Οι ταινίες της εβδομάδας: Το ερωτικό Παρίσι στο κάδρο

Το Παρίσι πρωταγωνιστεί σε δύο από τα καλύτερα φιλμ αυτής της βδομάδας: στο «Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα» του Ζακ Οντιάρ και τις «Χαμένες ψευδαισθήσεις» του Ξαβιέ Τζιανολί.

παρισι

Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα (Paris, 13th District/ Les Olympiades, Paris 13e) (****)

Κοινωνική γαλλικής παραγωγής 2021 (105)

Σκηνοθεσία: Ζακ Οντιάρ Πρωταγωνιστούν: Λουσί Ζανγκ, Μακίτα Σαμπά, Νοεμί Μερλάν, Τζένι Μπεθ

Η Εμιλί γνωρίζει τον Καμίλ και τα φτιάχνει μαζί του αλλά μετά από λίγες μέρες χωρίζουν όταν ο Καμίλ λέει πως δεν τον ενδιαφέρουν οι μακροχρόνιες σχέσεις. Η Νορά φτάνει με όνειρα στο Παρίσι για να ξαναρχίσει τις σπουδές της δέκα χρόνια αλλά μια απρόσμενη ατυχία την αναγκάζει να επαναπροσδιορίσει τα σχέδια της.

Ο Ζακ Οντιάρ («Προφήτης», «Σώμα με Σώμα») σε συνεργασία με τη Σελίν Σιαμά («Το Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται») επαναπροσδιορίζουν τη ρομαντική κομεντί σε ένα γεμάτο ερωτισμό ασπρόμαυρο πορτρέτο των νέων στο Παρίσι, βασισμένο στο graphic novel του Αντριάν Τομάιν. Τρεις νέοι στο σύγχρονο Παρίσι, η ασιάτισσα Εμιλί, ο αφρικανικής καταγωγής Καμίλ και η βέρα γαλλίδα Νορά θα βρεθούν σε μια φάση της ζωής τους όπου τίποτε δεν είναι βέβαιο – επαγγελματικό, συναισθηματικό, οικογενειακό- και είναι υποχρεωμένοι να βρουν τις κατάλληλες απαντήσεις στα ζητήματα που τους βασανίζουν. Κι ενώ όλα αυτά φαντάζουν από συνηθισμένα έως κοινότοπα, ο δεξιοτέχνης και κάτοχος του Χρυσού Φοίνικα χάρη στο «Dheepan» Ζακ Οντιάρ έχει την ικανότητα με ένα απλό διάλογο ή ένα ανεπαίσθητο άγγιγμα της κάμερας, να μετατρέψει τον ασπρόμαυρο μικρόκοσμο των ηρώων του (το νοτιοανατολικό Παρίσι των μεταναστών και των εργατικών πολυκατοικιών όπως δεν το έχετε ξαναδεί) σε μια θαυμάσια ποιητική παράσταση που περικλείει το βαθύτερο νόημα της ζωής. Χωρίς την σοβαροφάνεια ή το βαρύγδουπο σχόλιο που συνήθως συνοδεύουν τα ερωτικά δράματα της γαλλικής σχολής, ο Οντιάρ μεταπηδά με τρομερή άνεση μεταξύ μιας γερής δόσης χιούμορ (την πρώτη φορά που κάνουν έρωτα ο Καμίλ και η Εμιλί, εκείνη έχει τυλίξει την κοιλιά της με πλαστική μεμβράνη για να αδυνατίσει!) και μιας απελευθερωτικής βουτιάς στο παρελθόν καθώς και οι τρεις χαρακτήρες έχουν τους λόγους τους για να δικαιολογήσουν την «συναισθηματική αναπηρία» τους. Μια σπάνια σπουδή για τη νέα κυνική γενιά που απομυθοποιεί με κάθε τρόπο το σεξ αλλά κι ένας ξεχωριστός ύμνος του έρωτα και της συντροφικότητας από τον κορυφαίο ίσως δημιουργό του σύγχρονου γαλλικού σινεμά.

Χαμένες Ψευδαισθήσεις (Illusions Perdues) (***)

Κοινωνική γαλλοβελγικής συμπαραγωγής 2021 (150)

Σκηνοθεσία: Ξαβιέ Τζιανολί Πρωταγωνιστούν: Μπενζαμάν Βουαζάν, Σεσίλ Ντε Φρανς, Βενσάν Λακόστ, Ξαβιέ Ντολάν, Ζαν Μπαλιμπάρ

Ο επαρχιώτης Λισιέν φτάνει με μεγάλες φιλοδοξίες στο Παρίσι των αρχών του 19ου αιώνα έχοντας ως στόχο να γίνει γνωστός ποιητής. Όμως βρίσκεται χαμένος σε μια ανθρωποφάγα πόλη όπου κυριαρχεί ο νόμος του κέρδους και της υποκρισίας.

