Newsroom

Newsroom

Oι ταινίες της εβδομάδας: Σινεφίλ επιλογές και «Scream»

To παράδοξο ερωτικό παραμύθι «Τι βλέπουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό» από την Γεωργία και το αφοπλιστική οικογενειακό δράμα «Κοντά σου για πάντα» είναι οι καλύτερες ταινίες της εβδομάδας.

ουρανος

Τι βλέπουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό (What do we see when we look at the sky?/ Ras Vkhedavt, Rodesac cas Vukurebt?) (***)

Αισθηματικό δράμα γεωργιανογερμανικής συμπαραγωγής 2021 (150’)

Σκηνοθεσία: Αλεξάντρ Κομπερίτζε Πρωταγωνιστούν: Γκιόργκι Μποκοροσβίλι, Βάκτανγκ Παντσουλίτζε, Άνι Καρσελάτζε, Γκιόργκι Αμπρολάτζε, Ολίκο Μπαρμπακάτζε

Στην γεωργιανή πόλη Κουτάισι συναντώνται τυχαία και ερωτεύονται με την πρώτη ματιά η φαρμακοποιός Λίσα κι ο ποδοσφαιριστής Γιόργκι. Είναι όμως τόσο ντροπαλοί και οι δύο που δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν. Δίνουν μεν ραντεβού για την επόμενη μέρα αλλά μέσα στην σύγχυση τους ξεχνούν να πουν τα ονόματά τους. Το ίδιο βράδυ μια απροσδιόριστη κατάρα τους κάνει να ξεχάσουν και οι δύο το πρόσωπο που ερωτεύτηκαν.

Στο ντεμπούτο του «Let the summer never come again» που δεν προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες, ο 33χρονος τότε ( 2017) γεωργιανός σκηνοθέτης Αλεξάντρ Κομπερίτζε περιέγραφε ένα οδοιπορικό διάρκειας τρισήμιση και βάλε ωρών, όπου ένας νεαρός γεωργιανός επαρχιώτης φτάνει στη μεγάλη πόλη με το όνειρο να γίνει χορευτής. Η σκληρή πραγματικότητα τον προσγειώνει όμως και καταλήγει να ψάχνει να βρει χρήματα μέσω της πορνείας και των παράνομων αγώνων πάλης. Ακόμη κι έτσι όμως ο ήρωας βρίσκει απρόσμενα τον έρωτα στο πρόσωπο ενός πελάτη του. Στη δεύτερη ταινία του ο Κομπερίτζε δεν εγκαταλείπει την Γεωργιανή πραγματικότητα -ούτε τη μεγάλη διάρκεια- και επιλέγει ένα άλλο δρόμο, περισσότερο ποιητικό και ελεύθερο αφηγηματικά (εικαστικά πλάνα, σιωπές που λένε πολλά, διαδραστικά παιχνίδια με το θεατή κλπ) για να περιγράψει μια ακόμη έντονη ερωτική ιστορία. Μάλιστα προκειμένου να ενισχύσει το ρομαντισμό με μια απρόσμενη επίκληση του φανταστικού, αντιπαραθέτει τις επιθυμίες των δύο ηρώων με τα τερτίπια της μοίρας. Ο Αλεξάντρ Κομπερίτζε προσπαθεί να αναδείξει την αγάπη και τον έρωτα ως τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν τα μυστικά της ζωής. Μιας ζωής πανέμορφης και συναρπαστικής παρά τις δυσκολίες και τις αντιφάσεις της. Με λιτή σκηνοθεσία και κρατώντας απόσταση από τις ψυχολογικές διαβαθμίσεις των ηρώων του, ο Κομπερίτζε αναδεικνύει ένα ηλιόλουστο σύμπαν που βρίσκει νόημα είτε σε κάποιο βλέμμα είτε σε μια καθημερινή τελετουργία είτε σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα (η ιστορία του ζευγαριού ξετυλίγεται μέσα από τις προετοιμασίες μιας ολόκληρης πόλης για το επικείμενο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018) κρατώντας ανέπαφη την αισιοδοξία του ακόμη κι όταν η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια.

Πράκτορες 355 (The 355) (**)

Κατασκοπική περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2022 (124’)

Σκηνοθεσία: Σάιμον Κίνγκμπεργκ Πρωταγωνιστούν: Τζέσικα Τσαστέιν, Πενέλοπε Κρουζ, Ντάιαν Κρούγκερ, Λουπίτα Νιόγκ’ο, Εντγκαρ Ραμίρεζ, Σεμπάστιαν Σταν

Κορυφαίο όπλο υψίστης ασφαλείας βρίσκεται στην κατοχή αδίστακτων τρομοκρατών και μια πράκτορας της CIA πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της αντίπαλες κατασκόπους προκειμένου να αποφευχθεί το καταστροφικό σχέδιο των δραστών.

Συναρπαστική δράση – δομημένη πάντως πάνω στα γνώριμα ανούσια κλισέ του είδους- και με μια χούφτα δυναμικών γυναικών από τις οποίες η Τζέσικα Τσαστέιν και η Ντάιαν Κρούγκερ κλέβουν εύκολα τις εντυπώσεις όχι μόνο λόγω των επιδόσεων τους στις χορογραφημένες μονομαχίες αλλά και στο πειστικό δέσιμο τους. Κάτι που δεν ισχύει με τις υπόλοιπες σταρ που έχουν περιορισμένους (αν όχι διακοσμητικούς) ρόλους.

