Οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν «παγώσαν λόγω Λιβάνου» – Αμφίβολη η ισχύς της «εκεχειρίας Ισραήλ-Χεζμπολάχ»

Τι ανέφεραν αμερικανικά και λιβανέζικα μέσα

AP26124741182838

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, οι οποίες σχεδιαζόταν από σήμερα να μεταφερθούν στην Ελβετία, διεκόπησαν εξαιτίας της μη εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, ανέφερε το Associated Press.

Μετά την ανακοίνωση της σύναψης ενός μνημονίου κατανόησης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, το οποίο συμπεριλαμβάνει τον Λίβανο, σημειώθηκε ένταση των προσπαθειών προέλασης των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στη χώρα, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της πόλης Κφαρ Τεμπνίτ, όπου τουλάχιστον 4 μέλη πληρώματος ισραηλινού άρματος μάχης, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής τους, σκοτώθηκαν σε αντιστασιακή επιχείρηση της Χεζμπολάχ, όπως αναφέρθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε επικαλούμενο «δύο περιφερειακούς αξιωματούχους και έναν Αμερικανό» και απηχώντας σχετικό δημοσίευμα και του Reuters, το Associated Press, ανέφερε πως «το Ισραήλ και η μαχητική ομάδα συμφώνησαν αργότερα να ανανεώσουν την εκεχειρία τους».

Το λιβανέζικο MTV αναφέρθηκε σε προσπάθειες μεσολάβησης εκ μέρους του Κατάρ. «Ο Νετανιάχου συμφώνησε 100%» στην εκεχειρία, φέρεται να δήλωσε Αμερικανός αξιμωατούχος.

Σύμφωνα με το Reuters, η φερόμενη εκεχειρία θα ξεκινούσε στις 16:00 (ώρα Λιβάνου και Ελλάδας), ωστόσο, λίγα λεπτά μετά αναφέρθηκε μπαράζ ισραηλινών βομβαρδισμών. 

Σύμφωνα με το Associated Press, η Χεζμπολάχ δεν επιβεβαίωσε αμέσως ότι η εκεχειρία είχε τεθεί σε ισχύ. Το Ισραήλ δεν απάντησε για την εκεχειρία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το λιβανέζικο MTV, Ισραηλινός αξιωματούχος ισχυρίστηκε: «Από την πλευρά μας, η κατάπαυση του πυρός επιτρέπει τη συνέχιση της διεξαγωγής επιχειρήσεων εντός της ζώνης ασφαλείας στο νότιο Λίβανο».

Ιρανοί αξιωματούχοι δεν ταξίδεψαν όπως είχε προγραμματιστεί στην Ελβετία, επιμένοντας ότι οι μάχες στον Λίβανο πρέπει να σταματήσουν πριν από τη διεξαγωγή των συνομιλιών, σύμφωνα με τρεις περιφερειακούς αξιωματούχους και ένα τέταρτο άτομο που γνωρίζει το θέμα και μίλησε στο αμερικανικό πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, ανέβαλε επίσης το ταξίδι του.

Από τα ξημερώματα το Ισραήλ πραγματοποίησε πάνω από 100 αεροπορικές επιδρομές σε όλον τον νότιο Λίβανο, καθώς και βολές πυροβολικού και επιδρομές με drone. Τουλάχιστον 30 Λιβανέζοι έχουν σκοτωθεί σε αυτό το κύμα επιθέσεων.

Διαβάστε επίσης: 

Λίβανος: Αναφορές για ισραηλινό βομβαρδισμό λίγα λεπτά με τη φερόμενη έναρξη «εκεχειρίας Ισραήλ-Χεζμπολάχ»

Στον «αέρα» η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν λόγω των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ επιμένει να κρατήσει τον στρατό του στο Νότιο Λίβανο – Διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

 

 

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η Νέα Αριστερά προχωρά σε έκτακτο συνέδριο – Να δώσει το «παρών» στις επόμενες εκλογές

61345221

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η Νέα Αριστερά προχωρά σε έκτακτο συνέδριο – Να δώσει το «παρών» στις επόμενες εκλογές

Το κόμμα «όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά βρίσκεται μπροστά στην ανάγκη μιας ουσιαστικής επανεκκίνησης»

Οι Προτάσεις μας

ΕΜΥ: Υποστελέχωση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι – 30% κάτω το προσωπικό, «κόβονται» προγνώσεις καιρού

6447634

ΕΜΥ: Υποστελέχωση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι – 30% κάτω το προσωπικό, «κόβονται» προγνώσεις καιρού

«Η σημαντική έλλειψη προσωπικού έχει επιφέρει σημαντική αύξηση του φόρτου εργασίας όλων των υπηρετούντων εργαζομένων,…

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

snapshot2

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Εμπλέκονται κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι πολιτικών και δημοσιογράφοι.

Σχετικά με ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Στα 64 δισ. ευρώ ο επόμενος στρατιωτικός προϋπολογισμός της Γαλλίας – Διπλάσιος από τότε που ανέλαβε την εξουσία

AP26194413252604

Μακρόν: Στα 64 δισ. ευρώ ο επόμενος στρατιωτικός προϋπολογισμός της Γαλλίας – Διπλάσιος από τότε που ανέλαβε την εξουσία

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι το Παρίσι θα αυξήσει τον αμυντικό του…

Με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τα έβαλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Θα τους μάθουμε τι θα πει αμερικάνικη αποφασιστικότητα»

AP26188573625153

Με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τα έβαλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Θα τους μάθουμε τι θα πει αμερικάνικη αποφασιστικότητα»

Μια σειρά μέτρων εναντίον του ΔΠΔ εξετάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του Μάρκο Ρούμπιο

Υεμένη: Χτυπώντας αεροπορική βάση της Σαουδικής Αραβίας απάντησαν στον βομβαρδισμό αεροδιαδρόμου οι Χούθι

king base

Υεμένη: Χτυπώντας αεροπορική βάση της Σαουδικής Αραβίας απάντησαν στον βομβαρδισμό αεροδιαδρόμου οι Χούθι

Μέσα ενημέρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης δημοσίευσαν βίντεο με τίτλο «Η απάντηση έρχεται»