Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου διαφθοράς που "καίνε" τον Σαρκοζί

Μαζί με τον δικηγόρο του Νικολά Σαρκοζί, Τιερί Ερζόγκ και δύο υψηλόβαθμους δικαστικούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο που απειλεί με…

sark

Μαζί με τον δικηγόρο του Νικολά Σαρκοζί, Τιερί Ερζόγκ και δύο υψηλόβαθμους δικαστικούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο που απειλεί με ολοκληρωτική πολιτική «αποκαθήλωση» τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, παραμένουν υπό κράτηση και ανακρίνονται από τις γαλλικές αρχές στην πόλη Ναντέρ.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν κατόπιν δικαστικής εντολής δείχνουν πως, οι τρεις άντρες ενημέρωναν το Σαρκοζί για το κλίμα που επικρατούσε στους δικαστικούς κύκλους σχετικά με τις υποθέσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος του.

Το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών αναμένεται επίσης να ρίξει φως στους άγνωστους-μέχρι σήμερα- χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί, το 2007. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που είχαν διαταχθεί από τις αρχές για να ερευνήσουν τις κατηγορίες ότι ο Καντάφι είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007, καταγράφηκε και μια συνομιλία του Σαρκοζί με τον δικηγόρο του, Τιερί Ερζόγκ η οποία στάθηκε αφορμή να δοθεί εντολή από τους οικονομικούς εισαγγελείς για τη διενέργεια δικαστικής έρευνας για παραβίαση του απορρήτου της προανακριτικής διαδικασίας και για αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Le Monde, από τη σύνθεση των απομαγνητοφωνημένων αποσπασμάτων των 7 τηλεφωνικών επικοινωνιών που έχει στη διάθεσή του ο ιστότοπος Mediapart, προκύπτει ότι ένας από τους δικαστές του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ενημέρωνε την πλευρά του Σαρκοζί για τις «τάσεις» που διαμορφώνονταν στο Δικαστήριο. Η υποκλοπή των τηλεφωνημάτων έγινε στο διάστημα 28 Ιανουαρίου – 11 Φεβρουαρίου από τη δεύτερη τηλεφωνική γραμμή που είχε εγκαταστήσει ο πρώην πρόεδρος χρησιμοποιώντας το όνομα «Πολ Μπισμούτ».

Την 1η Φεβρουαρίου ο Σαρκοζί τηλεφωνεί στον δικηγόρο του και του ζητάει να τον καλέσει στην επίσημη τηλεφωνική γραμμή του «για να δώσουμε την εντύπωση ότι συνομιλούμε». Στις 5 Φεβρουαρίου ο πρώην πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει τον δικαστή Αζιμπέρ να πάρει μια θέση στο Μονακό. Ο δικηγόρος του αποκαλύπτει ότι έχει ήδη διαβεβαιώσει τον «Ζιλμπέρ» για το θέμα αυτό.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες σε συνδυασμό με τις «ατζέντες» του Σαρκοζί οι οποίες έχουν κατασχεθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Μπετανκούρ αναμένεται να απασχολήσουν την γαλλική Δικαιοσύνη, αν και οι κατηγορίες σε βάρος του Σαρκοζί για την πολύκροτη υπόθεση Μπετανκούρ απορρίφθηκαν τον Οκτώβριο του 2013. Όμως, οι ατζέντες του αποτελούν στοιχείο και μιας άλλης υπόθεσης, της αμφιλεγόμενης διαιτησίας υπέρ του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί το 2008, στην αντιδικία του με την τράπεζα Crédit Lyonnais για την πώληση της εταιρείας Adidas.

Ο πρώην ισχυρός άντρας της Γαλλίας βρέθηκε αναμεμειγμένος στο σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Μάρτιο, μετά τη μετάδοση, από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediapart, επτά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Οι τηλεφωνικές υποκλοπές που έγιναν κατόπιν δικαστικής εντολής, φέρουν τον Σαρκοζί να συνομιλεί με τον δικηγόρο του,Τιερί Ερζόγκ,για την υπόθεση Μπετανκούρ ζητώντας να μάθει για το κλίμα που επικρατεί στο δικαστικό σώμα αναφορικά με την υπόθεση. Σ’ ένα από τα τηλεφωνήματα,ο δικηγόρος του πρώην προέδρου της Γαλλίας φέρεται να χαρακτηρίζει «μπάσταρδους του Μπορντό» τους δικαστές που αποφάσισαν τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος τουΣαρκοζί στο πλαίσιο της υπόθεσης περί εκμετάλλευσης της γηραιάς πολυεκατομμυριούχου ιδιοκτήτρρια της L’ Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ.

Ο ανώτατος δικαστής Γκιλμπέρ Αζιμπέρ

Ο 67χρονος Γκιλμπέρ Αζιμπέρ, υψηλόβαθμο στέλεχος της γαλλικής Δεξιάς, πρώην σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί και επιφανής δικαστής, ήταν το πρόσωπο που τον ενημέρωνε για το κλίμα που επικρατούσε στις δικαστικές αίθουσες σχετικά με τις υποθέσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος του. Επιπλέον, ήταν ο άνθρωπος που προσέγγιζε έναν – έναν τους δικαστές για να πάρει μία γεύση από το τι θα υποστήριζαν εντός της δικαστικής αίθουσας με αντάλλαγμα ένα πολύ καλό δικαστικό πόστο στο Μονακό.

Ο ανώτατος δικαστής Πατρίκ Σασούς

Ο Πατρίκ Σασούς ήταν η μεγάλη έκπληξη για τους Γάλλους καθώς το όνομά του ακούστηκε χτες για πρώτη φορά ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο καίει τον Σαρκοζί. Υπάρχουν πληροφορίες πως ο Σασούς ήταν το «δεξί χέρι» του  Αζιμπέρ που τον βοηθούσε να εκμαιεύει τις πληροφορίες από τους δικαστικούς κύκλους και να τις μεταφέρει έως την «αυλή» του Νικολά Σαρκοζί.  
 

Ο μεγαλοδικηγόρος Τιερί Ερζόγκ

Ένας από τους στενούς φίλους του Σαρκοζί που τον έβγαλε από την δύσκολη θέση στην υπόθεση Μπετανκούρ. Ο δικηγόρος Τιερί Ερζόγκ θαυμάζει απεριόριστα τον Σαρκοζί και λέει τα καλύτερα για τον πρώην ένοικο των Ηλυσίων και στους πελάτες του, ακόμα και στον Χούλιο Ιγκλέσιας. Για τα γαλλικά ΜΜΕ είναι ο «σωτήρας» του Σαρκοζί καθώς πολλές φορές έχει βρεθεί στη μέγγενη της Δικαιοσύνης και μέχρι τώρα δεν είχε κανένα πρόβλημα. Τους τελευταίους μήνες, ο 58χρονος δικηγόρος δέχεται τα εύσημα των συναδέλφων του αφού καταφέρνει να ξελασπώνει συνεχώς τον Σαρκοζί. Οι δύο άντρες γνωρίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του’ 80 όταν ο Σαρκοζί ήταν ένας νεαρός δικηγόρος.

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…