Οι ταινίες της εβδομάδας: Το αφοπλιστικό σινεμά του Αλεξάντερ Πέιν

Στα «Παιδιά του χειμώνα», το νέο φιλμ του ελληνοαμερικανού δημιουργού που προτάθηκε πριν από λίγες μέρες για πέντε βραβεία όσκαρ, η ερμηνεία του Πολ Τζιαμάτι είναι σκέτη απόλαυση.

πειν

Τα παιδιά του χειμώνα (The holdovers) (****)

Κομεντί αμερικανικής παραγωγής 2023 (133)
Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Πέιν Πρωταγωνιστούν: Πολ Τζιαμάτι, Ντα’ Βάιν Τζόι Ράντολφ, Ντόμινικ Σέσα

Σε ένα φημισμένο οικοτροφείο αρρένων στη Μασαχουσέτη του 1970, ένας κατσούφης και αυστηρός καθηγητής Ιστορίας με αδυναμία στο αλκοόλ, αναγκάζεται να περάσει τις μέρες των Χριστουγέννων μαζί με πέντε μαθητές (οι οποίοι δεν θα επιστρέψουν για τις γιορτές στα σπίτια και τις οικογένειες τους) καθώς την μαύρη μαγείρισσα του σχολείου που θρηνεί το χαμό του γιου της στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η απαράμιλλη και γεμάτη ζεστασιά ματιά του Πέιν πάνω στην αντίξοη συνεύρεση των επτά μοναχικών ψυχών- που στην πορεία θα μείνουν μόνο τρεις- δίνει το έναυσμα για να ξετυλιχτεί ένα πολυεπίπεδο και συγκινητικό ανθρώπινο δράμα με θέμα την φιλία και την ενηλικίωση. Τόσο ο «γουρλομάτης» καθηγητής, όσο και ο ευφυής, απροσάρμοστος μαθητής αλλά και η απαρηγόρητη μαγείρισσα, θα πασχίσουν αρκετά μέχρι να βρουν έναν κώδικα επικοινωνίας, ώστε να μπορέσουν να περάσουν χωρίς ιδιαίτερες απώλειες τις δύσκολες μέρες των Χριστουγέννων. Φυσικά και δεν μπορούν να φανταστούν ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής οι ζωές τους θα έχουν αλλάξει ριζικά. Μέσα από οριακές δοκιμασίες, απρόσμενες εκπλήξεις και οδυνηρές εξομολογήσεις οι μέχρι πρότινος ξένοι θα έρθουν πιο κοντά. Ταυτόχρονα θα βρουν τον πραγματικό εαυτό τους και θα μάθουν να ζουν με τις ανοιχτές πληγές τους.

Ο Πέιν μετά από τις ανορθογραφίες του «Μικρόκοσμου» επιστρέφει στα σημαντικά δράματα. Παρότι η βασική ιδέα του φιλμ του ανήκει – έμπνευση ήταν ένα παλιό γαλλικό φιλμ του 1935- αναθέτει για δεύτερη μόλις φορά στην καριέρα του το σενάριο σε κάποιον άλλον (Ντέιβιντ Χέμινγκσον) κι εκείνος προτείνεται για το όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου! Αυτό του επιτρέπει να αφηγηθεί την ιστορία του με μια φόρμα που θαρρείς πως είναι φτιαγμένη την εποχή που εκτυλίσσεται η δράση. Η παλιομοδίτικη αυθεντικότητα των 70ς που σημαδεύει τη σκηνοθεσία του Πέιν, μαζί με το μελαγχολικό χιούμορ των καλοφτιαγμένων διαλόγων είναι τα μεγάλα ατού του έργου.

Ειδική μνεία αξίζουν και οι δύο εκ των τριών ηθοποιών που προσφέρουν δύο συναρπαστικές ερμηνείες. Ο Πολ Τζιαμάτι δίνει μια παράσταση υψηλής κλίμακας που ίσως να του χαρίσει το πρώτο του όσκαρ ενώ η σαρωτική Ντα’ Βάιν Τζόι Ράντολφ είναι ήδη φαβορί για το βραβείο Β γυναικείου ρόλου.

Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο (Blackbird Blackbird Blackberry) (***)

Δραματική γεωργιανής παραγωγής 2023 (111)
Σκηνοθεσία: Ελενε Ναβεριάνι Πρωταγωνιστούν: Εκα Τσαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε, Ανκα Κχουρστίντζε

Η Ετέρο, μια 48χρονη γυναίκα που ζει σε μικρό χωριό της Γεωργίας, έχει επιλέξει να μην παντρευτεί. Προτιμά σε αντίθεση με τις φίλες της να είναι ελεύθερη όμως δεν υπολογίζει τον απρόσμενο έρωτα που γεννιέται ξαφνικά.