Με 15 υποψηφιότητες και 7 βραβεία στα Σεζάρ (μεταξύ άλλων το βραβείο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς) το ιστορικό δράμα εποχής του Τζιανολί αποτελεί μια εμπνευσμένη και βιτριολική διασκευή του ομότιτλου κλασικού μυθιστορήματος του Ονόρε Ντε Μπαλζάκ. Τρομερή η αναπαράσταση του θεατρικού και δημοσιογραφικού κόσμου της εποχής όπου έργα και αστέρες κάνουν καριέρα με βάση τους «λαδωμένους» κριτικούς και τους επαγγελματίες θεατές που αναλόγως πόσα θα πληρωθούν χειροκροτούν ή πετάνε ντομάτες στις πρεμιέρες!

Jurassic World: Κυριαρχία (Jurassic World:Dominion) (**1/2)

Περιπέτεια φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2022 (146)

Σκηνοθεσία: Κόλιν Τρέβεροου Πρωταγωνιστούν: Κρις Πρατ, Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, Λόρα Ντερν, Τζεφ Γκόλντμπλουμ, Σαμ Νιλ

Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφή της Νήσου Νούμπλαρ η ισορροπία μεταξύ ανθρώπων και δεινοσαύρων, που πλέον κυκλοφορούν ελεύθεροι σε όλο τον πλανήτη, απειλείται εκ νέου.

Θεαματική ολοκλήρωση του φημισμένου franchise που δημιούργησε η φαντασία του Στίβεν Σπίλμπεργκ πριν από τριάντα σχεδόν χρόνια με την σκηνοθεσία του Κόλιν Τρέβεροου να τιμά το πάθος και τη φαντασία του μεγάλου παραμυθά του Χόλιγουντ. Με προφανή κλεισίματα του ματιού (η σκηνή του τζιπ που κρέμεται στο κενό), περισσότερα οικολογικά μηνύματα – η επικείμενη καταστροφή του κόσμου από τις ακρίδες- καθώς κι ένα βαθύ στοχασμό γύρω από το χάσμα των ηλικιών όπως μαρτυρά και η αμήχανη (αλλά και χιουμοριστική) συνύπαρξη των δυο γενεών της σειράς ταινιών.

VBw4XfQA scaled 1

Βαγόνι Αριθμός 6 (Compartment No 6) (***)

Δραματική ευρωπαϊκής συμπαραγωγής 2021 (108)

Σκηνοθεσία: Γιούχο Κουοσμάνεν Πρωταγωνιστούν: Σέιντι Χάαρλα, Γιούρι Μπορίσοφ, Βάλερι Νικολάεφ

Μια φοιτήτρια αρχαιολογίας από τη Φινλανδία, φεύγει από μια αινιγματική ερωτική σχέση στη Μόσχα παίρνοντας το τρένο για το αρκτικό λιμάνι του Μουρμάνσκ αναζητώντας τα περίφημα πετρογλυφικά. Αναγκασμένη να μοιραστεί το μικρό κουπέ με έναν ενοχλητικό Ρώσο μεταλλωρύχο συνειδητοποιεί ότι η ζωή της δεν της φέρθηκε όπως περίμενε.

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών του 2021 για τη δεύτερη ταινία του Γιούχο Κουοσμάνεν («Η πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή του Όλι Μάκι») χάρη στην κομψή χάρη και την απλόχερη ζεστασιά της σκηνοθεσίας. Η ανθρωπιά και ο πειραγμένος ρομαντισμός της εναλλακτικής τούτης κομεντί προσφέρει μερικές θαυμάσιες σκηνές όπου η νοσταλγία και το χιούμορ αλληλοσυμπληρώνονται υποδειγματικά.

Μετρητής Καρτών (The Card Counter) (**1/2)

Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2021 (112)

EOEZP2Vs scaled 1

Σκηνοθεσία: Πολ Σρέιντερ Πρωταγωνιστούν: Οσκαρ Αϊζακ, Τάι Σέρινταν, Τίφανι Χάντις

Πρώην στρατιωτικός που έχει την ικανότητα να μετρά τα χαρτιά στις παρτίδες πόκερ, δελεάζεται από έναν νεαρό τζογαδόρο και μια έμπειρη παίκτρια να χρησιμοποιήσει το ταλέντο του σε μια κομπίνα που θα τους ωφελήσει όλους.

Ο Πολ Σρέιντερ σκηνοθετεί τον Όσκαρ Άιζακ σε μια υπαρξιακή περιπέτεια όπου το πνεύμα του «Ταξιτζή» βαραίνει στις πιο εσωτερικές δοκιμασίες του ήρωα. Όμως ο παλιός σεναριογράφος του Σκορσέζε (ο διάσημος σκηνοθέτης εδώ σε ρόλο παραγωγού) αδυνατεί να συνδυάσει την στιβαρότητα των παλιομοδίτικων φιλμ απάτης με τη νευρώδη ένταση ενός σύγχρονου θρίλερ. Εξαιρετικός πάντως ο Οσκαρ Αϊζακ δίνει ένα ξεχωριστό χρώμα στο αναμενόμενο σε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του φιλμ.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…