Οι ψευδοεπενδυτές του Αδωνη σε σκοτεινές μπίζνες εκατομμυρίων στις ΗΠΑ

Με αναφορά στο Documento η «USA Today» έφερε στο φως αισχροκέρδεια εκατομμυρίων με αναπνευστήρες σε φυλακές από τους… χολιγουντιανούς φίλους του υπουργού Ανάπτυξης

neonbrand 8fDhgAN5zG0 unsplash

Μπίζνες ύψους 2,4 εκατ. δολαρίων (2,034 εκατ. ευρώ) έστησαν στις ΗΠΑ οι χολιγουντιανοί ψευδοεπενδυτές που με τις ευλογίες του Αδωνη Γεωργιάδη υποτίθεται ότι θα έφερναν στην Ελλάδα τη Silicon Valley και μαζί της επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ. Ρεπορτάζ της έγκριτης αμερικανικής εφημερίδας «USA Today» ξηλώνει ολοκληρωτικά τον ήδη γεμάτο με τρύπες μανδύα πίσω από τον οποίο, όπως είχαν αποκαλύψει το Documento και το koutipandoras.gr, κρυβόταν ένα fund-φάντασμα με επενδυτές-αρπακτικά.

Τα ίδια άτομα που υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες στο γραφείο του και φωτογραφήθηκε μαζί τους ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης (τότε και Επενδύσεων) δίνοντάς τους το ελεύθερο να φέρουν το συνέδριο-απάτη τους και στην Αθήνα φαίνεται να έκαναν την κρίση ευκαιρία εκμεταλλευόμενοι τον τρόμο των πολιτών για τον κορονοϊό. Εν μέσω πανδημίας όχι μόνο προσπάθησαν να κερδοσκοπήσουν πουλώντας γιατροσόφια που δήθεν θωράκιζαν τον οργανισμό από τον κορονοϊό –τα είχε καταδείξει η δημοσιογραφική μας έρευνα–, αλλά κατάφεραν να αισχροκερδήσουν πουλώντας ακριβότερα κατά 680% ιατρικούς αναπνευστήρες στις αμερικανικές φυλακές.

Στο ρεπορτάζ που υπογράφει για το μεγάλο αμερικανικό Μέσο ο ερευνητής δημοσιογράφος Νικ Πενζεστέντλερ κάνει εκτενή αναφορά στην έρευνα του Documento. Αφενός τη χρησιμοποιεί προκειμένου να αποδείξει το θολό παρελθόν και την αναξιοπιστία τόσο του fund όσο και των προσώπων πίσω του, αφετέρου την επιβεβαιώνει καταδεικνύοντας όλα όσα είχαμε γράψει περί επενδυτών-αρπακτικά.

 

5f3a80bc825e6352fc083b95
 

2,4 εκατ. δολάρια για 60 αναπνευστήρες και στολές

Στις 16 Απριλίου, όταν στις ΗΠΑ μετρούσαν ήδη χιλιάδες νεκρούς εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το ομοσπονδιακό γραφείο των φυλακών ανέθεσαν άνευ διαγωνισμού στην εταιρεία Parkpine την προμήθεια 60 ιατρικών αναπνευστήρων. Το κόστος ανήλθε στο ποσό του 1,04 εκατ. δολαρίων (880.000 ευρώ). Το αμερικανικό δημόσιο πλήρωσε για ένα και μόνο μηχάνημα σχεδόν 17.000 δολάρια (14.400 ευρώ). Την ίδια στιγμή η αξία του ίδιου μοντέλου στη χονδρική αγορά άγγιζε τις 4.000 δολάρια (3.400 ευρώ), ενώ ήδη η αμερικανική κυβέρνηση είχε κατορθώσει να αγοράσει ορισμένα κομμάτια αντί 2.500 δολαρίων (2.120 ευρώ) το ένα. Δηλαδή η «μυστήρια» εταιρεία, όπως τη χαρακτηρίζει ο Αμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος, την οποία διαχειρίζεται ο Αχμεντ Σαμπάνα, Αιγύπτιος επενδυτής που κάποτε πρωτοπόρησε στο Κάιρο στήνοντας ένα online φαρμακείο (δεν λειτουργεί πλέον) και μέχρι πρότινος είχε… βιτρίνα τον γνωστό κυρίως για τον ρόλο του κακού στον «Τιτανικό» ηθοποιό Μπίλι Ζέιν, πούλησε ένα μηχάνημα κατά 680% υψηλότερα.

