Οι «συνήθεις ύποπτοι» ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, με ψήφους τους προωθούν την διεύρυνση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπερψήφισαν την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25

embolio koronoios ellada athina

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ υπερψηφίστηκε από τη Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Υπέρ της ρύθμισης ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 16 Αυγούστου

Οι υγειονομικοί σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και να έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού προβλέπεται άδεια άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και χωρίς πλαφόν. Σε περίπτωση που χρειάζεται αναπλήρωση κενής θέσης λόγω άρνησης εμβολιασμού προβλέπονται τρίμηνες συμβάσεις.

Δεν υπάρχει σύνδεση με πειθαρχικά συμβούλια όσον αφορά το δημόσιο τομέα και με απόλυση για τον ιδιωτικό τομέα. Υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης για εργαζόμενους στο Δημόσιο και ιδιωτικό Τομέα. 

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέστησε σαφές μέσω των τοποθετήσεων των βουλευτών της ότι στηρίζει την ιδέα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες, ωστόσο διαφωνεί καθέτως με την τροπολογία που κατατέθηκε από τη ΝΔ. «Εννοείται ότι στηρίζουμε την ιδέα του εμβολιασμού, εννοείται ότι στηρίζουμε την ιδέα του εμβολιασμού ως δικαιώματος, ως πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεν μπορεί ο εμβολιασμός να προωθηθεί με τιμωρητικές λογικές. Υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης ενός κομματιού της κοινωνίας απέναντι στην Πολιτεία, στους θεσμούς της και στην κυβερνητική διαχείριση και η κρίση εμπιστοσύνης απαιτεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», ανέφερε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε και για το γεγονός πως η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει ένα θέμα τέτοιου βεληνεκούς με τροπολογία της τελευταίας στιγμής. «Ένα μείζον θέμα, αυτό του υποχρεωτικού εμβολιασμού, έρχεται με τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Τα μείζονα θέματα απαιτούν όμως μείζονα σοβαρότητα και ουσιαστική συζήτηση γιατί είναι θέματα πειθούς και έχουν σχέση με την δημόσια υγεία και την αυτοδιάθεση του πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος.

«Με δεδομένο ότι είναι χιλιάδες οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που ακόμη δεν έχουν δεχτεί να εμβολιαστούν, τι θα κάνετε αν αυτοί εμμείνουν στην άρνησή τους;», διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Ραγκούσης, απευθυνόμενος προς τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, προσθέτοντας ότι: «εάν τους θέσετε σε αναστολή εργασίας, όπως η τροπολογία σας προβλέπει, είναι προφανές ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας εν μέσω πανδημίας θα καταρρεύσει. Και τότε θα έχετε διαπράξει ένα τεράστιο έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης τόνισε ότι «η εξασφάλιση ενός έγκαιρου γενικού εμβολιασμού στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κρατικού συστήματος Υγείας αποτελεί ανάγκη και δικαίωμα του λαού και η διασφάλισή του πρέπει να είναι υποχρέωση του κράτους», χαρακτηρίζοντας την τροπολογία ως «συνονθύλευμα αντιεπιστημονικών διατάξεων αυταρχικών προβλέψεων, δώρων στους επιχειρηματίες και ψεμάτων για να κουκουλώσει την προκλητική έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού, όπως η απαράδεκτη κατάσταση του επικίνδυνα υποστελεχωμένου δημόσιου τομέα Υγείας, της ανύπαρκτης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς και οι αντιφατικές τοποθετήσεις και μέτρα που αφήνουν εκτεθειμένο το λαό».

«Η κυβερνητική τροπολογία έχει στόχο την εκμετάλλευση της πανδημίας ώστε να διχάσει τον λαό, να εισάγει νέες μόνιμες μορφές εξουσίας επί των εργαζόμενων και, εν τέλει, να κάνει άλμα προς την Κοινωνία του Μεγάλου Ψηφιακού Αδελφού», επεσήμανε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης«Με μια τροπολογία που υποτίθεται ότι αφορούσε την πραγματική ανάγκη εμβολιασμού των εργαζόμενων στον ευαίσθητο κλάδο των δημόσιων νοσοκομείων και γηροκομείων, η πανικόβλητη κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε το αδύνατο: Επιβάλλοντας στους εργοδότες ΟΛΩΝ των κλάδων να ελέγχουν την εμβολιαστική ταυτότητα των εργαζόμενων, και υπονόμευσε το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, ενισχύοντας ηθικά και πολιτικά τους αντιεμβολιαστές και έδωσε στους εργοδότες δικαιώματα αποκλεισμού και ελέγχου πιστοποιητικών υγειονομικών φρονημάτων και προσωπικών ιατρικών δεδομένων που κανείς ιδιώτης δεν επιτρέπεται να έχει σε κοινωνίες δικαίου», σημείωσε στη συνέχεια.

Τέλος, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, έκανε λόγο για έναν «απόλυτα συνταγματικό νόμο», σημειώνοντας ότι η τροπολογία «παραβιάζει κάθε δικαίωμα ανθρώπινου δικαιώματος και επιβάλει όπως είχαμε προαναγγείλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Ιρανός αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και στο τέλος έφαγε και ξύλο από τους θεατές (video)

ΜΜΑ

Ιρανός αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και στο τέλος έφαγε και ξύλο από τους θεατές (video)

Η γυναίκα εμφανίστηκε αιφνιδιασμένη από τη συμπεριφορά που είχε ο αθλητής και τον πλησίασε για…

Iταλία: Ερευνητές βρήκαν το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα – «Αναγνώσθηκαν» πάπυροι από βιονικό μάτι

mike gorrell 61cMb0WQAMA unsplash

Iταλία: Ερευνητές βρήκαν το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα – «Αναγνώσθηκαν» πάπυροι από βιονικό μάτι

Το βιονικό μάτι εντόπισε χίλιες νέες λέξεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη, η οποία είχε…

Λιάγκας: Ξέσπασε κατά Βελόπουλου – «Έλα να μου τα πεις από κοντά για την κολονοσκόπηση» (video)

Λιάγκας 1

Λιάγκας: Ξέσπασε κατά Βελόπουλου – «Έλα να μου τα πεις από κοντά για την κολονοσκόπηση» (video)

«Δεν μπορείς να αποκαλείς έναν πατέρα δύο παιδιών ότι είναι η Αλίκη στο Ναυτικό, επειδή…

Χριστοφιλοπούλου: Δεν είναι αυτό που νομίζετε… για Μπελέρη – «Τα ακούω βερεσέ όσα λένε» (video)

Χριστοφιλοπούλου 1

Χριστοφιλοπούλου: Δεν είναι αυτό που νομίζετε… για Μπελέρη – «Τα ακούω βερεσέ όσα λένε» (video)

Η Χριστοφιλοπούλου αφού πρώτα «κάρφωσε» τον Μητσοτάκη, τώρα προσπαθεί να μαζέψει τα αμάζευτα για τον…