Οι «ψεκασμένες» ερωτήσεις της Βουλής

Ο Πάνος Καμμένος, αν και χαρακτηρίζεται «αρχιμάστορας» των αεροψεκασμών, έχει δηλώσει άγνοια επί του συγκεκριμένου θέματος και έχει αποδώσει τη σχετική φημολογία σε προσπάθεια γελοιοποίησης των ΑΝΕΛ. Στους πολιτικούς που έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στο κοινοβούλιο οι Ασημίνα Ξηροτύρη, Φώτης Κουβέλης, Αναστάσιος Χωρέμης, και Μάκης Βορίδης. Στους πολιτικούς που ενστερνίζονται θεωρίες συνωμοσίας και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Γιώργος Ανατολάκης και της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς

NewsRoom 09/06/2019 | 09:00

Αν και τον χαρακτηρίζουν «αρχιμάστορα» των… αεροψεκασμών, η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ουδέποτε έκανε δημόσια δήλωση για να πείσει τον λαό ότι… μας ψεκάζουν! Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τέτοιες απόψεις είχαν διατυπώσει κατά διαστήματα διάφοροι υποψήφιοι πολιτευτές με το κόμμα του.

Ο ίδιος πάντως, ερωτηθείς σχετικά από πολίτη στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, αφού απάντησε ότι δεν γνωρίζει εάν μας ψεκάζουν, απέδωσε τη σχετική φημολογία σε προσπάθεια γελοιοποίησης των ΑΝΕΛ. Να σημειωθεί μάλιστα ότι ο Π. Καμμένος -τουλάχιστον– δεν έφερε ποτέ θέμα αεροψεκασμών στη Βουλή, σε αντίθεση με πολιτικούς άλλων κομμάτων!

Εχουμε και λέμε:

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ – 2006

Καταθέτει ερώτηση στη Βουλή όπου αναφέρει τα εξής χαρακτηριστικά: «Σε φωτογράφηση του ορίζοντα στην περιοχή της Λάρισας που έγινε το 2004 αλλά και πρόσφατα (8 και 9 Σεπτεμβρίου 2006) είναι εμφανείς γραμμές που προσομοιάζουν με τα συνήθη contrails, δηλαδή τις συνηθισμένες λευκές ουρές των αεριωθούμενων επιβατικών αεροσκαφών.

Η εκδοχή αυτή φαίνεται να μην ευσταθεί, δεδομένου ότι σε ένα συνηθισμένο contrail το δημιουργημένο νέφος δεν παραμένει αλλά σύντομα διασκορπίζεται, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση οι λευκές ουρές γίνονται πιο παχιές και απλώνονται σ’ ολόκληρο τον ουρανό, σχηματίζοντας αρχικά διάφορα σχήματα μεταξύ τους και στο τέλος καταλήγουν σαν μια αραιή συννεφιά (ένα λευκό πέπλο) που διαρκεί για πολλές ώρες». Μιλάμε για λεπτομερή και… τεκμηριωμένη επιστημονική ανάλυση!

Και συνεχίζει: «Κατόπιν τούτου γεννάται το ερώτημα αν οι γραμμές αυτές (λευκές ουρές) έχουν μια πιθανή αιτία και συγκεκριμένα αν πρόκειται για αεροσκάφη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προκειμένου να γίνουν μετεωρολογικές μετρήσεις, αν πρόκειται για πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας, αν πρόκειται για πρόγραμμα με οξείδια αλουμινίου και βαρίου σε clusters πολυμερών (πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου) ή αν πρόκειται για πρόγραμμα μελέτης των ιδιοτήτων και συμπεριφοράς της ιονόσφαιρας για την ενίσχυση των επικοινωνιών και των συστημάτων παρακολούθησης για ειρηνικούς και αμυντικούς σκοπούς, γνωστό ως HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program).

Επειδή είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε τις πραγματικές αιτίες του φαινομένου, ιδιαίτερα οι κάτοικοι της περιοχής, ερωτώνται οι κ. υπουργοί: Περί ποίου ακριβώς προγράμματος πρόκειται κι αν αυτό εμπεριέχει κινδύνους για τους ίδιους και το περιβάλλον».

