Οι ταινίες της εβδομάδας: «Μπλε Βάλτος» και Μπέκετ στη φυλακή

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετα φιλμ ξεχωρίζουν αυτή τη βδομάδα. Η γαλλική κωμωδία «Ένας θρίαμβος» με θέμα το ανέβασμα έργου του Μπέκετ από φυλακισμένους και το αισθηματικό δράμα «Μπλε βάλτος» του Τζάστιν Τσον με τον ίδιο και την Αλίσια Βικάντερ στους κεντρικούς ρόλους.

μπλε βαλτος

Μπλε Βάλτος (Blue Bayou) (***)

Αισθηματικό δράμα αμερικανικής παραγωγής 2021 (119’)

Σκηνοθεσία: Τζάστιν Τσον Πρωταγωνιστούν: Τζάστιν Τζον, Αλίσια Βικάντερ, Μαρκ Ο’ Μπράιεν

Ο 35άρης αμερικανο-κορεάτης Αντόνιο που μεγάλωσε από 3 ετών στη Λουιζιάνα κινδυνεύει με απέλαση επειδή έχει λερωμένο ποινικό μητρώο από τα νεανικά του χρόνια.

Ο Αντόνιο δεν ήταν και τόσο καλό παιδί όταν ήταν νέος αλλά και η ζωή δεν του είχε φερθεί με τον καλύτερο τρόπο. Η κορεάτισσα μητέρα του αναγκάστηκε να τον εγκαταλείψει όταν ήταν ακόμη μωρό και στις ΗΠΑ που βρέθηκε από τη μια ανάδοχη οικογένεια δόθηκε στην άλλη με την βία να έχει τον πρώτο λόγο σε κάθε οικογενειακή εστία που βρέθηκε. Όμως από τη στιγμή που βρήκε μπροστά του τη γυναίκα της ζωής του άφησε τις αλητείες της νιότης  (ανάμεσα στις οποίες ήταν και η κλοπή ακριβών μοτοσικλετών) και έφτιαξε οικογένεια. Το παρελθόν όμως εμφανίζεται εκεί που δεν το περιμένει και  ο κίνδυνος της απέλασης απειλεί να του στερήσει ότι αγαπά. Το συγκινητικό μελόδραμα του Τζάστιν Τσον σε μια σόλο παράσταση (παίζει, γράφει και σκηνοθετεί!) δεν σου επιτρέπει να πάρεις ανάσα αλλά ο σκληρός ρεαλισμός σπάει σε κάποια θαυμάσια λυτρωτικά ποιητικά διαλείμματα. Σε ένα από αυτά μάλιστα η Βικάντερ ερμηνεύει υποδειγματικά το τραγούδι του τίτλου. Το μεγάλο ατού πάντως του Τσον είναι η δεξιοτεχνία με την οποία κουμπώνει την τραγωδία του ήρωα του με την πολιτική χροιά του σεναρίου. Αυτός ο «Βάλτος» δεν μιλά μόνο για ερωτευμένες καρδιές ή για το ζήτημα της ταυτότητας αλλά έχει και πολιτικό λόγο που καταγγέλει την ρατσιστική-ξενοφοβική Αμερική και την αστυνομική βία.

Δρόμος από Πάγο (The Ice Road) (**1/2)

Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2021 (108’)

Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Χένσλι Πρωταγωνιστούν: Λίαμ Νίσον, Μπέντζαμιν Γούοκερ, Αμπερ Μιντθάντερ, Μάρκους Τόμας

Έκρηξη σε ορυχείο διαμαντιών στον βόρειο Καναδά παγιδεύει μια ομάδα εργατών στα έγκατα της γης. Η σωτηρία τους εξαρτάται άμεσα από το αν θα καταφέρει μια ετερόκλητη ομάδα οδηγών νταλίκας να φτάσει έγκαιρα στο ορυχείο.

