Newsroom

Newsroom

Oι ταινίες τις εβδομάδας – Από 12 Μαρτίου στους κινηματογράφους

Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται αντιμέτωπη με την ανθρώπινη, ένας σωματοφύλακας παίζει το τελευταίο του χαρτί, μία γυναίκα βυθίζεται στο έρεβος…

exmachina1 600x317 1

Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται αντιμέτωπη με την ανθρώπινη, ένας σωματοφύλακας παίζει το τελευταίο του χαρτί, μία γυναίκα βυθίζεται στο έρεβος της άνοιας, μια παραμυθένια ηρωίδα ξαναχάνει το γοβάκι της – με πιο ρεαλιστικό τρόπο αυτήν τη φορά -, ένας χρεωμένος επιχειρηματίας εκδικείται τους δανειστές του, ο σπουδαιότερος Έλληνας μελετητής της ινδικής γραμματείας μάς ταξιδεύει στην Ινδία και θύματα του Ψυχρού Πολέμου αφηγούνται τις ιστορίες τους στις  επιλογές αυτής της κινηματογραφικής εβδομάδας.

«Από μηχανής»

H αλήθεια, το ψέμα, o ρεαλισμός και η ψευδαίσθηση εναλλάσσονται μέσα από λαβυρινθώδεις εγκεφαλικές εικόνες με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, στο ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου και επιστημονικής φαντασίας του – γνωστού από τα σενάρια των ταινιών «28 μέρες μετά», «Μη μ’ αφήσεις ποτέ» και «Sunshine» και από το βιβλίο του «Η παραλία», που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη –  Άλεξ Γκάρλαντ, ο οποίος κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, υπογράφοντας, επίσης, το πρωτότυπο σενάριο και την παραγωγή της ταινίας. Με τους Ντόνολ Γκλίσον, Όσκαρ Άιζακ και Αλίσια Βικάντερ, ένα πολύ ιδιαίτερο ερωτικό τρίγωνο δημιουργείται, όταν ένας δισεκατομμυριούχος προγραμματιστής καλεί έναν από τους υπαλλήλους του στην πολυτελή κατοικία του, για να συμμετάσχει σε ένα πείραμα με την τελευταία του εφεύρεση: ένα εξαιρετικά προηγμένο θηλυκό ρομπότ που διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη.

 

 

«Τζόκερ»

Ο Σάιμον Γουέστ μεταφέρει στον κινηματογράφο το αστυνομικό μυθιστόρημα «Heat» του – δύο φορές βραβευμένου με Όσκαρ –  σεναριογράφου Ουίλιαμ Γκόλντμαν, αναθέτοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον Τζέισον Στέιθαμ, ο οποίος πλαισιώνεται από τους Μίλο Βεντιμίλια, Σοφία Βεργκάρα, Στάνλεϊ Τούτσι και Αν Χες. Ήρωας της ταινίας είναι ένας – εθισμένος στον τζόγο – σωματοφύλακας με θανατηφόρες επαγγελματικές δεξιότητες, ο οποίος, κυνηγημένος από την αστυνομία και τη μαφία, παίρνει μέρος σε ένα τελευταίο παιχνίδι, «ποντάροντας» στο όλα ή τίποτα.

 

 

«Still Alice: Κάθε στιγμή μετράει»

Βασισμένο στο ομώνυμο μπεστ σέλερ της Λίζα Τζενόβα, το δράμα των Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ και Γουός Γουεστμόρλαντ αποτυπώνει με διεισδυτικό τρόπο τη συγκλονιστική πορεία μιας δυναμικής και νέας γυναίκας, που προσβάλλεται αναπάντεχα από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, και τις συνέπειες που έχει αυτό στη ζωή, την προσωπικότητα και την οικογένειά της. Τον χαρακτήρα ενσαρκώνει η Τζούλιαν Μουρ, η οποία απέσπασε το  Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου και πολλά ακόμα βραβεία για την ερμηνεία της, ενώ τους υπόλοιπους ρόλους έχουν αναλάβει οι Κρίστεν Στιούαρτ, Άλεκ Μπόλντγουιν και Κέιτ Μπόσγουορθ.