Ένα σπάνιο γυναικείο πορτρέτο (η αφοπλιστική Ετέρο αγαπά την ανεξαρτησία της αλλά και τα γλυκά!) και μια έξυπνη αποδόμηση της πατριαρχίας και των στερεοτύπων της κλειστής, οπισθοδρομικής κοινωνίας δίνουν το στίγμα του έργου. Έργου που διαθέτει και τα στοιχεία ενός ιδιότυπου love story που διερευνά τα ηθικά διλήμματα της ηρωίδας. Το λιτό, χαμηλόφωνο δράμα από την Γεωργία προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάνες και κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και γυναικείας ερμηνείας στο φεστιβάλ του Σαράγεβο.

Ferrari (**1/2)

Βιογραφική αμερικανικής παραγωγής 2023 (130)
Σκηνοθεσία: Μάικλ Μαν Πρωταγωνιστούν: Ανταμ Ντράιβερ, Πενέλοπε Κρουζ, Τζακ Ο’ Κόνελ, Σαϊλίν Γούντλεϊ, Πάτρικ Ντέμπσι

52B Photo Credit Lorenzo Sisti scaled

Το 1957 είναι έτος-ορόσημο για τον Έντζο που βρίσκεται σε κομβικό σημείο όχι μόνο στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική του ζωή. Η έκβαση της κούρσας των «Χιλίων μιλίων» θα κρίνει το μέλλον του ίδιου αλλά και της Ferrari.

Θεαματικό και καλογυρισμένο (η τελική κούρσα κόβει την ανάσα) το φιλμ του Μαν επικεντρώνεται στην αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ενός σκληρού και ασυμβίβαστου Φεράρι που πάνω από όλα – ακόμη και από τις σχέσεις ή τους ανθρώπους που αγαπά- βάζει τη διάσημη φίρμα του. Τον τελευταίο υποδύεται κάπως αμήχανα ο Ντράιβερ σε μια ερμηνεία αποστασιοποιημένη και με ένα στυλιζάρισμα που δεν επιτρέπει να φανεί οποιοδήποτε ψήγμα ανθρωπιάς.

Αποστολή στην Ελλάδα (The bricklayer) (*)

Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2024 (110)
Σκηνοθεσία: Ρένι Χάρλιν Πρωταγωνιστούν: Ααρον Εκχαρτ, Νίνα Ντομπρέφ, Τιμ Μπλέικ Νέλσον

TB 00276
Μυστηριώδεις δολοφονίες που έχουν θύματα δημοσιογράφους προκαλούν αναστάτωση στη διεθνή πολιτική σκηνή αλλά και δυναμικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίζεται η βάση των δραστών που σχετίζονται με τη CIA.

Στην ταινία του Ρένι Χάρλιν («Το νησί των κουρσάρων», «Βαθιά άγρια θάλασσα») η γραφικότητα και τα κλισέ ξεχειλίζουν σε ένα σενάριο- πρόσχημα για να εκδηλωθεί μια ακατάπαυστη προπαγανδιστική δράση για την αποκατάσταση της «καλής φήμης της CIA» . Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων έχει γίνει στα πιο τουριστικά σημεία της Θεσσαλονίκης, ενώ η προσπάθεια του φιλότιμου Έκχαρτ να δώσει στον πρώην πράκτορα της CIA που υποδύεται στοιχειώδη ρεαλισμό, δεν έχει κανένα αντίκρισμα.

Γάτες στο Μουσείο (Cats in the Museum) (**)

Animation ρωσικής παραγωγής 2023 (83)
Σκηνοθεσία: Βασίλι Ροβένσκι Με τις φωνές των: Βαγγέλη Χαλκιαδάκη, Κώστα Αποστολίδη, Κώστα Τερζάκη, Χρήστου Λαγκούση

Μικρός καραβόγατος που ναυαγεί σε ερημονήσι, πιάνει φιλίες με ένα λαίμαργο ποντικό ο οποίος είναι λάτρης των εικαστικών τεχνών. Οι δυο τους μπλέκουν σε περιπέτειες που έχουν φόντο τις δημιουργίες κάποιων διάσημων ζωγράφων.

Το φιλμ που γυρίστηκε από την ομάδα που μας έδωσε τα «H Εποχή των Παγετώνων 2» και «Μπάτε Σκύλοι Αλέστε» συνδέει την παιδική αφέλεια, με μια αίσθηση φιλοτεχνίας – το μουσείο Ερμιτάζ σε κεντρικό ρόλο- αλλά κι ένα υποτυπώδες χιούμορ που θα αγγίξει περισσότερο την πιτσιρικαρία. Το πιασάρικο στοιχείο της πλοκής αφορά στο σχολιασμό και τις αντιφατικές απόψεις γύρω από την αξία κάποιων σπάνιων έργων τέχνης.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη