Οι Ταινίες της εβδομάδας: Η μεγάλη συναισθηματική δύναμη του «Μικρού αδελφού»

Η γαλλίδα σκηνοθέτρια Λεονόρ Σεράιγ επιδεικνύει στόφα δεινής δημιουργού χάρη στο σοφό και ευαίσθητο χρονικό ενηλικίωσης που αφηγείται.

PETIT FRERE

Ο μικρός αδελφός (Un petit frere/ Mother and son) (***1/2)

Δραματική γαλλικής παραγωγής 2022 (106)

Σκηνοθεσία: Λεονόρ Σεράιγ Πρωταγωνιστούν: Αναμπέλ Λενγκρόν, Στεφάν Μπακ, Κένζο Σαμπέν, Αχμέντ Σιλά, Λετισιά Ντος

Μια νεαρή μητέρα από την Ακτή Ελεφαντοστού φτάνει μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά της στο Παρίσι και βρίσκει δουλειά ως καθαρίστρια σε πολυτελές ξενοδοχείο. Κι ενώ προσπαθεί να εμφυσήσει στα παιδιά της τη νοοτροπία του αγωνιστή που δεν τα παρατάει ποτέ, οι προσωπικές της επιλογές -ειδικά στο θέμα των ερωτικών της συντρόφων- προκαλούν αμηχανία στα δύο αγόρια.

Ένα θαυμάσιο φιλμ από την ταλαντούχα Λεονόρ Σεράιγ είναι ο «Μικρός αδελφός» που ήταν υποψήφιο για το Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες και θυμίζει έντονα τις πιο ουμανιστικές στιγμές από το σινεμά του Κεν Λόουτς και των αδερφών Νταρντέν. Το πορτρέτο μιας ασυνήθιστης οικογένειας τα μέλη της οποίας δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, σκιαγραφείται με τη μορφή ενός ιδιότυπου και απέραντα τρυφερού χρονικού ενηλικίωσης. Μιας ενηλικίωσης χωρισμένης σε τρία κεφάλαια  (τα οποία έχουν για τίτλο τα ονόματα των ηρώων) που δεν αφορά μόνο τα δύο αγόρια αλλά έχει ως βάση της, τη δυναμική μητέρα. Η χρονική διάρκεια του φιλμ καλύπτει μια διαδρομή σχεδόν 30 ετών, στην οποία παρακολουθούμε την εξέλιξη των ηρώων, παράλληλα με τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στη Γαλλία και κατ’ επέκταση η Ευρώπη. Η πιο ανήσυχη διαπίστωση έχει να κάνει με τη μετατροπή της χώρας που γέννησε το Διαφωτισμό, σε μια κοινότητα που δείχνει πλέον ελάχιστη ανοχή στη διαφορετικότητα και τους μετανάστες. Με υπόγεια συναισθηματική ένταση και χωρίς ίχνος επιτήδευσης στη γραφή της, η ικανότατη Λεονόρ Σεράιγ που είχε εντυπωσιάσει προ πενταετίας στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο («Μια νέα γυναίκα»), παραδίδει ένα σοφό και αψεγάδιαστα δομημένο δράμα. Ένα γλυκόπικρο ανθρώπινο δράμα με δηκτικό πολιτικό σχόλιο, το οποίο κοσμεί με την εκρηκτική παρουσία της η άγνωστη Αναμπέλ Λενγκρόν.

Ένας άλλος κόσμος (Un Autre Monde) (***1/2)

Δραματική γαλλικής παραγωγής 2021 (95)

Σκηνοθεσία: Στεφάν Μπριζέ Πρωταγωνιστούν: Βενσάν Λεντόν, Σαντρίν Κιμπερλέν, Αντονί Μπαζόν

0klWMhVE scaled

Ο διευθυντής ενός γαλλικού εργοστασίου που ανήκει σε αμερικανικό βιομηχανικό κολοσσό επιχειρεί να βρει μια βιώσιμη λύση στην αδιάλλακτη απόφαση των αφεντικών για απολύσεις στο εργατικό δυναμικό, την ίδια ώρα που αντιμετωπίζει και ένα επώδυνο διαζύγιο.