Η απειλή της φύσης σε όλη της το μεγαλείο διανθισμένη με μερικές καταπληκτικές σεκάνς όπου ο πάγος αναδεικνύεται σε ακατανίκητο εχθρό του ανθρώπου. Για να μπορέσει ο Λίαμ Νίσον και οι υπόλοιποι οδηγοί να σώσουν τους εργάτες θα πρέπει να διασχίσουν ένα επικίνδυνο δρόμο από πάγο που έχει σχηματιστεί πάνω από μια τεράστια λίμνη. Καλογυρισμένη περιπέτεια, με αμείωτο σασπένς και δράση χωρίς νεκρούς χρόνους. Η παρουσία του Νίσον μπροστά από την κάμερα εγγυάται την ελάχιστη αληθοφάνεια στα ομολογουμένως εντυπωσιακά κατορθώματα του.

Μια Τετάρτη του Μαΐου (Chaharshanbeh, 19 Ordibehesh) (***)

Δραματική ιρανικής παραγωγής 2015 (102’)

Σκηνοθεσία: Βαχίντ Τζαλιλβάντ Πρωταγωνιστούν: Νίκι Καρίμι, Αμίρ Αγκάι, Σαχρόκ Φορουτανιάν

Διαφήμιση σε εφημερίδα του Ιράν ανακοινώνει ότι θα δοθεί μεγάλο χρηματικό ποσό σε εκείνον που έχει πραγματική ανάγκη. Οι ενδιαφερόμενοι που συρρέουν είναι αμέτρητοι με αποτέλεσμα  η αστυνομία να συλλάβει τον υπεύθυνο.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Βαχίντ Τζαλιλβάντ («Περίπτωση συνείδησης») έγινε πριν από 6 χρόνια συστήνοντας μας έναν άξιο μαθητή της σχολής Φαραντί. Μάλιστα το φιλμ «Μια Τετάρτη του Μαΐου» κέρδισε το βραβείο της FIPRESCI στο φεστιβάλ της Βενετίας στο τμήμα Ορίζοντες. Η εντιμότητα και η ζεστασιά με την οποία ο σκηνοθέτης αντιμετωπίζει τις ζωές των δύο ηρωίδων (η απελπισμένη σύζυγος που προσπαθεί να βρει λεφτά για την εγχείρηση του άντρα της και η νεαρή έγκυος που παντρεύτηκε κρυφά προκαλώντας την οργή της οικογένειας της)  δεν αφήνει αμφιβολίες για το στόχο του. Το θεοκρατικό καθεστώς του σύγχρονου Ιράν δεν σταματά να «τιμωρεί» τις γυναίκες για όλα τα κακά του κόσμου. Υψηλοί δραματικοί τόνοι, συνεπείς ερμηνείες, εξαίσια απεικόνιση του γυναικείου σθένους μέσα από τα χαρακτηριστικά γκρο πλάνα στα πρόσωπα των δύο γυναικών.

Ένας Θρίαμβος (Un Triomphe) (***)

Κωμωδία γαλλικής παραγωγής 2021 (105’)

Σκηνοθεσία: Εμανουέλ Κουρκόλ Πρωταγωνιστούν: Καντ Μεράντ, Νταβίντ Αγιάλα, Καμίλ Κισοκό

Ο θεατρικός ηθοποιός Ετιέν ανεβάζει το διάσημο έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» με ερμηνευτές αποκλειστικά φυλακισμένους.

Ο Εμανουέλ Κουρκόλ έχει την φαεινή ιδέα να πάρει ένα αυθεντικό συμβάν  – στη Σουηδία το 1980 στη δημόσια πρεμιέρα της παράστασης «Περιμένοντας τον Γκοντό» οι κρατούμενοι ηθοποιοί το έσκασαν-  και μέσω αυτού να δώσει μια αξεπέραστη αντίληψη για το τι συμβολίζει τελικά ο Γκοντό. «Αυτοί μόνο ξέρουν τι σημαίνει αναμονή» λέει κάποια στιγμή ο Ετιέν για τους ηθοποιούς του που τελικά θα τον προδώσουν αλλά η πράξη τους έχει πολλές παραμέτρους. Το «Ένας Θρίαμβος» που έσκισε στη Γαλλία ενώ κέρδισε και το βραβείο καλύτερης κωμωδίας από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου είναι μια πανέξυπνη μαύρη κωμωδία για τον παραλογισμό της ζωής και την λυτρωτική σχέση της με την τέχνη που ισορροπεί θαυμάσια μεταξύ γέλιου και δράματος.

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…