Οι ταινίες της εβδομάδας: Η έκπληξη με τα «Μαγνητικά Πεδία»

Μια ευχάριστη έκπληξη είναι τα «Μαγνητικά πεδία» του Γιώργου Γούση που γοητεύουν με τις λιτές και αφοπλιστικές αρετές τους.

μαγνητικα πεδια 0

Μαγνητικά πεδία (***1/2)

Κοινωνική ελληνικής παραγωγής 2021 (78)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γούσης Πρωταγωνιστούν: Έλενα Τοπαλίδου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος

Η Έλενα, παντρεμένη χορεύτρια και μητέρα ενός μικρού παιδιού βγάζει το αυτοκίνητο της από την προκαθορισμένη πορεία του και φεύγει προς άγνωστη ταυτότητα.  Στο δρόμο της συναντά τον Αντώνη που πηγαίνει στην Κεφαλονιά για να πραγματοποιήσει την τελευταία επιθυμία της νεκρής θείας του. Αποφασίζει να τον συνοδεύσει «επειδή δεν έχει τίποτε άλλο να κάνει».

Ένα συγκινητικό road movie με μεγάλη καρδιά και  πρωταγωνιστικό δίδυμο την Έλενα Τοπαλίδου και τον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο είναι τα «Μαγνητικά πεδία» του Γιώργου Γούση που απέσπασε 6 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων τον Χρυσό Αλέξανδρο στο τμήμα Film Forward. Τι είναι αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστή την no budget δημιουργία του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και καταξιωμένου κομίστα Γιώργου Γούση; H λιτή κομψότητα, η feelgood διάθεση, οι απολαυστικοί αυτοσχεδιαστικοί διάλογοι και η αφηγηματική απλότητα που συνοδεύει τους δύο χαρακτήρες στην περιπλάνηση τους. Παρότι στη δημιουργία του Γούση δεν υφίσταται καμιά πλοκή ο θεατής δεν μπορεί να ξεκολλήσει το βλέμμα του από την οθόνη. Κυρίως είναι οι δύο χαρακτήρες που πετυχαίνουν αυτό το μικρό θαύμα, αναλαμβάνοντας να φέρουν στα φροντισμένα, αισθητικά αψεγάδιαστα κάδρα του Γούση τα ψήγματα τρυφερότητας, χιούμορ και ποίησης που χαρακτηρίζουν την ταινία. Οι αυτοσχέδιοι διάλογοι, τα απρόσμενα κωμικά πρελούδια, η αφοπλιστική ειλικρίνεια με την οποία οι θαυμάσιοι Έλενα Τοπαλίδου και Αντώνης Τσιοτσιόπουλος τονίζουν τη δραματική μοναξιά τους, συντελούν τα μάλα στο να αποκτήσει η αβίαστη τούτη διαδρομή τα συναρπαστικά κομμάτια μιας γενναιόδωρης εμπειρίας.

Λούις Γουέιν: Ένας Ξεχωριστός Κόσμος (The Electrical Life of Louis Wain) (**1/2)

Βιογραφική αγγλικής παραγωγής 2021 (111)

Σκηνοθεσία: Γουίλ Σάρπε Πρωταγωνιστούν: Μπενεντικτ Κάμπερμπατς, Κλερ Φόι, Αντρεα Ράιζμπορο

Η ζωή και το έργο του Βρετανού εκκεντρικού εικονογράφου Λούις Γουέιν ο οποίος απέκτησε στο βικτοριανό Λονδίνο μεγάλη φήμη χάρη στις ξεχωριστές ζωγραφιές του που απεικόνιζαν γάτες σε ανθρώπινες δραστηριότητες.

«Μια μέρα δεν θα είναι και τόσο περίεργο να έχει κάποιος για κατοικίδιο μια γάτα», λέει ο Λούις Γουέιν στη σύζυγό του και μερικές δεκαετίες αργότερα (βρισκόμαστε στις αρχές του 20ου αιώνα) η προφητική φράση του επιβεβαιώνεται. Μάλιστα οι ζωγραφιές του Γουέιν βοήθησαν τα μάλα ώστε να αλλάξει η αρνητική άποψη που είχε ο κόσμος για τις γάτες. Ακαδημαϊκή βιογραφία που πασχίζει να βρει την κατάλληλη φόρμουλα για να δεθεί η γεμάτη από τραγωδίες προσωπική ζωή του Γουέιν με τον καλλιτεχνικό οίστρο ενός ιδιόρρυθμου καλλιτέχνη. Άνισο το αποτέλεσμα με το θετικό πρόσημο να ενισχύεται από την αφοσιωμένη παράσταση των Κάμπερμπατς και Φόι.

