Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της εβδομάδας: Fast Forward Festival και ινδική μουσική

Όλα όσα θα δούμε τις επόμενες μέρες: φεστιβάλ, θέατρο, κινηματογράφος, συναυλίες και εκθέσεις. Οι επιλογές μας για αυτή την εβδομάδα! 

στεγη

Βαρέα και Ανθυγιεινά

Τα δυο αδέρφια από την Καβάλα, ο Βασίλης και ο Δημήτρης Ευφροσυνίδης, οι Βαρέα και Ανθυγιεινά, έρχονται στην Αθήνα «φορτωμένοι» τoν τελευταίο τους δίσκο με τίτλο «Επαρχιακά μπλουζ νόστου και ερώτων» με όμορφες, έντεχνα ενορχηστρωμένες μελωδίες, λαϊκά τραγούδια με φρέσκες φωνές, προσεκτικά μελοποιημένη ποίηση (Σαχτούρη, Ουράνη) και στίχους ποιητικούς που παραπέμπουν σε αλλοτινούς καιρούς. Συμμετέχει η Μαρία Ευλαβή. Guest ο Μιχάλης Πρεπόνης (κλαρίνο, σαξόφωνο).

INFO

8/05, Αστερίσκος, Αγίου Δημητρίου 16, Ψυρρή

Ενδυμασίες της Υστερης Εποχής του Χαλκού

Πειραματικά αντίγραφα ενδυμάτων αναβιώνουν με ζωντανό και άμεσο τρόπο τις ενδυματολογικές προτιμήσεις και ιδιαιτερότητες της μυκηναϊκής κοινωνίας, οι οποίες μας είναι γνωστές κυρίως μέσα από την τέχνη της περιόδου. Δημιουργός των πειραματικών αναπαραγωγών είναι η ερευνήτρια αρχαιολόγος Diana Wardle, επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και μέλος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, η οποία μελέτησε λεπτομερώς τις αναπαραστάσεις τους στις τοιχογραφίες και τη μικρογλυπτική αλλά και την τεχνολογία ύφανσης του κάθετου αργαλειού.

INFO

Εγκαίνια 10/05 στις 12.30, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Γ΄

Fast Forward Festival

To 6ο Fast Forward Festival έρχεται για άλλη μια φορά να δοκιμάσει τις βεβαιότητές μας για την τέχνη και τη ζωή, εξερευνώντας την έννοια των «κοινών» από πολλές οπτικές γωνίες. Αναθέσεις, παγκόσμιες πρεμιέρες και συμπαραγωγές σε πολυμορφικές και υβριδικές παραστάσεις, εγκαταστάσεις και περφόρμανς, ταινίες, συζητήσεις και ένα δείπνο, τα οποία προκύπτουν μέσα από πολύμηνη συνεργασία με επιστήμονες και συλλογικότητες της πόλης, αλλά και έρευνα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, παρουσιάζονται για δύο εβδομάδες στον πυρήνα της πόλης από το Κερατσίνι έως το σπίτι της Μαρίας Κάλλας, από την πλατεία Βικτωρίας έως τη Στέγη. Συμμετέχουν καλλιτέχνες από το εξωτερικό.

INFO

5-19/5, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Μεσογειακή και ινδική μουσική

Με τη μυσταγωγική διάθεση που τους χαρακτηρίζει, η Clio K. (άρπα), ο Αλέξανδρος Τράμπας (μπάσο) και ο Σόλις Μπαρκή (κρουστά) παρουσιάζουν στις 9/5 στο Γυάλινο Up Stage ένα ποικίλο πρόγραμμα με δικές τους συνθέσεις, αυτοσχεδιασμούς αλλά και διασκευές. Εμβαθύνουν τη σχέση τους με την ελληνική παράδοση παντρεύοντας την τζαζ αισθητική με τις παραδόσεις των μεσογειακών και ανατολικών μουσικών.

INFO

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο (Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη), 21.30

«Supa modo»

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους παρουσιάζει την ταινία «Supa modo» του Likarion Wainaina. To φιλμ, που είναι εξίσου συναρπαστικό για μικρούς και μεγάλους, παρακολουθεί τους δύο τελευταίους μήνες της 9χρονης Τζο από την Κένυα η οποία λατρεύει τις ταινίες δράσης με υπερήρωες. Σε ένδειξη συμπαράστασης όλο το χωριό αποφασίζει να την αντιμετωπίσει ως supergirl και αντί να σπαταλήσει τον χρόνο που της μένει ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, περνάει τις πιο ευτυχισμένες εβδομάδες της ζωής της.

ΙNFO

Ταινιοθήκη της Ελλάδας, έως 8/5

«Η γίδα ή ποια είναι η Σύλβια» στη Θεσσαλονίκη

Το τελευταίο έργο του βραβευμένου με τέσσερα Πούλιτζερ Αμερικανού συγγραφέα Εντουαρντ Αλμπι. «Η γίδα» είναι έργο με έντονο χιούμορ, εκρηκτικούς χαρακτήρες, σκληρότητα και ταυτόχρονα μεγάλη τρυφερότητα για το μέλλον των παραδοσιακών δομών της κοινωνίας αλλά και με τα κρίσιμα ερωτήματα που βασανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Παίζουν: Νίκος Κουρής, Λουκία Μιχαλοπούλου, Γιάννης Δρακόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης.

INFO

9-12/05, 21.15, Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη

Δείτε ακόμη: 

*Οι «Λαθρεπιβάτες», ο Παντελής Θαλασσινός και ο Γιάννης Νικολάου, για μια μοναδική βραδιά στις 11/5 στο Κρεμλίνο (Χαϊδαρίου 6, Πειραιάς)

*H έκθεση φωτογραφίας «Lalibela, γη των αγγέλων» του Βασίλη Αρτίκου εγκαινιάζεται στις 10/05 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

*Την Παρασκευή 10 Μαΐου στο Piraeus 117 Academy οι Active Member κάνουν ένα οδοιπορικό σε όλη τη μουσική διαδρομή τους

Ξύλο στη Βουλή: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον Γραμμένο μετά την επίθεση Φλώρου – Οι τελευταίες πληροφορίες

6200552

Ξύλο στη Βουλή: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον Γραμμένο μετά την επίθεση Φλώρου – Οι τελευταίες πληροφορίες

Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν, όπως το ανακοίνωσε ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Κώστας Χύτας.

Δολοφονία καρδιολόγου: Γιατί η «μαύρη χήρα» του καρδιολόγου καλείται να φύγει από την Κρήτη;

603

Δολοφονία καρδιολόγου: Γιατί η «μαύρη χήρα» του καρδιολόγου καλείται να φύγει από την Κρήτη;

Όσα είπε η δικηγόρος της αδελφής του θύματος Κική Πακιρτζίδου - Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις…

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

5644757

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

Απάντηση στα όσα ανέφερε σε βίντεο του ο Γιάννης Καλλιάνος έδωσε μια γυναίκα που έχασε…

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Βια

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Τον χτυπούσαν τα αδέρφια της κι εκείνη τραβούσε βίντεο. Συνελήφθησαν και οι γονείς.