Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της εβδομάδας

Όλα όσα θα δούμε αυτή την εβδομάδα: θέατρο, σινεμά, εικαστικά, συζητήσεις. 

tou skotous

«Αναγνώσματα του σκότους»

Στο πλαίσιο του κύκλου Adagio –Μουσικές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών παρουσιάζονται τις ημέρες του Πάσχα τα «Αναγνώσματα του ακότους» («Leçons des Ténèbres»), τρία πολυφωνικά έργα του Γάλλου μπαρόκ συνθέτη Μισέλ Ρισάρ ντε Λαλάντ. Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (εκκλησιαστικό όργανο, τσέμπαλο, καλλιτεχνική επιμέλεια) και οι Latinitas Nostra συνεργάζονται με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη. Τα φωνητικά μέρη ερμηνεύουν η υψίφωνος Φανή Αντωνέλου και η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα.

Info

22/4, στις 20.30

H ζωή της Μαρίας Μαγδαληνής

Στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών «Μουσικές στιγμές στον Αγιο Παύλο» θα παρουσιαστεί στην Αγγλικανική Εκκλησία μουσικοθεατρικό αναλόγιο βασισμένο στη ζωή της Μαρίας Μαγδαληνής. Θα ακουστούν έργα Bach, Massenet, Caplet, Αντωνίου, Καρυωτάκη, Respighi.

Info

24/4, στις 20.00

Μεταμορφώσεις ενός δρόμου

Το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση «Μεταμορφώσεις ενός δρόμου – από την Καπάνατζα στην οδό Αγίου Μηνά» στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ. Αφορμή για την έκθεση στάθηκαν οι πρόσφατες εργασίες ανάπλασης της οδού Αγίου Μηνά, κατά τις οποίες ήρθαν στο φως οι γραμμές του παλιού τραμ της Θεσσαλονίκης.

Info

Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11), έως 27/7

Κεντητοί επιτάφιοι στα Ιωάννινα

Στην περιοδική έκθεση «Κεντητοί επιτάφιοι στα Ιωάννινα, 18ος και 19ος αι.» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας παρουσιάζονται για πρώτη φορά επιλεγμένοι επιτάφιοι και αναδεικνύονται  τα μοναδικής σημασίας εκκλησιαστικα αυτά κεντήματα, ο συμβολισμός, η εικονογραφία, η τεχνοτροπία τους, αλλά και στοιχεία της εποχής κατά την οποία φιλοτεχνήθηκαν. Ψηφιακές εφαρμογές και οπτικοακουστικές παραγωγές που πλαισιώνουν την έκθεση αποκαλύπτουν μυστικά της χρυσοκεντητικής.

Info

Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, έως 17/6

Δομινικανός Μυστικός Δείπνος

Δείπνο-συμπόσιο από το Thessaloniki Queer Arts Festival και το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τέχνης, τη Μεγάλη Τετάρτη στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, παραμονή του Μυστικού Δείπνου. Ο καλλιτέχνης Θωμάς Διάφας θα μαγειρέψει το παραδοσιακό πιάτο της Δομινικανής Δημοκρατίας, mangú, υπό τους ήχους δομηνικανής μουσικής. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 2310 593 270.

Info 

24/4, 19.00-22.00 η συμμετοχή είναι δωρεάν

«Κατάδικος» στην Πάτρα

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παρουσιάζει το έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Κατάδικος», σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στην Πάτρα.

Μέσα από τον τρόπο που στήνεται μια εκ προμελέτης δολοφονία ο Θεοτόκης περιγράφει την εποχή του: το πολιτικό σύστημα, τη δικαιοσύνη, τις κοινωνικές προκαταλήψεις. Παίζουν: Μαρίνα Καλογήρου, Γιώργος Παπανδρέου, Μάρκος Παπαδοκωσταντάκης.

Info

21/4, στις 20.00

Επίσης…

-Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει έκθεση με τίτλο «Cellular» της γλύπτριας Αντωνίας Παπατζανάκη, σε επιμέλεια της Νίνας Φραγκοπούλου, δρα Βιολογίας, και με τη συνεργασία του Θοδωρή Κουτσογιάννη, δρα Ιστορίας της Τέχνης. Η καλλιτέχνιδα διερευνά την έννοια της οργανικής μονάδας, το βασικό κύτταρο της ζωής. (έως 25/8)

-Η νέα έκθεση «Προορισμοί» στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών είναι ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο μέσα από το υλικό του αρχείου του Εθνικού Θεάτρου (έως 14/7)

 

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…