Ο Στεφάν Μπριζέ ολοκληρώνει την αντικαπιταλιστική τριλογία του μετά από το «Νόμο της αγοράς» και το «Σε πόλεμο» συνεργαζόμενος ξανά με τον Βενσάν Λεντόν ο οποίος αυτή τη φορά αλλάζει στρατόπεδο και βρίσκεται στο πλευρό των εργοδοτών. Ρεαλισμός που φτάνει στα επίπεδα του ψευδοντοκιμαντέρ, λιτή αφήγηση και άλυτα ηθικά διλήμματα σε ένα άρτιο κοινωνικοπολιτικό θρίλερ για την απαξίωση της ίδιας της ζωής με κριτήριο τους χρηματοοικονομικούς δείκτες και τους νόμους της αγοράς.

Αουτσάιντερς (Dumb Money) (***)

Κομεντί αμερικανικής παραγωγής 2023 (103)

Σκηνοθεσία: Kρεγκ Γκιλέσπι Πρωταγωνιστούν: Πολ Ντέινο, Πιτ Ντέιβιντσον, Βίνσεντ Ντ’Ονόφριο, Σεμπάστιαν Σταν, Σεϊλίν Γούντλεϊ, Σεθ Ρόγκεν

Ένας youtuber με γνώσεις του χρηματιστηρίου παρακινεί τους ακολούθους του να ποντάρουν στη μετοχή μιας ασήμαντης επιχείρησης και προκαλεί μπλακ άουτ στη Wall Street.

Ο τρόπος που ο Kρεγκ Γκιλέσπι («Κρουέλα», «Εγώ, η Τόνια», « Ο Λαρς και η κούκλα του») μεθοδεύει την «γαλλική επανάσταση στην οικονομία» όπως γράφτηκε από έγκριτους οικονομικούς αναλυτές- ναι, η ιστορία που βασίζεται στο βιβλίο του Μπεν Μέζρικ «The Antisocial Network» είναι πέρα ως πέρα αληθινή-  είναι ευρηματικός, ανθρώπινος, κωμικός και απρόσμενα μαρξιστικός! Άψογη η σκιαγράφηση των μπλαζέ μεγαλοκαρχαρίων της Wall Street που υποτίμησαν τη δύναμη των μικροκαταθετών ή Dumb Money όπως τους αποκαλούσαν υποτιμητικά!

Blue Beetle (**)

Περιπέτεια φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2023 (123)

Σκηνοθεσία: Ανχελ Μανουέλ Σότο Πρωταγωνιστούν: Χόλο Μαριντουένια, Σούζαν Σαράντον, Αντριάνα Μπαράζα, Νταμιάν Αλκάσαρ, Ραούλ Μαξ Τρουίγιο, Ελπίντια Καρίγιο, Μπρούνα Μαρκεζίνι, Μπελίσα Εσκομπέντο, Χάρβεϊ Γκιγιέν

xAeRMWUN scaled

Ο νεαρός μεξικανικής καταγωγής Χάιμε Ρέγιες παθαίνει σοκ όταν ένας αρχαίος σκαραβαίος εξωγήινης βιοτεχνολογίας εισβάλει στο σώμα του και του χαρίζει υπεράνθρωπες δυνάμεις.

Το ζητούμενο σε κάθε χολιγουντιανή υπερηρωική περιπέτεια είναι να συνδυαστεί κατάλληλα το χιούμορ με το θέαμα. Ο συγκεκριμένος στόχος δείχνει εφικτός για τον πρώτο λατίνο υπερήρωα των WARNER- DC (ο Χόλο Μαριντουένια του «Cobra Kai» στο ρόλο) μέχρι τα μισά του φιλμ. Όμως από τη στιγμή που εξαντλούνται τα απολαυστικά σκετς της σάτιρας των μεξικανοαμερικανικών οικογενειών στο πρώτο μέρος, η συνέχεια είναι οριακά ρουτινιάρικη και προβλέψιμη, ενώ η εφετζίδικη δράση μπαίνει σχεδόν στον αυτόματο.

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Screenshot 2024 05 04 184604

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στη νότια Βραζιλία έχουν στοιχίσει τη ζωή…

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

androulakis

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εύχεται το φετινό Πάσχα…