Newsroom

Newsroom

Οι Πλήρη Ντάξει στο koutipandoras.gr: "Προσδοκούμε στην επικράτηση των εξαιρέσεων"

Μία κομπανία από τη Θεσσαλονίκη με πέντε χρόνια παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι, κατεβαίνει στο Φεστιβάλ Βοτανικού στο καφενείο Θεσσαλός, σε μία γιορτή που προσδοκούν να φέρει κοντά τους δημιουργούς με τη ζωή της γειτονιάς. Με τη μουσική τους, εξερευνούν την παράδοση και τον τρόπο που αυτή εκφέρεται στο ιδίωμα του ρεμπέτικου. Η αμεσότητα στην έκφραση, η ζωντάνια στην οργανοπαιξία και ο πλούτος στην ερμηνεία είναι αυτά που τους γοητεύουν και τους εμπνέουν να πορεύονται όλα αυτά τα χρόνια.

59c1696b1dc524450d8b45b0

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

Τι εμπειρίες και γνώσεις αποκομίσατε από το μέχρι τώρα “ταξίδι” σας στη δισκογραφία; Έχετε ήδη εκδώσει τρεις δίσκους με δικά σας κομμάτια.

Η κομπανία μας μετρά αισίως πέντε χρόνια παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι. Πέντε χρόνια με πολλή μουσική, ταξίδια, γνωριμίες και συνεργασίες με πολλούς ανθρώπους και ευχάριστες αλλά και δύσκολες στιγμές. Έχουμε αποκομίσει ήδη μια τεράστια εμπειρία, αφού έχουμε κληθεί τρεις φορές να υλοποιήσουμε ισάριθμες δισκογραφικές παραγωγές, αλλά και ζωντανές εμφανίσεις σε δεκάδες χώρους με ετερόκλητο χαρακτήρα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το ζουμί που βγαίνει από αυτή την δραστηριότητα μας κάνει πιο επιτήδειους πάνω στην εργασία που επιτελούμε και μας δένει όλο και περισσότερο, χρόνο με το χρόνο σαν μουσική ομάδα αλλά και σαν παρέα.

Γιατί διαλέξατε αυτό το όνομα για τη μπάντα σας; Υπήρξε κάποιο πρόσωπο/περιστατικό που αποτέλεσε πηγή εκκίνησης και έμπνευσης για εσάς;

Η κομπανία μας συντάχθηκε κάτω από το κοινό ενδιαφέρον των τεσσάρων για την παραδοσιακή μουσική και όπως αυτή εκφέρεται στο ιδίωμα του ρεμπέτικου. Πηγή έμπνευσης αποτελούν οι άνθρωποι – καλλιτέχνες που κατά το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα αποτύπωσαν τα τότε μουσικά ιδιώματα, άλλοτε με τρόπο ελεύθερο και δημιουργικό και άλλοτε σαν απλή καταγραφή – αναπαραγωγή. Το όνομα της κομπανίας είναι ένα ηχοποιητικό λάθος της φράσης “εν πλήρει τάξη” και όπως αυτό ακούγεται μέσα στο τραγούδι – πρόζα του Σπύρου Περιστέρη “Ο Σταύρακας μες τον τεκέ”.

Με ποιον τρόπο το παραδοσιακό ύφος καθόρισε τη μουσική σας;

Στην αρχή ήταν μια ενστικτώδης κίνηση το να ασχοληθούμε με το παραδοσιακό ύφος, διαμορφώνοντας ένα ρεπερτόριο το οποίο ευνοούσε τον συγκεκριμένο ήχο. Είναι κάτι με το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, όλοι ασχολούμασταν. Μετέπειτα αντιληφθήκαμε ότι το πηγάδι είναι απύθμενο. Αρχίσαμε να ανασύρουμε στην αρχή τα ιδιώματα και αυτά έφεραν τα τεχνικά στοιχεία που τα απαρτίζουν (δρόμους, κουρδίσματα, ισοκράτες κτλ.). Ξέρετε, όλα αυτά έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για τους μουσικούς αλλά, από ό,τι καταλάβαμε στη συνέχεια, και για τους ακροατές. Αυτά λοιπόν τα στοιχεία ενσωματώσαμε και στη δικιά μας μουσική όπως ακριβώς πράξανε και οι παλαιότεροι μουσικοί και συνεχίζουν και σήμερα πολλοί σύγχρονοι δημιουργοί αλλά και εκτελεστές. Η εξερεύνηση του παραδοσιακού ύφους δίνει την ευκαιρία στον μουσικό να αμβλύνει κάθε φορά τα όριά του τόσο στο επίπεδο της ερμηνείας όσο και σε δημιουργικό επίπεδο.

Πείτε μας μερικούς από τους στίχους σας που πιστεύετε ότι αντιπροσωπεύουν καλύτερα τη φυσιογνωμία των “πλήρη ντάξει”.