«Τα 17.000 δολάρια είναι τεράστιο περιθώριο κέρδους. Πρέπει να ξεχειλώσεις την ηθική σου για να βγάλεις 15.000 δολάρια από κάτι» αναφέρει στη «USA Today» ο Εντγκάρντο Μπαουτίστα, επίσημος μεταπωλητής των μοντέλων στο Λος Αντζελες. Η υπόθεση με τους ιατρικούς αναπνευστήρες όμως δεν τελειώνει εδώ. Με βάση τα αρχεία του ομοσπονδιακού γραφείου των φυλακών η Parkpine πληρώθηκε για την προμήθεια ιατρικών αναπνευστήρων με όνομα μοντέλου Invasive INBREATH 300 της επωνυμίας της Instapill. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, η Instapill συμπεριλαμβάνεται στις αποτυχημένες επενδύσεις της Parkpine Capital, του fund-φάντασμα των Σαμπάνα και Ζέιν. Είναι η ίδια εταιρεία, όπως θα αναφέρουμε εκτενέστερα παρακάτω, που εν μέσω πανδημίας διαφήμιζε προς πώληση στο e-shop της τα περιβόητα χάπια Coronax, παρουσιάζοντάς τα ως το καταλληλότερο φάρμακο που καταπολεμά στοχευμένα την Covid-19 και σώζει ζωές.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στις ΗΠΑ, υπεύθυνη για τους ιατρικούς αναπνευστήρες είναι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Εκείνη ήταν που εν μέσω πανδημίας λόγω της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε αδειοδότησε δεκάδες νέες εταιρείες και τα εξειδικευμένα ιατρικά αναπνευστικά μηχανήματά τους. Στα αρχεία της FDA δεν υπάρχει όμως απολύτως κανένα καταγεγραμμένο αρχείο ή σχετική άδεια για την Parkpine, την Instapill ή το INBREATH 300. Μόνο κατόπιν πίεσης της «USA Today» στο ομοσπονδιακό γραφείο των φυλακών ο Τζάστιν Λονγκ, εκπρόσωπος Τύπου, αποκάλυψε ότι οι αναπνευστήρες που προμηθεύτηκαν από την Parkpine είναι στην πραγματικότητα τα μοντέλα Resperonics E30s, κατασκευής της Philips.

Η Σιλβί Καζανόβα, εκπρόσωπος της Philips στη Βόρεια Αμερική, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει πουλήσει κανένα μηχάνημα τύπου E30 στην Parkpine ή την Instapill και δεν γνωρίζει αν άλλες εταιρείες προσπαθούν να καπηλευτούν το προϊόν τους μετονομάζοντάς το και δηλώνοντάς το ως εξοπλισμό κατασκευής της δικής τους φίρμας. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν έχει δοθεί καμία συγκατάθεση για κάτι τέτοιο. Οι αναπνευστήρες μέχρι στιγμής δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε κρατούμενους.

Λίγες μέρες μετά την απευθείας ανάθεση για την προμήθεια 60 αναπνευστήρων η Parkpine ανέλαβε –πάλι άνευ δημόσιου διαγωνισμού– την προμήθεια προστατευτικών φορμών αντί 1,3 εκατ. δολαρίων. Και αυτές, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της «USA Today», το αμερικανικό δημόσιο φαίνεται να τις πλήρωσε υπερβολικά υψηλότερα σε σχέση με τις τιμές της αγοράς. Μπορεί τόσο οι αναπνευστήρες όσο και οι προστατευτικές στολές να παραδόθηκαν στις αμερικανικές φυλακές, αλλά, σύμφωνα με την έρευνα, είναι δύσκολο να αποδειχτεί αν πρόκειται για τα ίδια μηχανήματα-εξοπλισμούς με αυτά που είχαν προταθεί και συμφωνηθεί.

