ΓΚ

Γιώργος Καρελιάς

Οι πολίτες θυμώνουν, τα νούμερα πέφτουν, η προπαγάνδα θεριεύει…

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την εμφάνιση του Άκη Σκέρτσου στην ενημέρωση για τον κορονοϊό και τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχθηκε το προπαγανδιστικό αφήγημα της κυβέρνησης.

5265748 2

Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Και αυτή τη φορά δεν το λένε οι αντιπολιτευόμενοι. Το παραδέχονται και φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, που γνωρίζουν τα αρνητικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Οι πολίτες είναι θυμωμένοι με τις παλινωδίες και τα ποσοστά εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση κατρακυλούν.

Γι’ αυτό τις τελευταίες μέρες άρχισε η διοχέτευση πληροφοριών ότι επίκειται «άνοιγμα», ώστε οι πιεζόμενοι από την πανδημία πολίτες να «αποσυμπιεστούν» και να πάρουν «ανάσες ελευθερίας». Τελικά, κατέληξαν στο μεγαλειώδες μέτρο να ανοίξουν τα… κομμωτήρια και να καταργήσουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 7μμ τα Σαββατοκύριακα, άλλο ένα «έξυπνο» μέτρο που κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί ελήφθη.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, ζορίζεται, είναι ηλίου φαεινότερον. Και στα ζόρια επιλέγει να κάνει αυτό που ξέρει καλά: προπαγάνδα. Αλλά επειδή ο Κοντοζαμάνης κι ο Χαρδαλιάς έχουν ψιλοκαεί από τη συνεχή έκθεση στη δημοσιότητα, στη χτεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας προσήλθε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, προφανώς ως καταλληλότερος να αναπτύξει το προπαγανδιστικό αφήγημα. Το οποίο στηρίζεται στα εξής:

Πρώτον, να συναφθεί-είπε- «μια νέα συμφωνία εμπιστοσύνης» για την έξοδο από την πανδημία. Γιατί, άραγε, χρειάζεται νέα συμφωνία εμπιστοσύνης; Μέχρι τώρα δεν μας έλεγαν ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τη κυβέρνηση σε ό,τι κι αν κάνει; Η απάντηση είναι απλή: ακόμα και οι πιο φιλικές δημοσκοπήσεις βγάζουν ότι τα ποσοστά εμπιστοσύνης έχουν πάρει τη κατιούσα.

Δεύτερον, επανέλαβε τον πολυχρησιμοποιημένο ισχυρισμό ότι η Ελλάδα «τα πήγε καλύτερα από τις περισσότερες χώρες», επειδή έχει λιγότερους θανάτους και κρούσματα. Ως γνωστόν, οι αριθμοί χρησιμοποιούνται όπως βολεύει αυτόν που τους επικαλείται. Ας δούμε, λοιπόν τους αριθμούς. Στην πρώτη φάση της πανδημίας, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2020, οι νεκροί ήταν 266. Στην αρχή της δεύτερης φάσης (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο) προστέθηκαν άλλοι 360. Και στο κολασμένο δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος ξεπέρασαν τις 4000. Σήμερα έχουν φτάσει τους 7361. Αν η κυβέρνηση δικαιούται να επαίρεται για την επιτυχημένη διαχείριση της πρώτης φάσης με τους 266 νεκρούς, πόση «επιτυχία» κρύβει η δεύτερη φάση με τους 7000 και πλέον; Πόση είναι η αύξηση; Όσοι θέλουν να δουν όλη την αλήθεια των αριθμών δεν βλέπουν μόνο τα απόλυτα νούμερα. Αλλά και από πού ξεκινήσαμε και που έχουμε φτάσει.

Τρίτον, είπε ότι υπερδιπλασιάστηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η σκληρή πραγματικότητα, όμως, δείχνει ότι δεκάδες ή και εκατοντάδες ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες επειδή δεν υπάρχουν ΜΕΘ. Και ουδείς γνωρίζει τις θα ακολουθήσει, καθώς δεν έχει επέλθει ακόμα η κορύφωση της πανδημίας.

Τέταρτον, είπε ότι αυξήθηκαν τα λεωφορεία(από 850 σε 1300 στην Αθήνα και από 235 σε 454 στη Θεσσαλονίκη). Όμως, οι καθημερινές εικόνες-τις οποίες προβάλλουν ακόμα και τα φιλικά προς την κυβέρνηση τηλεοπτικά κανάλια- άλλα δείχνουν: επιβάτες σαν σαρδέλες. Προφανώς, εκεί «δεν κολλάει».

Πέμπτον, είπε ότι η κυβέρνηση «ενθαρρύνει την έξοδο των πολιτών σε ανοιχτούς χώρους». Τότε γιατί την είχαν απαγορεύσει μέχρι σήμερα; Γιατί στην αρχή μας έλεγαν «μείνετε στα σπίτια σας για να μη εξαπλωθεί ο ιός» και τώρα μας λένε «βγείτε έξω»; Ποια εμπιστοσύνη μπορεί να οικοδομηθεί έτσι;

Δεν ξέρω αν η κριτική που κάνει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είναι «μίζερη και ανεφάρμοστη», όπως είπε ο Σκέρτσος. Μπορεί σε ορισμένα να είναι. Αλλά η αντιπολίτευση κριτική και προτάσεις κάνει. Ούτε αποφάσεις παίρνει ούτε μέτρα επιβάλλει. Καμιά αντιπολίτευση δεν ανοιγόκλεινε τα σχολεία, λέγοντας τη μία ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό και την άλλη ότι τον έφεραν μέσα στα σπίτια. Κάποιοι ειδικοί και υπουργοί τα έλεγαν.

Επιμύθιον: τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα. Και έρχεται η στιγμή που καμιά προπαγάνδα δεν μπορεί να τα διαψεύσει. Αυτή η στιγμή έχει έρθει. Μπορεί η κυβερνητική προπαγάνδα να «έκανε παπάδες» μέχρι πρόσφατα, αλλά πλέον έχει όλο και λιγότερη πέραση. Σε λίγο οι περισσότεροι θα καταλάβουν τι σημαίνει αυτό που έχει πει ο Όργουελ: «Όλη η προπαγάνδα είναι ψέματα, ακόμα κι όταν λέει την αλήθεια».

Πηγή: news247.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…