Οι Ρώσοι αποχαιρετούν τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης (video)

Το τελευταίο αντίο λένε οι Ρώσοι στον σοβιετικό ηγέτη, που συνέβαλε στο τέλος του Ψυχρού πολέμου

1000 7

Πλήθος κόσμου λέει το δικό του «αντίο» στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σε μια σεμνή τελετή. Η σορός του έχει εκτεθεί στην Αίθουσα των Κιόνων, στο Σπίτι των Συνδικάτων, κοντά στο Κρεμλίνο όπως συνέβαινε κατά παράδοση με τους Σοβιετικούς ηγέτες.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ θα ταφεί στο νεκροταφείο Νοβοντεβίτσι της Μόσχας, δίπλα στη σύζυγό του Ραΐσα που πέθανε το 1999.

Στην κηδεία ο Βίκτορ Ορμπάν

Με εξαίρεση τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος ακολουθεί αντίθετη πορεία από τους Ευρωπαίους εταίρους του, κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν αναμένεται να παραστεί στην κηδεία του, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν έχει λάβει πρόσκληση για να παραστεί στην κηδεία του Γκορμπατσόφ. Η προκάτοχός του Άγγελα Μέρκελ αρνήθηκε την πρόσκληση, επικαλούμενη έναν τραυματισμό στο γόνατο.

Ωστόσο διπλωμάτες και πρεσβευτές θα παραστούν στην τελετή, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρεσβευτής στη Μόσχα Πιερ Λεβί, όπως και ο Αμερικανός Τζον Σάλιβαν.

Από την κηδεία απουσιάζει και ο Βλαντιμίρ Πούτιν,  ο οποίος μετέβη την Πέμπτη στο νοσοκομείο της Μόσχας όπου πέθανε ο 91χρονος Γκορμπατσόφ, έπειτα από «μακρά και σοβαρή ασθένεια».

Στη Ρωσία δεν κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους, αν και, όπως υπογράμμισε το Κρεμλίνο, η τελετή του θα έχει «όλα τα στοιχεία μιας κρατικής κηδείας».

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…