Στη «USA Today» οι αποκαλύψεις για το Coronax

Τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω καραντίνας στην Ελλάδα και σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη λόγω κορονοϊού, το koutipandoras.gr αποκάλυψε την προσπάθεια των ψευδοεπενδυτών να κερδοσκοπήσουν πουλώντας σε τρομοκρατημένους πολίτες μαντζούνι με το όνομα «Coronax», που υποσχόταν ενίσχυση του ανοσοποιητικού και προστασία από τον κορονοϊό. Επρόκειτο για χάπια που προμόταραν τόσο με μαζικά emails (spam) που έστελναν όσο και στην ιστοσελίδα e-shop της Instapill ως «anticorona».

Μάλιστα, στη συσκευασία τους αναγραφόταν ότι χρειάζονται δύο τη μέρα μαζί με το φαγητό ώστε να ενισχύσει ο ενδιαφερόμενος το ανοσοποιητικό του και να προστατευτεί από τον κορονοϊό. Ενα κουτί περιείχε 15 χάπια και κόστιζε 35 δολάρια (29,65 ευρώ), δηλαδή 2,33 δολάρια (1,97 ευρώ) το χάπι. Σαν να μην έφτανε αυτό, το e-shop της Instapill, ένα online κατάστημα που διαχειρίζεται ο Σαμπάνα και εμπορεύεται συμπληρώματα διατροφής, διαιτητικά χάπια και διάφορα άλλα σκευάσματα, φάρμακα και προϊόντα «ευεξίας», «ανεβοκατέβαινε» στο διαδίκτυο.

Αυτήν ακριβώς την έρευνα επικαλείται στο ρεπορτάζ της η «USA Today», ενώ προβάλλει και τη συνάντηση των χολιγουντιανών ψευδοεπενδυτών στην Αθήνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και… Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη. Επισυνάπτει και το tweet του Αδ. Γεωργιάδη με το φωτογραφικό ενσταντανέ στο οποίο αναφέρει ότι θα διοργανώσει μαζί τους «πολλά ωραία πράγματα εδώ». Οπως προσθέτει η «USA Today», η FDA κυνηγούσε τέτοιου είδους γιατροσόφια για τον κορονοϊό και όσους τα διαφήμιζαν, διότι στα αρχεία της δεν έχει καταχωρηθεί ακόμη, όπως είναι και λογικό, κανένα τέτοιο προϊόν. Το Coronax δεν συμπεριλαμβάνεται στη μαύρη λίστα της FDA, ενώ είναι άγνωστο αν πουλήθηκε στις ΗΠΑ ή αλλού.

Σημειώνεται ότι ο Σαμπάνα, με τον οποίο κατάφερε να μιλήσει ελάχιστα έπειτα από πάρα πολλές προσπάθειες και επίμονα τηλεφωνήματα η «USA Today», ερωτώμενος σχετικά με το Coronax αρνήθηκε ότι η Instapill τα διαφήμιζε και τα πουλούσε. Ομως τόσο τα emails που έχει στην κατοχή του το Documento όσο και οι αποθηκευμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις της Instapill με τις διάφορες εκδόσεις του Coronax τον διαψεύδουν.

 

