Oι ταινίες της εβδομάδας: Στη χώρα των Βίκινγκς

Ταξίδι στον ευρωπαϊκό βορρά και την Ισλανδία με όχημα τη νέα ταινία του Ρόμπερτ Εγκερς που μας παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή των Βίκινγκς.

ανθρωπος βορρας

Ο άνθρωπος απ’ τον Βορρά (The Northman) (***)

Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2022 (136)

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Εγκερς Πρωταγωνιστούν: Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Ανια Τέιλορ-Τζόι, Νικόλ Κίντμαν, Ιθαν Χοκ, Γουίλεμ Νταφόε, Μπιορκ

Ο μικρός Άμλεθ γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας του βασιλιά πατέρα του από τον σφετεριστή θείο του. Θα καταφέρει να το σκάσει και θα ορκιστεί εκδίκηση, περιμένοντας δύο δεκαετίες πριν πάρει το δρόμο της επιστροφής.

Στο σενάριο των Έγκερς- Σιον («Ο αμνός») η υπαρξιακή αγωνία του εμβληματικού σαιξπηρικού ήρωα Αμλετ συναντά το σκοτεινή μυθολογία των Βίκινγκς. Δεν πρόκειται όμως για άλλη μια διασκευή του περίφημου σαιξπηρικού έργου εκδίκησης αλλά μια απόπειρα ανασύστασης –και αποκατάστασης- του παρεξηγημένου κόσμου των βίαιων πολεμιστών. Οι Βίκινγκς του φιλμ δεν είναι μόνο οι πολεμοχαρείς κατακτητές που σκορπούν τον όλεθρο στο πέρασμα τους αλλά οι φορείς ενός πολιτισμού με υψηλές αρχές και ιδανικά. Ο ικανότατος Ρόμπερτ Εγκερς με την τρίτη του ταινία («The witch»-2015, «Ο φάρος» -2019) αποδεικνύει ξανά την ευχέρεια του στο χτίσιμο του μεταφυσικού στοιχείου σε βάσεις ρεαλιστικές.

Στο «The witch» του 2015 ο θρησκευτικός τρόμος προέρχεται από τον πυρήνα ενός παιδικού παραμυθιού, ο «Φάρος» του 2019 συγχέει τις ναυτικές δοξασίες με την ανθρώπινη διαστροφή και τώρα οι ανθρώπινοι -λύκοι του βορρά καλούνται να δείξουν τα κοφτερά δόντια τους σε μια ιστορία εκδίκησης που δεν έχει τέλος. Η ατέρμονη αγάπη, η δίψα για εξουσία, η θρησκευτική ευλάβεια, η πολιτική και κοινωνική συνείδηση, ο όρκος τιμής, η σύγχυση ονείρου και πραγματικότητας, η επίδραση του επιβλητικού φυσικού περιβάλλοντος, ο ρόλος της γυναίκας σε μια βάρβαρη πατριαρχική κοινωνία κλπ. Είναι όλα τους κομμάτια ενός φαινομενικά αταίριαστου παζλ αλλά η μαεστρία του αμερικανού σκηνοθέτη πετυχαίνει να σπάσει τις συμβατικές αλυσίδες αφήγησης και να τα δέσει σε ένα συναρπαστικό εικαστικό σύνολο.

Η Παναγία των Παρισίων φλέγεται (Notre-Dame Brûle) (**1/2)

Περιπέτεια γαλλο-ιταλικής συμπαραγωγής 2022 (110)

Σκηνοθεσία: Ζαν-Ζακ Ανό Πρωταγωνιστούν: Σαμουέλ Λαμπάρτ, Ζαν-Πολ Μπορντ, Μίκαελ Κιρινιάν

Παρίσι, 15 Απριλίου 2019. Η Παναγία των Παρισίων παίρνει φωτιά και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα για να περιοριστεί η καταστροφή.

Ο Ζαν Ζακ Ανό («Η αρκούδα», «Επτά χρόνια στο Θιβέτ») δραματοποιεί το γεγονός με έμφαση στην καταστροφική κωλυσιεργία της πυροσβεστικής αλλά και της αστυνομίας που αρχικά δεν πίστευαν ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά και την ισχυρή πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους. Στη συνέχεια παρακολουθούμε τη συνταγή ενός «φιλμ καταστροφής» με σασπένς που εντείνεται από τις προσπάθειες των πυροσβεστών να σβήσουν την φωτιά και να σώσουν τα αμέτρητα έργα τέχνης του μνημείου. Σε πολλά σημεία η ψευδοντοκιμαντερίστικη αισθητική του έργου ενισχύεται από split screen με αυθεντικά στιγμιότυπα από ερασιτεχνικά βίντεο ή τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.

Τρεις ευχές για τη Σταχτοπούτα (Three Hazelnuts for Cinderella) (**)

Περιπέτεια φαντασίας νορβηγικής παραγωγής 2021 (87)

Σκηνοθεσία: Σέσιλι Α. Μόσλι Πρωταγωνιστούν: Αστριντ Σμέπλας, Τσένγκιζ Αλ, Ελεν Ντόριτ Πέτερσεν, Ινγκριτ Γκέβερ, Μπιόρν Σαντκουίστ

Η ιστορία της Σταχτοπούτας που καταπιέζεται από την τυραννική μητριά της και την δύστροπη κόρη της αλλά συναντά τον αληθινό έρωτα στο πρόσωπο ενός ευγενικού πρίγκιπα.

Το δημοφιλές παραμύθι του 17ου αιώνα (γράφτηκε για πρώτη φορά το 1635 από τον Τζιαμπατίστα Μπαζίλε) μεταφέρεται με την μορφή ενός ανάλαφρου όσο και χιουμοριστικού love story που ποντάρει στην περιπετειώδη χροιά του για να συγκινήσει κυρίως το ανήλικο κοινό. Στο ρόλο της Σταχτοπούτας η ποπ σταρ της Νορβηγίας, η Αστριντ Σμέπλας. Το φιλμ θα προβάλλεται μεταγλωττισμένο στα ελληνικά.

 

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

InCollage 20240425 140114310

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

«Θα ήθελα να μην αναφέρετε πάλι το όνομα ΤΕΜΠΗ ,δεν γνωρίζετε μην μιλάτε», τόνισε ο…

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

604e6647825e631a983d9b22 1

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

Ούτε λίγο ούτε πολύ κατέθεσε πως δεν έφταιγε το όχημα για το τροχαίο που στέρησε…

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Καλλιάνος

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε εκφράσει μέσω βίντεο τα παράπονα του για τις συνθήκες νοσηλείας του…

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

maxresdefault

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

Αίσθηση προκάλεσε η ερμηνεία για το περιεχόμενο των στίχων από έναν χρήστη του Reddit, σύμφωνα…

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

6188958 1

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

«Δεν είναι δουλειά μου ούτε να προσγειώνω αεροπλάνο, ούτε να κάνω εγχείρηση στο νοσοκομείο», ανέφερε…