Οι προτάσεις της Επιτροπής Διαλόγου για τη Μέση Εκπαίδευση και την εισαγωγή σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Ένα εντελώς διαφορετικό σκεπτικό για το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Μέση Εκπαίδευση στην προετοιμασία των μαθητών για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εμπεριέχεται στο υπόμνημα της Επιτροπής Διαλόγου Αντώνης Λιάκος, το οποία και παραδόθηκε στον Νίκο Φίλη.

57f4dae71dc524e4388b467d

Μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται η επαναφορά της «τράπεζας θεμάτων» και η θέσπιση «εθνικού απολυτηρίου», καταργώντας παράλληλα τον εξεταστικό άξονα που διακατέχει όλα τα στάδια της Μέσης Εκπαίδευσης.

Βάσει του υπομνήματος η φοίτηση στο Γυμνάσιο θα είναι τετραετής και με αυτήν θα ολοκληρώνεται η υποχρεωτική 12ετής κοινή εκπαίδευση, ενώ τα δύο Λύκεια (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) θα είναι αυτοτελείς βαθμίδες και θα καταλήγουν είτε σε Εθνικό Απολυτήριο είτε σε Πιστοποιητικό Σπουδών, τίτλοι οι οποίοι θα είναι ενταγμένοι στο Εθνικό Προσοντολόγιο.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του κ. Λιάκου, η ολοκλήρωση των σπουδών στο διετές Γενικό Λύκειο θα πιστοποιείται με το Εθνικό Απολυτήριο. Δεν θα υπάρχει ούτε βαθμός πρόσβασης, ούτε μηχανογραφικό.

Σε ό,τι αφορά τη δομή του Γενικού Λυκείου προτείνεται ο κάθε μαθητής να παρακολουθεί έξι μαθήματα συνολικά, των οποίων το πρόγραμμα θα εξελίσσεται ενιαία κατά τα τελευταία δύο χρόνια του Λυκείου.

Προϋπόθεση για να αποκτήσει ο μαθητής το Εθνικό Απολυτήριο θα είναι να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς και τα έξι μαθήματα που έχει επιλέξει, να έχει συγγράψει διπλωματική εργασία και να έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα Δημιουργικότητας, Εθελοντισμού και Κοινωνικής Προσφοράς.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές, ανάλογα με το πώς θα έχει διαμορφώσει το πρόγραμμά του ο μαθητής το Απολυτήριο θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αριθμό εκπαιδευτικών ακαδημαϊκών μονάδων στο Ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης προσόντων «διευκολύνοντας με τον τρόπο την κινητικότητα των αποφοίτων τόσο του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου και την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Οι μαθητές των Λυκείων στο τέλος της Β’ Λυκείου θα συμμετέχουν σε γραπτές εξετάσεις με τις οποίες ολοκληρώνονται οι δευτεροβάθμιες σπουδές τους και αποκτούν το σχετικό καταληκτικό τίτλο.

Στο τέλος της Α’ Λυκείου οι μαθητές προτείνεται να συμμετέχουν σε γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις. Τα θέματα των εξετάσεων της Α’ Λυκείου θα ορίζονται κατά ένα μέρος από τους διδάσκοντες και κατά ένα μέρος θα αντλούνται από τράπεζα θεμάτων, ενώ ο βαθμός θα συμμετέχει ως στοιχείο του προφορικού βαθμού, ο οποίος θα συμμετέχει στη διαμόρφωση της τελικής επίδοσης σε κάθε μάθημα.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

mariare8umno.00 02 39 16.Still002

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατατρομοκράτησης φοιτήτριας προχώρησε η αστυνομία στο Ρέθυμνο την Παρασκευή.