Οι ταινίες της εβδομάδας: Το σκοτεινό πρόσωπο του «Μπάτμαν»

Ο Ματ Ριβς υπογράφει ένα απρόσμενα ρεαλιστικό πορτρέτο του ήρωα των DComics.

μπατμαν1

The Batman (***)

Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2022 (175)

Σκηνοθεσία: Ματ Ριβς Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Πάτινσον, Ζόε Κράβιτς, Κόλιν Φάρελ, Πολ Ντέινο, Τζέφρι Ράιτ, Τζον Τουρτούρο

Ένας σίριαλ κίλερ ονόματι Ρίντλερ τρομοκρατεί την Γκόθαμ Σίτι λίγες μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές κι αφήνει αινιγματικούς γρίφους στους τόπους των εγκλημάτων που έχουν αποδέκτη τον Μπάτμαν. 

Όχι μια τυπική υπερηρωική περιπέτεια αλλά ένα κράμα θρίλερ και νουάρ με χαμηλότονη αφήγηση, σκοτάδι να εναλλάσσεται με βροχή, και μια σειρά από αποτρόπαιους φόνους να δίνουν ρυθμό και ένταση στην πλοκή. Μιας τυπικής αστυνομικής πλοκής στο κέντρο της οποίας βρίσκεται η αναζήτηση ενός δολοφόνου και με εικόνες που ελάχιστα θυμίζουν στόρι βγαλμένο από κάποιο κόμικ. Οι ρεαλιστικές παραστάσεις ενισχύονται (κάποια στιγμή ο ήρωας καβαλά την συμβατική μοτοσυκλέτα του (!) για να χαθεί στα σκοτεινά σοκάκια της πόλης) και μας μεταφέρουν σε ένα χαοτικό μικροσύμπαν, με αφήγηση voice over από έναν ήρωα που για πρώτη φορά βλέπουμε σε ρόλο ντετέκτιβ και με λέξεις («απληστία», «διαφθορά», «εγκληματικότητα») που περιγράφουν έναν κόσμο σε διαρκή παρακμή. Ο νέος «Μπάτμαν» βρίσκεται μακριά από την λαμπρή φωτογένεια των παλιών ταινιών, ακόμη κι από την σκοτεινή στυλιζαρισμένη γοητεία του Νόλαν. Όταν ο ήρωας βγάζει τη στολή και τη μάσκα του, θυμίζει έναν loser αντιήρωα που δεν έχει καμιά όρεξη για ζωή και με το ζόρι κουβαλά τα τραύματα της παιδικής του ηλικίας. Ο Μπάτμαν των Ριβς-Πάτινσον δεν θυμίζει σε τίποτα την πολύχρωμη φαντασμαγορία των αντίστοιχων ταινιών του Τιμ Μπάρτον στα 90ς ενώ κρατά αποστάσεις και από την ρεαλιστική απεικόνιση του Νόλαν. Ο «Άνθρωπος- νυχτερίδα» της νέας εποχής είναι παραδομένος στην ανασφάλεια και την κατάθλιψη που εκπορεύονται από την απώλεια. Το καλογραμμένο σενάριο φέρνει σε συνδιαλλαγή την προσωπική ιστορία του Μπρους Γουέιν (και του Ρίντλερ ως ένα βαθμό) με μια πεσιμιστική – και άκρως πολιτικοποιημένη- άποψη γύρω από το μέλλον της ανθρωπότητας. Όπως και στο «Τζόκερ» του Τοντ Φίλιπς ο πολιτικός προσανατολισμός του σεναρίου είναι ενταγμένος στο πλαίσιο ανατροπής του κομιξάδικου μύθου για χάρη μιας ρεαλιστικής ιστορίας ενηλικίωσης που ενισχύεται δραματουργικά από έναν αμήχανο ερωτισμό (μεταξύ του ήρωα και της Catwoman) καθώς και την υπαρξιακή αγωνία της καταβολής του αντίτιμου για τις γονικές αμαρτίες που καλούνται να πληρώσουν σχεδόν όλοι οι βασικοί χαρακτήρες του έργου.    

Συρανό Ντε Μπερζεράκ (Cyrano) (**1/2)

Αισθηματικό μιούζικαλ αμερικανικής παραγωγής 2022 (104)

Σκηνοθεσία: Τζο Ράιτ Πρωταγωνιστούν: Πίτερ Ντίνκλατζ, Χάλει Μπένετ, Κέβιν Χάρισον

Ο Συρανό ντε Μπερζεράκ υπόσχεται  στη Ρωξάνη με την οποία είναι κρυφά ερωτευμένος ότι θα προστατεύσει από τα εχθρικά πυρά τον αγαπημένο της Κριστιάν. 