Scream (*1/2)

Τρόμου αμερικανικής παραγωγής 2022 (114’)

Σκηνοθεσία: Ματ Μπετινέλι-Ολπιν, Τάιλερ Γκίλετ Πρωταγωνιστούν: Μελίσα Μπαρέρα, Κάιλ Γκάλνερ, Μέισον Γκούντινγκ, Μάικι Μάντισον, Τζένα Ορτέγα, Τζακ Κουέιντ, Κόρτνεϊ Κοξ, Ντέιβιντ Αρκέτ, Νιβ Κάμπελ

Ο εφιάλτης ξαναζωντανεύει 25 χρόνια μετά από το αιματοκύλισμα του Γούντσμπορο καθώς μια νεανική παρέα γίνεται στόχος ενός νέου δολοφόνου που «φορά» τα ρούχα και τις συνήθειες του Ghostface.

Όχι μια φρέσκια και πετυχημένη επανεκκίνηση του μυθικού φιλμ που εμπνεύστηκε το 1996 ο Γουές Κρέιβεν αλλά μια απλοϊκή και εξυπνακίστικη σατιρική αποδόμηση του με τη μοναδική πιασάρικη ιδέα να είναι η επανεμφάνιση των παλιών πρωταγωνιστών. Κοινότυπα τρικ τρόμου, προβλέψιμη εξέλιξη με πολλές αναληθοφάνειες και μια ανούσια μελέτη του προφίλ των θαυμαστών του είδους που παρουσιάζονται σαν σαλεμένοι ψυχοπαθείς!

Για πάντα κοντά σου (Nowhere special) (***)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2020 (96’)

Σκηνοθεσία: Ουμπέρτο Παζολίνι Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Νόρτον, Ντανιέλ Λαμόν, Αιλίν Ο’ Χίγκις

Ένας τριανταπεντάχρονος πατέρας που έχει ελάχιστους μήνες ζωής προσπαθεί να προετοιμάσει τον τρίχρονο γιό του για την μοιραία μέρα αλλά και να βρει την κατάλληλη οικογένεια που θα τον φροντίσει.

Η τρίτη σκηνοθετική δουλειά του Ουμπέρτο Παζολίνι («Machan», «Still life») (2013) είναι μια απέραντα συγκινητική και ανθρώπινη ιστορία, με δύο θαυμάσιους πρωταγωνιστές. Μάλιστα ο μικρός Ντανιέλ Λαμόν είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών όχι μόνο για όσα λέει αλλά κυρίως για τον τρόπο που εκφράζεται. Παρά το σκληρό θέμα της έχει την ψυχραιμία και τη συνέπεια να αποφύγει τις εύκολες, μελοδραματικές κορώνες προκειμένου να αναδείξει το ουσιώδες του σεναρίου: πώς αφιερώνεις δηλαδή το χρόνο που σου απομένει για να κάνεις πιο προσιτή τη ζωή στα πρόσωπα που αγαπάς.

Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ (Enfent terrible) (**1/2)

Βιογραφική γερμανικής παραγωγής 2020 (134’)

Σκηνοθεσία: Οσκαρ Ρέλερ Πρωταγωνιστούν: Ολιβερ Μασούτσι, Χάρι Πρινζ, Κάτια Ρίεμαν

Η ζωή του Φασμπίντερ παρουσιάζεται μέσα από τις ιδέες του για το σινεμά (και κυρίως τον ασυμβίβαστο τρόπο που γύριζε τις ταινίες του) και τις σχέσεις αγάπης- μίσους που είχε με τους συνεργάτες αλλά και τους εραστές του.

Η βιογραφία του Ρέλερ μοιάζει σαν να είναι φτιαγμένη από τον ίδιο τον Φασμπίντερ: ωμή, αποπνικτική και αισθαντική. Η αταξινόμητη ζωή του τρομερού γερμανού σκηνοθέτη σκιαγραφείται μέσα από ανέκδοτες ιστορίες, τραγελαφικά περιστατικά, εικόνες όπου ο ανθρώπινος πόνος συναντά την κινηματογραφική τέχνη. Ο πρωταγωνιστής Ολιβερ Μασούτσι είναι φτυστός ο Φασμπίντερ.

 

Μαμαλάκης για Βέφα: «Λυπάμαι που στην ηλικία της θα ασχοληθεί με την πολιτική και με αυτό το κόμμα μάλιστα» (Video)

mamalakis alexiadou 2

Μαμαλάκης για Βέφα: «Λυπάμαι που στην ηλικία της θα ασχοληθεί με την πολιτική και με αυτό το κόμμα μάλιστα» (Video)

«Ένας κουρασμένος άνθρωπος τι μπορεί να προσφέρει στην πολιτική; Μέχρι και η μετακίνησή του είναι…

Zantac: Τεράστιες αποζημιώσεις 100 εκατ. δολαρίων μετά από 4.000 αγωγές στις ΗΠΑ – Συνδέουν το φάρμακο με καρκίνο (Έγγραφα)

Zantac FAQs img

Zantac: Τεράστιες αποζημιώσεις 100 εκατ. δολαρίων μετά από 4.000 αγωγές στις ΗΠΑ – Συνδέουν το φάρμακο με καρκίνο (Έγγραφα)

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 25.000 δολαρίων σε κάθε χρήστη.

Βίσση για αντιδράσεις με συνέντευξη Καρβέλα: «Τι να τον δω; Αυτόν αγάπησα, αυτόν ερωτεύτηκα, αυτόν πιστεύω» (Video)

0359vissikareb0710

Βίσση για αντιδράσεις με συνέντευξη Καρβέλα: «Τι να τον δω; Αυτόν αγάπησα, αυτόν ερωτεύτηκα, αυτόν πιστεύω» (Video)

Τον ξαναγνώρισε ο κόσμος που δεν τον ήξερε, πρόσθεσε η τραγουδίστρια.