5f3a80e9825e63595a4e8553
 

Αποστασιοποιείται ο Μπίλι Ζέιν

Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «USA Today» και τις δηλώσεις που έκανε στο Μέσο εκπρόσωπος του Μπίλι Ζέιν, ο τελευταίος αποστασιοποιείται πλέον τόσο από τον Σαμπάνα όσο και από την Parkpine. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του μεσόκοπου χολιγουντιανού αστέρα, παρότι ο Ζέιν εμφανιζόταν μαζί με τον Αιγύπτιο τα τελευταία χρόνια προμοτάροντας τις μπίζνες τους με ιδιαίτερο ζήλο, στην πραγματικότητα δεν είχε επενδύσει δικά του χρήματα σε αυτές ούτε πληρωνόταν ως υπάλληλος ούτε ζήτησε επενδύσεις εκ μέρους της Parkpine. Κατά τα λεγόμενα του Σαμπάνα, ο Ζέιν δεν είχε καμία συμμετοχή στις δουλειές με τις απευθείας αναθέσεις από το αμερικανικό δημόσιο.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικής καταγωγής ηθοποιού προχώρησε και σε αρκετά σοβαρή καταγγελία εναντίον του Αιγυπτίου. Δήλωσε ότι αν και ο Ζέιν ζητούσε να του παραδοθούν βασικά εταιρικά έγγραφα της Parkpine Capital, ο Σαμπάνα δεν του έστειλε ποτέ οτιδήποτε. «Προσέγγισαν τον κ. Ζέιν για να συνεργαστεί με τον Σαμπάνα και την εταιρεία του Parkpine Capital, στην ατζέντα της οποίας συμπεριλαμβάνεται το Global Venture Summit» δήλωσε.

«Καλλιτέχνες της απάτης»

Μεγάλη αναφορά κάνει το ρεπορτάζ του αμερικανικού Μέσου και στις αποκαλύψεις του Documento που αφορούν το Global Ventures Summit (GVS), ένα συνέδριο-απάτη όπως το χαρακτήρισαν μιλώντας στην εφημερίδα άτομα που συμμετείχαν παλαιότερα σε αυτό. Οπως γράφαμε τον Δεκέμβριο του 2019, λίγες μέρες μετά την πολυδιαφημιζόμενη συνάντηση του Αδ. Γεωργιάδη με τον Ζέιν και τον Σαμπάνα, πρόκειται για τη ναυαρχίδα των δραστηριοτήτων της Parkpine. Το GVS διοργανωνόταν αρκετές φορές τον χρόνο σε διάφορες πόλεις του κόσμου, όπως το Λος Αντζελες των ΗΠΑ, το Μπαλί της Ινδονησίας, η Γουαδαλαχάρα του Μεξικού, το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και το Λουξεμβούργο. Πλασάρεται ως κορυφαίο event που ενώνει επενδυτές από τη Silicon Valley και τον υπόλοιπο κόσμο με startup εταιρείες. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μέσω αυτού κινούνται εκατομμύρια ευρώ.

Κάθε startup εταιρεία καταβάλλει 100 δολάρια για να πάρει μέρος στο συνέδριο. Το GVS προσφέρει έπαθλο 50.000 δολαρίων στη νικήτρια εταιρεία του Pitch battle. Ομως τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Ο Τρέι Μπράουν, ο οποίος είχε νικήσει σε παλαιότερο GVS στο Λος Αντζελες, μιλώντας στο Documento είχε αποκαλύψει ότι ουδέποτε εισέπραξε το χρηματικό βραβείο, ενώ αποκάλεσε τους Σαμπάνα και Μπίλι Ζέιν «καλλιτέχνες της απάτης». Ο Μπράουν είχε διασύρει μάλιστα δημόσια τον Σαμπάνα για τον παραπάνω λόγο, ενώ υπάρχει και σχετικό βίντεο αναρτημένο στο YouTube. Ακόμη δύο νικητές που μίλησαν στην εφημερίδα μας είχαν καταγγείλει τον Σαμπάνα για τον ίδιο λόγο, δηλαδή ότι δεν εισέπραξαν το χρηματικό βραβείο που είχαν κερδίσει.

Αυτό το συνέδριο έχουν στόχο να φέρουν και στην Ελλάδα, όπως είχαν δηλώσει στην εφημερίδα τόσο οι ίδιοι όσο και ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης. «Οταν με το καλό κάνουν το συνέδριό τους στην Αθήνα και θέλουν βοήθεια από το υπουργείο θα τη δώσουμε, όπως σε όλους. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο» είχε δηλώσει στο Documento ο Αδ. Γεωργιάδης, λέγοντας μάλιστα ότι αν τον καλέσουν να μιλήσει, θα παρευρεθεί.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…