Η διαχρονική απήχηση του γραμμένου από τον Εντμόν Ροστάν στα 1897 ρομαντικού ήρωα οφείλεται στην μεγαλοψυχία και τον αυθεντικό έρωτα του σε συνδυασμό με ένα ουμανισμό που υπερκερνά εποχές και στερεότυπα. Αλλάζοντας το μύθο σε μεγέθη σύγκρισης πολιτικής ορθότητας (η τεράστια μύτη του αρχετυπικού ήρωα που έχουν υποδυθεί στο παρελθόν ο Ντεπαρντιέ κι ο Φερέρ αντικαθίσταται από το χαμηλό ύψος του Ντίνκλατζ) και ασπάζοντας τη λογική του μιούζικαλ στις σκηνές με τα φλογερά ερωτικά ποιήματα που γράφει ο Σιρανό για λογαριασμό του Κριστιάν, ο Ράιτ πετυχαίνει να φτιάξει μια συγκινητική ιστορία που διασώζεται χάρη στο πνεύμα και την δονκιχωτική στάση του ήρωα για τη ζωή.

C 00132 R scaled 1
Haley Bennett stars as Roxanne and Peter Dinklage as Cyrano in Joe Wright’s
CYRANO
A Metro Goldwyn Mayer Pictures film
Photo credit: Peter Mountain
© 2021 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

Αγελάδα (Cow) (***1/2)

Ντοκιμαντέρ βρετανικής παραγωγής 2021 (94)

Σκηνοθεσία: Αντρεα Αρνολντ Φωτογραφία: Μάγκντα Κοβάλσικ Μοντάζ: Ρεμπέκα Λόιντ, Τζέικομπ Σουλσίνγκερ, Νίκολας Σοντέρζ

Καταγραφή της ζωής δύο αγελάδων σε μονάδα βρετανικής γαλακτοπαραγωγής, που μας φέρνει κοντά στην ομορφιά της ύπαρξης τους αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στη σκληρή καθημερινότητά τους.

Ένα θαυμάσιο ντοκιμαντέρ από την Αντρεα Αρνολντ («American Honey», «Fish Tank») που με τρυφερότητα και λιτή αφήγηση διηγείται τα πιο δυνατά επεισόδια στη ζωή των τετράποδων πρωταγωνιστών της. Μέσα από την αλληγορική διάσταση της βασικής ιδέας της (ο κύκλος της ζωής μέσα από το αθώο βλέμμα μιας αγελάδας) η πολυβραβευμένη σκηνοθέτρια υμνεί το μεγαλείο της φύσης και δηλώνει την απεριόριστη αγάπη της στα ζώα που έχουν καταδικαστεί να υπηρετούν τον άνθρωπο για ολόκληρη της ζωή τους. Η αρχή και το φινάλε του έργου είναι από τις πιο συγκλονιστικές σεκάνς που έχουμε δει τελευταία στο σινεμά.  Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών 2021 και βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στις Νύχτες Πρεμιέρας 2021.

Αγαπητοί Σύντροφοι! (Dear Comrades!) (*1/2)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2022 (114)

Σκηνοθεσία: Αντρέι Κοντσαλόφσκι Πρωταγωνιστούν: Τζούλια Βισότσκαγια, Σεργκέι Ερλις, Γιουλίγια Μπούροβα

Η Λιουντμίλα, αφοσιωμένη αξιωματούχος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βλέπει όλη την κοσμοθεωρία της να καταρρέει όταν ξεσπά  μια απεργία στο τοπικό εργοστάσιο, στην οποία  συμμετέχει και η νεαρή κόρη της, προκαλώντας την βίαιη επέμβαση του σοβιετικού στρατού.

H επανεμφάνιση του Αντρέι Κοντσαλόφσκι στη Μόστρα της Βενετίας τιμήθηκε με το Ειδικό βραβείο της επιτροπής του φεστιβάλ ενώ αποτέλεσε την επίσημη ρωσική πρόταση για τα Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας. Πρόκειται για μια φλύαρη προπαγανδιστική κατασκευή που προσπαθεί να κρύψει το αντικομμουνιστικό μένος της (το σενάριο βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα του 1962, όταν το καθεστώς κατέστειλε βίαια τις εργατικές κινητοποιήσεις στο Νοβοτσερκάσκ) πίσω από το μανδύα της σάτιρας αλλά πέρα από 2-3 σκηνές που βγάζουν λίγο γέλιο το υπόλοιπο έργο βουλιάζει στην μετριότητα και τη σοβαροφάνεια. 

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…