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ – 2007

Εναν χρόνο αργότερα το «χτύπημα» ήρθε από τον επίσης βουλευτή τού τότε Συνασπισμού Φώτη Κουβέλη, ο οποίος είχε καταθέσει ερώτηση προς τους υπουργούς Μεταφορών, ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Αμυνας και Υγείας: «Πολίτες διαμαρτύρονται ότι παρατηρείται το φαινόμενο αεροσκάφη (πολιτικής ή πολεμικής αεροπορίας) συχνά να πραγματοποιούν αεροψεκασμούς πάνω από την Αθήνα, αλλά και πάνω από άλλες πόλεις, χωρίς να είναι γνωστό γιατί προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, ποιο είναι το περιεχόμενο των υλικών με τα οποία ψεκάζουν και ποιο σκοπό εξυπηρετούν οι αεροψεκασμοί αυτοί.

Επειδή από την παρατήρηση αυτών των φαινομένων δημιουργείται ανησυχία στους πολίτες για πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την υποβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί: Πραγματοποιούνται αεροψεκασμοί; Από ποιους φορείς και για ποιο λόγο πραγματοποιούνται και εάν το περιεχόμενο αυτών εμπεριέχει κινδύνους για τους κατοίκους και το περιβάλλον».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΩΡΕΜΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ – 2007

Για τους αεροψεκασμούς είχε τοποθετηθεί στη Βουλή το 2007 και ο Τάσος Χωρέμης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με τρόπο… παραστατικότερο!

Είχε φέρει στο κοινοβούλιο επιστολές πρωτοβουλίας πολιτών κατά των αεροψεκασμών από την Αθήνα, τον Βόλο και την Αίγινα… Παρεμπιπτόντως, μιλάμε για τον ίδιο –πρώην πλέον– πολιτικό που το περσινό καλοκαίρι μας πρότεινε μια «φωτισμένη δικτατορία» στην Ελλάδα καθώς «προτεραιότητα είναι η τάξη, η ασφάλεια, η κυριαρχία και η απεμπλοκή από τα μνημόνια»!

Ο… αεροψεκασμός στο μεγαλείο του!

ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΟΣ – 2010

Από το κάδρο των «ψεκασμένων» δεν θα μπορούσε να λείπει το επιφανές στέλεχος της ΝΔ και τότε… εξίσου επιφανές στέλεχος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, ο οποίος το 2010, ως βουλευτής του Γιώργου Καρατζαφέρη, είχε ρωτήσει τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Αμυνας και Υποδομών: «Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερη Ωρα” (σ.σ.: σοβαρή πηγή!) κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών διάφοροι επιστήμονες, ερευνητές και πολίτες έχουν παρατηρήσει ένα συχνό και ταυτόχρονα ανησυχητικό φαινόμενο στους ουρανούς και μάλιστα στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Πρόκειται για μεγάλου μήκους, πυκνές και λευκές ή υπόλευκες νεφελώδεις γραμμές οι οποίες ξαφνικά παρατηρούνται στον ουρανό της περιοχής. Από τα ευρήματα και τις γνώμες των ειδικών έχει διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται για ψεκασμούς παρασιτοκτόνων (αφού αυτοί λαμβάνουν χώρα σε πολύ χαμηλό ύψος και πάνω από αγροκαλλιέργειες), αλλά ούτε και για υδρατμούς από αεριωθούμενα αεροσκάφη, αφού αυτοί, ερχόμενοι σε επαφή με την ατμόσφαιρα, διαλύονται σύντομα, το πολύ εντός ολίγων λεπτών, χωρίς να αφήνουν κανένα ίχνος.

