Οι Σπέτσες θα γίνουν το “θερινό Νταβός” του Μάρδα;

Οι Σπέτσες είναι το νησί της τέχνης και της φιλοσοφίας” ή αλλιώς “θερινό Νταβός” για το οποίο μίλησε ο Δημήτρης Μάρδας στη Βουλή, σύμφωνα με το SaronicMagazine. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως παράγοντες της κυβέρνησης έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με εκπρόσωπους της περίφημης Αναργύρειου – Κοργιαλένειου Σχολής του νησιού.

spetses 1

Οι Σπέτσες είναι το νησί της τέχνης και της φιλοσοφίας” ή αλλιώς “θερινό Νταβός” για το οποίο μίλησε ο Δημήτρης Μάρδας στη Βουλή, σύμφωνα με το SaronicMagazine. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως παράγοντες της κυβέρνησης έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με εκπρόσωπους της περίφημης Αναργύρειου – Κοργιαλένειου Σχολής του νησιού.

που σκιαγράφησε χωρίς να αποκαλύψει κατά τη συζήτηση , στη Βουλή, των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης  ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Έτας Βασιλείου για το SaronicMagazine. To ρεπορτάζ υποστηρίζουν έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές επικαλούμενες πολύωρη συνάντηση και συζητήσεις, που ξεκίνησαν πριν τις εκλογές, με εκπρόσωπους της περίφημης Αναργύρειου – Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών και μελέτες με ευνοϊκούς οιωνούς.

“Το νησί της τέχνης και της φιλοσοφίας”, όπως φέρεται να το έχει ονομάσει η ερευνητική ομάδα, στην οποία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του σχετικά με την αναγκαιότητα πολιτικής εξωστρέφειας της χώρας, επισημαίνοντας ότι δεν περιλαμβάνει μόνο χρήματα, επενδύσεις και εξαγωγές αλλά και πολιτισμό.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες,  στην πρωτοβουλία αυτής της αξιοποίησης των δυνατοτήτων των Σπετσών, που στηρίζει και συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού, ενεργό ρόλο διαδραματίζουν το Ίδρυμα της Αναργύρειου – Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών και ιδιαίτερα διακεκριμένοι απόφοιτοι της.

Από το υπουργείο Εξωτερικών, αρμόδιοι κύκλοι του, δεν θέλησαν να κάνουν οποιαδήποτε διευκρίνιση αναφορικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού στη Βουλή, ούτε επιβεβαίωσαν ή διέψευσαν τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για την “ταυτότητα” του νησιού.

Το θέμα, όπως χαραχτηριστικά έλεγαν οι ίδιες δημοσιογραφικές πηγές, είναι “στα σπάργανα” και χρειάζεται μελέτη και δουλειά. Για ένα “θερινό Νταβός” ωστόσο , όπως υπογράμμιζαν, που αν δημιουργηθεί θα έχει τις ρίζες του στο όραμα του μεγάλου σπετσιώτη εθνικού ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, ρίζες πολιτισμού, φιλοσοφίας, επιστήμης, ιστορίας, περιβάλλοντος. Κι αυτό το όραμα στο οποίο έβαλε “σάρκα και οστά” ο ευεργέτης, στις αρχές του περασμένου αιώνα, πλανάται από τότε πάνω από το νησί και υλοποιείται ήδη, άλλοτε γρήγορα κι άλλοτε πιο αργά ανάλογα με τη συγκυρία και τα εμπόδια.

Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, μεταξύ άλλων, είπε :”Έχουμε προσδιορίσει ένα νησί κι έχουμε κάνει μια προμελέτη, που έγινε πολύ παλαιότερα βέβαια από τότε που ανέλαβα, το οποίο μια ερευνητική  ομάδα το έχει ονομάσει ως νησί της τέχνης και της φιλοσοφίας. Σκεφτόμαστε αυτό το νησί να το μετατρέψουμε σε θερινό Νταβός και θα καλέσουμε όλα εκείνα τα κράτη τα οποία θέλουν να κτίσουν ένα οίκημα στην περιοχή έτσι ώστε να εξυπηρετούν τον συνεδριακό τουρισμό κι όχι μόνο. Αυτό το νησί βέβαια χρειάζεται χρήματα και υπάρχουν τρόποι με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να αναπτύξουμε μια μορφή πολιτισμού που συμβάλει στην εξωστρέφεια της χώρας.”

Τί είναι το Νταβός;

Το Νταβός είναι μια μικρή πόλη στο καντόνι Γκραουμπύντεν στη νοτιοανατολική Ελβετία. Το Νταβός το 2012 έχει 11.156 κατοίκους. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Λαντβάσσερ στις ελβετικές Άλπεις. Κτισμένο σε υψόμετρο 1.560 μέτρων, έχει καταγραφεί ως η ψηλότερη πόλη στην Ευρώπη. Το Νταβός φιλοξενεί το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μια συνάντηση πολιτικών κι επιχειρηματιών από όλο το κόσμο.

Με στοιχεία από το saronicmagazine.com