Οι πτυχές των πτυχίων

Η σημειολογία είναι η επιστήμη η οποία μελετά  τα συμβολικά συστήματα στο σύνολο τους, όπως είναι για παράδειγμα η γλώσσα, η μουσική, το θέατρο, η μόδα, οι τελετουργικές συμπεριφορές, οι κοινωνικές συμβάσεις και οτιδήποτε συμβολίζει την πολιτισμική αντίληψη και κοσμοθεώρηση. 

EK Mitsotaksi

Εξυπακούεται ότι η σημειολογία διαθέτει όλα εκείνα τα εργαλεία που της επιτρέπουν να ερμηνεύει συμπεριφορές και συστήματα, όπως φερειπείν είναι κάποιες χειρονομίες και κάποιες λέξεις που κωδικοποιημένα παραπέμπουν ακόμα και σε σκέψεις ή σε ιδέες. 

Το επικίνδυνο δεν είναι ότι αποδίδουν τεράστια σημασία στα συμβολικά συστήματα, αλλά ότι είναι υποχρεωμένοι να τα εξετάζουν και να τα επικαλούνται στο σύνολο τους. 
Εδώ εκπτώσεις δεν χωράνε, γιατί όσοι εύκολα την προβάλουν και την χρησιμοποιούν (κυρίως για να πλήξουν τους άλλους) ακόμα ευκολότερα την λούζονται οι ίδιοι.

Όσο πιο συντηρητική και ακραία είναι η παράταξη που εκπροσωπεί την κυρίαρχη αστική τάξη, τόσο περισσότερο η σημειολογική συμπεριφορά επικαλύπτει την πολιτική. 
Για την ΝουΔου τα συμβολικά συστήματα αποτελούν την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη της Βίβλου και η οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτά επιφέρει τον αφορισμό και τον εξοβελισμό των «δαιμονίων και διαολανθρώπων».

Έτσι για τους «άριστους»  οι «Συριζομαδούροι» -ως πλέμπα- είναι άξεστοι, χωρίς τήρηση των πρωτοκόλλων, χωρίς κάποια γνώση των βασικών κανόνων του Savoir Vivre, με dress code του συρμού και του πανεριού, δεν δίνουν θρησκευτικό όρκο παρά μόνο πολιτικό, δεν κάνουν τον Σταυρό τους, δεν φιλάνε το Ευαγγέλιο και το χέρι των ρασοφόρων (από γονυκλισίες ούτε λόγος) και τα πτυχία τους είναι από Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια.

Ο αγραβάτωτος Τσίπρας είναι ταπεινής καταγωγής, τελείωσε το ΕΜΠ και όχι το «Κολάμπια», μιλάει Αγγλικά «της πυρκαγιάς», μένει στην Κυψέλη, εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός σε δική του εταιρεία  και όχι ως κορυφαίο στέλεχος στην Εθνική Τράπεζα και…πίνει νερό όταν μιλάει.

Ο Πολάκης είναι αξύριστος, αχτένιστος, άπλυτος, χειρονομεί, φωνάζει, μιλάει σαν μαουνιέρης και καπνίζει.

Ο Τσακαλώτος δεν μιλάει καλά Ελληνικά, χρησιμοποιεί ανέκδοτα στην ανάλυση των δημοσιονομικών στοιχείων και έχει κόλλημα με την…Σκάρλετ Γιόχανσον.

Ο Κατρούγκαλος μπορεί να είναι καθηγητής, να μιλάει καλά Αγγλικά, να φοράει κοστούμι και γραβάτα, αλλά δε συνδυάζεται το μαντηλάκι στο πέτο του ενώ και οι κάλτσες του είναι παράταιρες.

Η Φωτίου μιλάει για…γεμιστά και όχι για ροστ μπιφ, η Αναγνωστοπούλου έχει κακό χτένισμα και η κυρία Τασία ακατάλληλη φάτσα.

Ο Μητσοτάκης ανήκει στα τρία κορυφαία πολιτικά «τζάκια» της χώρας και στην οικονομική ελίτ, είναι απόφοιτος του «Κολάμπια», μιλάει ξένες γλώσσες και εκπροσωπεί -χωρίς ενδοιασμούς- τα ανώτερα στρώματα της τάξης του (εγχώρια και ξένα), ενώ φροντίζει και δημιουργεί το «κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον».
Εάν ωστόσο «το καλύτερο βιογραφικό της χώρας» δεν μπορεί να ξεχωρίσει τον Μοντεσκιέ με τον Ρουσσώ, για τη σημειολογία δεν έχει καμία σημασία.

Όπως δεν έχει σημασία η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις διεκδικήσεις του Ερντογάν, αφού ο «φυσιογνωμιστής» Εβαν Γεωργουλάκης ανέλυσε (στον ΣΚΑΪ) την υπεροχή του Κυριάκου (βάσει κατανομής προσώπου) έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ. 

Και εξάπαντος δεν έχει σημασία εάν καταθέτουν ως μάρτυρες για σκάνδαλα υπόδικοι γι’ αυτά, εάν διορίζονται οι πλέον ακατάλληλοι σε θέσεις ευθύνης και εάν ο υφυπουργός εξωτερικών εξαπατά δηλώνοντας ότι έχει μεταπτυχιακό τίτλο από το «Κολάμπια», αφού δεν είναι πλέμπα και φοράνε γραβάτα.

Για την σημειολογία δεν έχουν αξία τα λόγια του Μαρκ Τουαίην: “Δεν επέτρεψα ποτέ στο σχολείο να αναμειχθεί στην εκπαίδευσή μου.”
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

Κακλαμάνης

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

«Δεν πέρασα επιπολαίως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. Με στενοχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο…