Οι ψευδείς υποσχέσεις της ΝΔ για την εξουσία

Aν ξεκινήσεις ανάποδα και περιμένεις ταχύρυθμη ανάπτυξη μόνο και μόνο από τις μειώσεις φόρων, κινδυνεύεις να βυθίσεις την οικονομία σου σε ύφεση και δημοσιονομική εκτροπή, όπως συνέβη στην Αργεντινή

«Μείωση φόρων ισχυρή ανάπτυξη» λέει η Ν.Δ. στο πρόγραμμά της. Αυτά τα δύο πάνε πακέτο και, επειδή πάνε πακέτο και το ένα εξαρτάται από το άλλο, κάπου υπάρχει και ένας αστερίσκος που λέει ότι όλα αυτά θα τα κάνει η Ν.Δ. σε βάθος τετραετίας. Συνεπώς, μη βιαστείτε να ζητήσετε εξηγήσεις όσοι περιμένετε αμέσως τη μείωση των φόρων, διότι η απάντηση που θα λάβετε είναι: «Σε βάθος τετραετίας είπαμε».

Με λίγα λόγια, αν οι Πρέσπες ήταν το πρώτο κόλπο για να αυξήσει τις πιθανότητες εκλογικής νίκης η Ν.Δ., το δεύτερο κόλπο είναι η ψευδής υπόσχεση για μείωση των φόρων, καθώς σε συνθήκες Ε.Ε. δεν κάνεις ό,τι γουστάρεις και λογαριασμό δεν δίνεις.

Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται ούτε οι επενδυτές περιμένουν το νεύμα του Κυριάκου για να σπεύσουν στην Ελλάδα. Αν το μόνο εργαλείο σου είναι οι φόροι, υπάρχουν ήδη άλλες χώρες, ασυναγώνιστες λόγω πολύ μικρής φορολογίας, όπως είναι οι γειτονικές μας Βουλγαρία και Ρουμανία.

Η ανάπτυξη παντού στον κόσμο είναι υπόθεση πολλών παραμέτρων. Ισχυρή εσωτερική αγορά, διεθνείς προσβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι τα Βαλκάνια, η Ευρώπη, η Μεσόγειος. Ακολουθούν το κόστος εξαγωγών και η ανταγωνιστικότητα ομοειδών αγαθών και υπηρεσιών.

Η ανάπτυξη έχει να κάνει και με την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας. Αν το περιβάλλον είναι σταθερό, χωρίς απειλές και κυρίως πολεμικές συρράξεις, χωρίς ανατροπές στους διεθνείς κανόνες του ελεύθερου εμπορίου που επηρεάζουν αναπτυξιακά προγράμματα και κλάδους όπως ο τουρισμός, έχεις ανοιχτό πεδίο.

Υπάρχει και το είδος της επενδυτικής δραστηριότητας. Τα προϊόντα που συναρτώνται από την ένταση εργασίας δεν δημιουργούν θέσεις μακράς πνοής και υψηλής αμοιβής. Και βρισκόμαστε στην αρχή της νέας ψηφιακής εποχής στην παγκόσμια οικονομία που θα δημιουργήσει τις νέες ηγέτιδες δυνάμεις, καθώς η ισχύς στον σημερινό κόσμο είναι απόλυτα συναρτώμενη της οικονομικής προόδου.

Η μείωση των φόρων, εφόσον το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξάνεται και δεν μειώνεται από περικοπές στις κοινωνικές παροχές στην Υγεία, την Παιδεία, την ασφάλιση έπεται για να έχει θετικά αποτελέσματα.

Διότι αν ξεκινήσεις ανάποδα και περιμένεις ταχύρυθμη ανάπτυξη μόνο και μόνο από τις μειώσεις φόρων, κινδυνεύεις να βυθίσεις την οικονομία σου σε ύφεση και δημοσιονομική εκτροπή, όπως συνέβη στην Αργεντινή.

Πηγή: Η Αυγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μαθήματα ανθρωπιάς σε πιτσαρία: Άστεγος ζήτησε την πίτσα που έμεινε σε τραπέζι – H απάντηση που πήρε

Μαθήματα ανθρωπιάς σε πιτσαρία: Άστεγος ζήτησε την πίτσα που έμεινε σε τραπέζι – H απάντηση που πήρε

Ένα συγκινητικό περιστατικό συνέβη στο μαγαζί Valteziana Pizzeria στην Αθήνα που δείχνει πως υπάρχει ακόμα…