Το Κοστούμι (The Outfit) (**)

Γκανγκστερικό δράμα αμερικανικής παραγωγής 2022 (100)

Σκηνοθεσία: Γκρέιαμ Μουρ Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Ράιλανς, Ζόε Ντατς, Ντίλαν Ο’ Μπράιεν

Ένας βρετανός ράφτης μετακομίζει στο Σικάγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κι ανοίγει ένα μικρό ραφτάδικο που θα έχει μόνιμους πελάτες τα μέλη μιας οικογένειας γκάνγκστερ. Η ύπαρξη ενός χαφιέ κάνει άνω κάτω την συνοχή της μαφιόζικης φαμίλιας.

Το «Κοστούμι» του βραβευμένου με όσκαρ σεναριογράφου Γκρέιαμ Μουρ (για το «Παιχνίδι της μίμησης» το 2014) αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του. Με όπλο τους καλοδουλεμένους χαρακτήρες, τις σεναριακές ανατροπές και τις πειστικές ερμηνείες όπου ξεχωρίζει ο πάντα υποδειγματικός Μαρκ Ράιλανς («Σαρκική εξάρτηση», «Don’t look up», «Η γέφυρα των κατασκόπων») η ταινία διατηρεί το ενδιαφέρον της μέχρι τέλους αν και η στατική, θεατρική αφήγηση δεν αποφεύγει τις κλισέ ευκολίες.

Νύχτα της Φωτιάς (Prayers for the Stolen/ La Notte de fuego)  (***)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2021 (119)

Σκηνοθεσία: Τατιάνα Χουέζο Πρωταγωνιστούν: Γκιγιέρμο Βιλέγας, Μάιρα Μπατάλα, Αλεχάντρα Καμάτσο

Σε ορεινό μεξικάνικο χωριό τα κορίτσια κουρεύονται αγορίστικα και έχουν εκπαιδευτεί από τους γονείς τους να τρέχουν προς υπόγεια κρησφύγετα όταν τα αυτοκίνητα των ναρκέμπορων εμφανίζονται στην περιοχή.

Η σκληρή ταινία τη Τατιάνα Χουέζο καταγράφει ακόμη ένα περιστατικό απύθμενης βίας στο σημερινό Μεξικό και καθηλώνει το θεατή με την αποφασιστικότητα και την ανυποχώρητη ορμή της να φτάσει το θέμα της μέχρι τα άκρα. Η συνειδητοποίηση τούτης της εφιαλτικής πραγματικότητας δεν απαρνιέται τις χάρες ενός απρόσμενου σκηνοθετικού λυρισμού ούτε την τρυφερότητα ή την αθωότητα της παιδικής ηλικίας που διατηρεί τη δύναμη της ακόμη κι όταν η φωτιά φουντώνει. Ειδική μνεία στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών αλλά και Χρυσή Αθηνά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Νίτραμ (Nitram) (**1/2)

Δραματική αυστραλιανής παραγωγής 2021 (112)

Σκηνοθεσία: Τζάστιν Κερζέλ Πρωταγωνιστούν: Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς, Τζούντι Ντέιβις, Αντονι Πάλια

Ο Νίτραμ (αναγραμματισμός του Μάρτιν) ζει με τους μεροκαματιάρηδες γονείς του σε ένα προάστιο της Αυστραλίας στα μέσα τις δεκαετίας του 1990. Ζει μια ζωή απομόνωσης και μονοτονίας ώσπου βρίσκει τυχαία μια πραγματική φίλη στο πρόσωπο της Ελεν.

H απίστευτη ερμηνεία του Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς  (Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών το 2021) ταιριάζει άψογα με το αίσθημα ασφυξίας και την ανάγκη ξεσπάσματος που αισθάνεται ο ήρωας. Το σενάριο αποτελεί μια μεταφορά ενός τραγικού γεγονότος που συνέβη στην Τασμανία το 1996 και ο Τζάστιν Κερζέλ  («Μακμπέθ») μεθοδεύει ευφυώς ύπουλα για να  μιλήσει ουσιαστικά για την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό στιγματισμό.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…