Αντίθετα, στην περίπτωση των παρατηρηθέντων αεροψεκασμών, οι μεγάλου μήκους πυκνές γραμμές όχι μόνο δεν διαλύονται σύντομα αλλά αιωρούνται στην ατμόσφαιρα επί αρκετές ώρες και σταδιακά διαστέλλονται, δημιουργώντας λεπτά τεχνητά νέφη που μπορούν να καλύψουν μια μεγάλης έκτασης περιοχή. Δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες και βίντεο που καταγράφουν αυτή τη δραστηριότητα πάνω από ελληνικές πόλεις, είναι σε γνώση της κυβέρνησης αυτοί οι αεροψεκασμοί;

Αν όχι, γιατί και αν ναι, ποια είναι η αποστολή τους και από ποιους διενεργούνται; Εντάσσονται οι ψεκασμοί στο πρόγραμμα της λεγόμενης “Γεωμηχανικής” που επικαλείται το δημοσίευμα, δηλαδή της τεχνικής παρέμβασης στη φύση για τον έλεγχο των κλιματολογικών συνθηκών;»!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΚΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΟΣ – 2011

Ο πρώην ποδοσφαιριστής και τότε βουλευτής του ΛΑΟΣ είχε επίσης βασιστεί σε ρεπορτάζ της «Ελεύθερης Ωρας» για να καταθέσει παρόμοια ερώτηση στη Βουλή: «Τα τελευταία χρόνια έντονο και αυξανόμενο είναι το φαινόμενο νεφοειδών γραμμών (λευκών ουρών) που αφήνουν πίσω τους αεροσκάφη σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Οι ουρές αυτές δεν εξαφανίζονται σε μερικά λεπτά, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά διατηρούνται στον ουρανό για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κάποιες φορές σχηματίζουν ένα εκτεταμένο ουράνιο “πέπλο”.

Στον ημερήσιο Τύπο και στο διαδίκτυο υπάρχουν κατά διαστήματα πλειάδα δημοσιευμάτων για αεροψεκασμούς που πραγματοποίησαν συγκεκριμένες εταιρείες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται σε δημοσίευμα της “Ελεύθερης Ωρας” ότι αεροσκάφος της εταιρείας Transit Air (Cargo) πραγματοποίησε αεροψεκασμό στις 7 Ιουνίου μεταξύ Καρύστου και Κέας σε ύψος 37.000 ποδιών με άγνωστη ουσία.

Συνεπώς ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί: Γίνονται αεροψεκασμοί στην Ελλάδα, για ποιο σκοπό και με ποια συχνότητα; Τι είδους χημικές ουσίες αποβάλλουν αυτά τα αεροσκάφη; Εάν είναι εντελώς νόμιμη και χρήσιμη η δράση τους, τότε γιατί δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση των πολιτών και εντείνεται η ανησυχία του κόσμου; Γνωρίζετε για τη δράση του αεροσκάφους της Transit Air (Cargo) που καταγγέλλει η εφημερίδα και τι είδους ουσίες ψεκάστηκαν;…».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ – 2013

Είναι δυνατόν να μην έχει ασχοληθεί με το ζήτημα και η Χρυσή Αυγή; Στο κάδρο των «εμπρός της γης οι… ψεκασμένοι» βεβαίως είχε μπει και ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, καθώς ανησυχούσε για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών – μόνο των Ελλήνων υποθέτουμε!

Ρωτούσε λοιπόν το 2013 στη Βουλή τα αρμόδια υπουργεία: «Δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες και βίντεο που καταγράφουν αυτή τη δραστηριότητα πάνω από ελληνικές πόλεις (και στην Αθήνα), ποια είναι η σημερινή θέση της κυβέρνησης για τους αεροψεκασμούς;

Γιατί τα συναρμόδια υπουργεία αρνούνται να παράσχουν συγκεκριμένες απαντήσεις για τους ψεκασμούς, τώρα που είναι ολοφάνερο (σ.σ.: μη σου πω και ηλίου φαεινότερο!) ότι αυτοί έχουν γίνει κοινοί σε όλους τους πολίτες; Μήπως έχουν βάση οι “θεωρίες συνωμοσίας” που εντέχνως αφήνει η κυβέρνηση (σ.σ.: Σαμαρά – Βενιζέλου) να καλλιεργούνται;»! 

* Περιοδικό Hot Doc #165, «Εμπρός της Γης οι ψεκασμένοι», 04/11/2018

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.