Newsroom

Newsroom

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της εβδομάδας: Από την Αιθιοπία στη Δήλο

Όλα όσα θα δούμε αυτές τις μέρες: θέατρο, χορός, κινηματογράφος, φεστιβάλ και παρουσιάσεις βιβλίων. 

Lalibela 4

Lalibela – γη των αγγέλων

Τη Lalibela της Αιθιοπίας, την ιερή πόλη και τα πρόσωπά της, όπως αποτυπώθηκαν από τον φωτογραφικό φακό του Βασίλη Αρτίκου, παρουσιάζει η έκθεση «Lalibela – γη των αγγέλων».  Ο ίδιος επισκέφτηκε αλλεπάλληλες φορές τη Lalibela, βίωσε και γιόρτασε μαζί τους μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης και σήμερα με νήματα τα βιώματα και τις εικόνες αυτές ύφανε τη δική του φωτογραφική ιστορία. Οι φωτογραφίες της έκθεσης είναι ασπρόμαυρες και η επιλογή τους έγινε με διάθεση να αποδοθεί το «Άκτιστο» φως των ανθρώπων αυτών, χρησιμοποιώντας το κτιστό φως του καυτού ήλιου της Αφρικής.

INFO:

Έως 31/05, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης

ARC FOR DANCE

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού της Αθήνας ARC FOR DANCE FESTIVAL ξεκινά τη δεύτερη δεκαετία δράσης του πολυφωνικά. Με έμφαση στους διαφορετικούς ήχους, τις «φωνές» που εκπέμπουν τα σώματα που χορεύουν, στους τρόπους που προσλαμβάνουν τους ήχους αυτούς οι θεατές. Ανακαλεί χορευτικά ιδιώματα εξετάζοντας τη δυνατότητά τους να αρθρώνουν διεκδικήσεις, να διατυπώνουν αιτήματα, να δημιουργούν τοπία από σύνθετα τελετουργικά. Αναλυτικά το πρόγραμμα: www.arcfordancefestival.gr

ΙNFO

Έως 26/5

Από την Καπάνατζα  στην οδό Αγίου Μηνά

Με αφορμή τις εργασίες ανάπλασης της οδού Αγίου Μηνά, ενός μικρού δρόμου στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης -απομεινάρι της παλιάς οθωμανικής οδού Καπάνατζα (τουρκ. Kapanaca) – κατά τις οποίες ήρθαν στο φως οι γραμμές του παλιού τραμ, παρουσιάζεται η έκθεση «Μεταμορφώσεις ενός δρόμου. Από την Καπάνατζα  στην οδό Αγίου Μηνά». Μέσα από χάρτες, καρτ ποστάλ, φωτογραφίες, όψεις και κατόψεις κτιρίων διηγείται την ιστορία του δρόμου και την εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας.

INFO

Εως 27/07, Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη

Ch-ch-changes

Mια μουσική παράσταση- αφιέρωμα στον Ντέιβιντ Μπάουι και στις μεταλλάξεις του θρύλου της ροκ από το Space Oddity του 1969 μέχρι το Blackstar του 2016 με τη Heroes Tribute Band. Η μπάντα είναι το πρώτο πολυσυλλεκτικό σχήμα που δημιουργήθηκε προς τιμήν του πολυδιάστατου Aγγλου καλλιτέχνη που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της μουσικής του 20ού αιώνα. Aποτελείται από 6 μουσικούς και 5 τραγουδιστές που ενσαρκώνουν τους διαφορετικούς ρόλους του Μπόουι στη μουσική του πορεία.

INFO:

17/05, 22:00, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στη Δήλο

Επανεποικίζοντας το νησί με 29 «σωματομορφές» από σίδηρο ο βρετανός καλλιτέχνης Άντονι Γκόρμλι καταφέρνει όχι μόνο να αποκαταστήσει την ανθρώπινη παρουσία που εδώ και αιώνες λείπει από τη Δήλο -γύρω στο 90 π.Χ. στο νησάκι κατοικούσαν περίπου 30.000 άνθρωποι- αλλά και να δημιουργήσει ένα ταξίδι από πιθανές συναντήσεις. Η τοποθέτησή των έργων έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεαστούν οι αρχαιότητες και το περιβάλλον. Η έκθεση SIGHT ξεκίνησε στις 2 Μαΐου και θα διαρκέσει έως το τέλος του Οκτωβρίου.

Φεστιβάλ στην Κέρκυρα

Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας εγκαινιάζει το ετήσιο φεστιβάλ με την επωνυμία Πόλη- Σκηνή. Καλεί δημιουργούς να εμπνευστούν από την Πόλη της Κέρκυρας και με αναφορά συγκεκριμένα σημεία της να σχεδιάσουν δράσεις, περιπάτους, θεατρικά δρώμενα, δημόσιες συζητήσεις και εργαστήρια, live art και οπτικοακουστικές παρεμβάσεις, σε συνεργασία με όλα τα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, τους ηθοποιούς του ΔΗΠΕΘΕ, μουσικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες.

ΙNFO

Έως 18/5

Επίσης:

-Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ούγγρους συγγραφείς, ο László Krasznahorkai, έρχεται στην Αθήνα (14/05, 20:00, Αίθουσα συνεδριάσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ακαδημίας 18, 1ος όροφος)

-«Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ σκηνοθεσία Ελενας Μαυρίδου. Μουσικό σχολείο Δράμας, 18/5

 

Σοκάρει η Κ. Στανίση με αφορμή την έμφυλη βία : «Όταν μίλησα για όσα μου συνέβαιναν δε μου συμπαραστάθηκε καμία γυναίκα» (video)

στανιση

Σοκάρει η Κ. Στανίση με αφορμή την έμφυλη βία : «Όταν μίλησα για όσα μου συνέβαιναν δε μου συμπαραστάθηκε καμία γυναίκα» (video)

Η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια, «λύγισε» όταν με αφορμή το θεαμάτων γυναικοκτονιών, θυμήθηκε τις δικές της…

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε σχολείο της Καλαμαριάς

CropImage 20

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε σχολείο της Καλαμαριάς

Το έργο έκανε την εμφάνισή του στο 6ο Λύκειο Καλαμαριάς, όπου είναι μαθήτρια η 17χρονη…