 

 

«Σταχτοπούτα»

Μένοντας πιστός στο ομώνυμο κλασικό παραμύθι και δίνοντας σάρκα και οστά στη διαχρονική ταινία κινουμένων σχεδίων του 1950, ο – βραβευμένος με Όσκαρ –  Κένεθ Μπράνα παρουσιάζει τη δική του εκδοχή, με χιούμορ, ευαισθησία, περισσότερο ρεαλισμό και μια δυναμική και πανέξυπνη Σταχτοπούτα. Ντυμένοι με τα κοστούμια της – βραβευμένης με Όσκαρ – Σάντι Πάουελ, η – επίσης, βραβευμένη με Όσκαρ – Κέιτ Μπλάνσετ και οι Λίλι Τζέιμς, Ρίτσαρντ Μάντεν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ και Χόλιντεϊ Γκρέντζερ ζωντανεύουν την ιστορία της κοπέλας, που ταλαιπωρείται από την κακιά μητριά της, αλλά, με τη βοήθεια μιας νεράιδας, μεταμορφώνεται σε πριγκίπισσα, ζει μια υπέροχη βραδιά και βρίσκει τον έρωτα.

Πριν από τη «Σταχτοπούτα», θα προβάλλεται η μικρού μήκους ταινία «Χρόνια πολλά Ψυχρά κι ανάποδα», η οποία αποτελεί μια ακόμα προσθήκη στο χιονισμένο σύμπαν του «Ψυχρά κι ανάποδα».

 

 

«Τετάρτη 04:45»

Στο αστυνομικό θρίλερ εκδίκησης, με στοιχεία μαύρου χιούμορ και πρωταγωνιστές τους Στέλιο Μάινα, Δημήτρη Τζουμάκη, Αδάμ Μπουσδούκο, Γιώργο Συμεωνίδη και Μαρία Ναυπλιώτου, ο Αλέξης Αλεξίου ξετυλίγει την ιστορία ενός επιχειρηματία, ο οποίος έχει 32 ώρες διορία, για να σώσει όχι μόνο το μπαρ του, αλλά και την οικογένειά του, αφού ο Ρουμάνος γκάνγκστερ, που του έχει δανείσει χρήματα, απαιτεί να εξοφληθεί το χρέος άμεσα. Καθώς ο χρόνος τρέχει, σηκώνει το ανάστημά του και παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες.

 

 

«Τα παιδιά του Εμφυλίου»

Ως μια σύνθεση μυθοπλασίας και «δραματοποιημένου» αρχειακού υλικού, με ηθοποιούς και πρόσωπα που έχουν βιώσει τα γεγονότα, το δράμα του Διονύση Γρηγοράτου – με τους Τζένη Σταυροπούλου και Πέτρο Γιασεμή – ξαναφέρνει στο προσκήνιο το ιστορικό κεφάλαιο του Εμφυλίου και του Ψυχρού Πολέμου (1947 – 1989), κατά τους οποίους χιλιάδες παιδιά απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους. Στην Αθήνα του 2008, μια γιαγιά, που βρίσκεται σε ημικωματώδη κατάσταση, εντοπίζεται σε ένα πάρκο. Οι συγγενείς της εξηγούν στην Αστυνομία ότι πρόκειται για πολιτική πρόσφυγα από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που, εδώ και χρόνια, βρίσκεται σε κώμα ή σε «συνειδητή» κατάσταση να κοιμάται και να μη μιλάει…

 

 

«Ο ξένος στον ξένο, Δημήτριος Γαλανός Μπεναρές»

Με οδηγό έναν σημερινό μελετητή, ο Γιάννης Τριτσιμπίδας καταγράφει, σε αυτό το ντοκιμαντέρ του 2001, τη ζωή και το έργο του λόγιου Δημήτριου Γαλανού (1760 – 1833), του πρώτου και επιφανέστερου Έλληνα μελετητή της ινδικής γραμματείας, ο οποίος αγάπησε βαθιά την Ινδία και έζησε και πέθανε στον ιερότερο ινδουιστικό τόπο, το Μπενάρες. Ταυτόχρονα, η ταινία παρουσιάζει τις βασικές αρχές της ινδουιστικής θρησκείας και κοσμοθεωρίας.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
naftemporiki.gr

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…