Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν την ΕΡΤ για λογοκρισία

Μια ακόμη... «διάκριση» μετά την επιβολή προληπτικής λογοκρισίας σε βάρος των δημοσιογράφων των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ

5025099

Μια από τις σημαντικότερες διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις στον κόσμο, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders – RSF), προχώρησαν σε καταγγελία της ΕΡΤ για την… προληπτική λογοκρισία που επέβαλλε στους δημοσιογράφους των περιφερειακών της καναλιών, απαγορεύοντάς τους τις απευθείας αναρτήσεις ειδήσεων χωρίς κεντρικό έλεγχο από την Αθήνα, την ώρα που στη Λέσβο και τη Χίο μαίνονταν μάχες σώμα με σώμα μεταξύ κατοίκων και δυνάμεων των ΜΑΤ.

«Η RSF καταδικάζει τη λογοκρισία που επέβαλλε η ΕΡΤ στις δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις από νησιά όπου προκλήθηκαν διαδηλώσεις λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών και της δημιουργίας νέων μεταναστευτικών κέντρων», αναφέρει η RSF στην καταγγελία της.

Η RSF υπενθυμίζει μάλιστα συγκεκριμένα ότι μέχρι πρόσφατα οι περιφερειακοί δημοσιογράφοι της ΕΡΤ απολάμβαναν σχετικής αυτονομίας, ωστόσο αυτό άλλαξε όταν ένας δημοσιογράφος ανάρτησε είδηση για τα επεισόδια στα νησιά. Αφού ο δημοσιογράφος αρνήθηκε να «κατεβάσει» την είδηση, όπως του ζητήθηκε από τα κεντρικά, οι ανταποκριτές της ΕΡΤ διαπίστωσαν ότι πλέον δεν μπορούσαν να αναρτήσουν ειδήσεις χωρίς να υπάρξει πρώτα έγκριση από την Αθήνα. Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν εκείνη την ημέρα, η επιλογή «publish (δημοσίευση)» που είχαν οι δημοσιογράφοι, αντικαταστάθηκε από την επιλογή «υποβολή για έλεγχο».

Μάλιστα, η RSF σημειώνει ότι η εν λόγω αλλαγή επιβεβαιώθηκε επισήμως από τον διευθυντή ειδήσεων της ΕΡΤ Γιάννη Δασκαλάκη στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιφερειακών Σταθμών Μιχάλη Μεσσήνη.

«Η λογοκρισία της διοίκησης της ΕΡΤ σε δημοσιογράφους που εργάζονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης πρέπει να σταματήσει», τονίζει από την πλευρά της η υπεύθυνη της RSF για τα Βαλκάνια, Pauline Adès-Mével.

«Βλέποντας την έκταση και την ένταση των συγκρούσεων για το μεταναστευτικό σε αρκετά νησιά της Ελλάδας, είναι απολύτως απαραίτητο οι τοπικοί δημοσιογράφοι να μπορούν να καλύπτουν τα γεγονότα και να ενημερώνουν το ελληνικό κοινό με πλήρη και διαφανή ρεπορτάζ», συμπληρώνει.

Στην καταγγελία τονίζεται ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 65η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες στην τελευταία κατάταξη της RSF για την Ελευθερία του Τύπου.

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…