και πάλι την πλοήγηση της δράσης με όλη την παλιοσειρά να βρίσκεται στη θέση της. Οι Πολ Ραντ και Εβάντζελιν Λίλι (Ant-Man και Σφήκα) ανανεωμένοι και πιο σοφοί πλέον, δείχνουν να απολαμβάνουν τους ρόλους τους σε ένα συγκροτημένο σενάριο που εστιάζει στη σχέση γονιών- παιδιών (όχι μόνο η Κάσι αλλά και η Χόουπ καλείται να διαχειριστεί την μακρόχρονη απώλεια της μητέρας της) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το φιλμ υπολείπεται σε θέαμα. Το σκηνικό αποτύπωμα του κβαντικού σύμπαντος είναι εντυπωσιακό – η μυθολογία του «Star Wars» συναντά το «Avatar» με πνοή βγαλμένη από το «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης»- το χιούμορ είναι ακομπλεξάριστο και ενίοτε σουρεαλιστικό, η δράση άφθονη και πυρετώδης χάρη στην παντοκρατορία του CGI. Πάνω από όλα όμως το φιλμ ξεχωρίζει λόγω… Κακού. Ο Κανγκ ο Κατακτητής (άξιος στο ρόλο ο Τζόναθαν Μέιτζορς) είναι μια πραγματικά θανάσιμη μορφή που δείχνει ανίκητη, καθώς τα μεγάλα όπλα του είναι η διαχείριση του χρόνου και η ικανότητα του να ταξιδεύει από το ένα σύμπαν χωρίς δυσκολία. Το εύρημα της αιχμαλωσίας του στο κβαντικό σύμπαν και η μοιραία συνάντηση του με την επίσης παγιδευμένη Τζάνετ (σαφώς αναβαθμισμένος ο ρόλος της Φάιφερ) είναι το βαρόμετρο της ιστορίας και η πηγή των πιο ελκυστικών ιδεών της ταινίας.

Close (***)

Δραματική βελγικής παραγωγής 2022 (104)

Σκηνοθεσία: Λούκας Ντοντ Πρωταγωνιστούν: Ιντεν Νταμπρίν, Γκουστάβ Ντε Βελ, Εμιλί Ντεκέν, Λεά Ντρακέρ

Η σχέση δύο αγοριών, του Λεό και του Ρεμί που είναι κολλητοί από μικρά παιδιά, δοκιμάζεται όταν πηγαίνουν στο γυμνάσιο και κάποιοι συμμαθητές τους πειράζουν ότι είναι «ζευγαράκι». Τα δύο αγόρια αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο.

Ο 32χρονος βέλγος Λούκας Ντοντ («Κορίτσι») συνθέτει ακόμη ένα οδυνηρό χρονικό ενηλικίωσης με την κάμερα να «αιχμαλωτίζει» ορισμένα στιγμιότυπα μοναδικής τρυφερότητας και ομορφιάς. Καθηλώνει η ειλικρίνεια με την οποία ο δημιουργός προσεγγίζει την αγωνία και την αμηχανία των δύο παιδιών που αδυνατούν να κατανοήσουν τα πικρόχολα και ειρωνικά πειράγματα του περίγυρου. Υποψήφιο για το Διεθνές Όσκαρ και Μέγα βραβείο της επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών.

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος (World War III) (***)

Δραματική ιρανικής παραγωγής 2022 (117)

Σκηνοθεσία: Χουμάν Σεγιέντι Πρωταγωνιστούν: Μόχσεν Ταναμπάντε, Μαχσά Χετζάζι, Νέντα Τζεμπραεϊλί, Ναβίντ Νοσράτi

Ένας φτωχός εργάτης που εργάζεται για την κατασκευή των σκηνικών σε ταινία που έχει ως θέμα τις φρικαλεότητες των ναζί κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου επιλέγεται να υποδυθεί τον Χίτλερ λόγω της ομοιότητας του με τον γερμανό δικτάτορα.

Στιβαρό και πρωτότυπο ιρανικό κοινωνικό δράμα με έντονο πολιτικό προφίλ, ρεαλιστική ατμόσφαιρα και πειστικές ερμηνείες, το οποίο διαχειρίζεται υποδειγματικά όλες τις πτυχές της ιστορίας. Η καινοτομία του σεναρίου αναδεικνύεται κι από τη χρήση της ερωτικής ιστορίας στην υπόθεση, ενώ η σύζευξη μύθου και πραγματικότητας δίνεται με γνήσιο βιτριολικό χιούμορ. Δύο βραβεία (καλύτερης ταινίας και ερμηνείας) στο τμήμα των «Οριζόντων» του φεστιβάλ Βενετίας 2022.

Ξεκουράσου (Bed Rest) (**)

Θρίλερ αμερικανικής παραγωγής 2022 (91)

Σκηνοθεσία: Λόρι Εβανς Τέιλορ Πρωταγωνιστούν: Μελίσα Μπαρέρα, Γκάι Μπάρνετ, Εντι Ινκσετερ

Μετά από άκαρπες προσπάθειες, η Τζούλι καταφέρνει να μείνει έγκυος και μετακομίζει μαζί με τον άντρα της στο νέο τους σπίτι για να περάσει τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Όμως η ονειρική μετακόμιση εξελίσσεται σε εφιάλτη για την ηρωίδα όταν περίεργα οράματα αρχίζουν να την κυριεύουν.

Το στυλιζαρισμένο θρίλερ της Λόρι Εβανς Τέιλορ ακολουθεί πιστά τους κανόνες του είδους και παρότι δεν πρωτοτυπεί φτιάχνει ατμόσφαιρα που οδηγεί στην ανατριχιαστική κορύφωση του ανατρεπτικού φινάλε. Το σενάριο λειτουργεί παραπλανητικά σε ένα στόρι που θέλει να μοιάζει με το «Μωρό της Ρόζμαρι» του Πολάνσκι ή με τους «Άλλους» του Αμενάμπαρ αλλά οποιαδήποτε σύγκριση με τα παραπάνω φιλμ είναι αστεία.