Ένα από τα πρώτα μας τραγούδια, το οποίο απαντά πρακτικά και στην προηγούμενη ερώτησή σας είναι “Τα Δάνεια”.”Πως κατήντησε ο κόσμος κι όλος ο ντουνιάς,σε όλων των ανθρώπων μέσα πάγωσε ο χιονιάς.Καθημερνώς στενάζουν κι είναι σκεφτικοί,γίνηκε η χώρα τούτη μαύρη φυλακή.Ποιός να είδε, ποιός να ξέρει, ποιός να τους το ειπεί,πως να τους διαβούν οι πόνοι και οι αναστεναγμοί.”Γιατί είμαστε παιδιά αυτής της εποχής…

Πείτε μας λίγα λόγια για τη συμμετοχή σας στο Φεστιβάλ Βοτανικού Κάτω από τις Γραμμές. Οι γειτονιές μας έχουν ανάγκη να πλημμυρίζουν μουσική, ήχους, χρώματα;

Καταρχάς θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους φίλους διοργανωτές του φεστιβάλ Βοτανικού γι’ αυτή την τόσο τιμητική πρόσκληση. Και αυτό γιατί η ομάδα των καλλιτεχνών που πλαισιώνουν αυτή τη γιορτή είναι πράγματι υψηλού επιπέδου. Τέτοιου είδους διοργανώσεις αναμορφώνουν τους χώρους, ψυχαγωγούν τους ανθρώπους και δίνουν την ευκαιρία της άμεσης επαφής των σύγχρονων δημιουργών με το ευρύτερο κοινό στο οικείο περιβάλλον της γειτονιάς. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία. Εμείς συμμετέχουμε στο τελευταίο δρώμενο, την Κυριακή 24 Σεπτέμβρη στο καφενείο “Θεσσαλός” και συμπράττουμε με το εξαιρετικό πολυφωνικό σχήμα Διώνη σε μια βραδιά αφιερωμένη στην παράδοση. Κάτω από αυτό το πλαίσιο θα παρουσιάσουμε υλικό από τη δισκογραφία μας αλλά και παλιά κομμάτια δημιουργών της προπολεμικής περιόδου. Καλώς να ορίσετε…

Έχετε συνεργαστεί με video artists, ζωγράφους, φωτογράφους. Με ποιον τρόπο όλα αυτά τα διαφορετικά πεδία δημιουργούν μία σύνθεση γύρω από τη μουσική σας;

Η αλήθεια είναι ότι η κομπανία μας αγαπήθηκε από νωρίς από πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται με το video, το σκίτσο, τη φωτογραφία, το web design και άλλους χώρους. Άλλοι γιατί έχουν μια ιδιαίτερη επαφή με το ρεμπέτικο και άλλοι γιατί διέκριναν στο δημιουργικό και εκφραστικό μας μέρος μια κάποια πρωτοτυπία…Εμείς κατορθώσαμε σχετικά νωρίς να ενσωματώσουμε τις δικές τους ιδέες και δράσεις στην παραγωγή μας επιτυγχάνοντας εκπληκτικά αποτελέσματα, τα περισσότερα από τα οποία εμπεριέχονται στο site μας , στο οποίο κεντρικό ρόλο έχει η μουσική που έχουμε εκδώσει.

Η μπάντα σας δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι η μουσική σας δεμένη κατά κάποιον τρόπο με την πόλη και την ιστορία της;

“Στη Θεσσαλονίκη ψάχνω έναν αλήτημε παρέα και γλυκό κρασί”Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη όπου η λαϊκή μουσική καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής σκηνής.Αυτό μας κάνει πλουσιότερους μέρα με τη μέρα δίνοντάς μας εφόδια για το μέλλον. Αντλούμε καθημερινά ερεθίσματα από αυτή την πόλη, τα οποία ενσωματώνουμε στους στίχους μας αλλά και στη μουσική μας.

Το ρεμπέτικο τραγούδι έχει καταγράψει μία σημαντική ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Ποια στοιχεία του σας γοήτευσαν και αποφασίσατε να καταπιαστείτε με αυτό;

Καταρχάς οι στίχοι, οι ιστορίες, το δράμα… Μετέπειτα η ίδια η μουσική, άμεση, ξερή, χωρίς πολλά πολλά, αλλά και δύσκολη… αφού… απλή. Τέλος, η αμεσότητα στην έκφραση, η ζωντάνια στην οργανοπαιξία και ο πλούτος στην ερμηνεία. Να πούμε και άλλα;

Πιστεύετε ότι η εποχή μας ευνοεί τους νέους δημιουργούς, τη μουσική, τον πολιτισμό; Θα θέλατε να αλλάξουν πράγματα στο μέλλον;

Υπάρχουν μερικά κύρια χαρακτηριστικά, τα οποία διαμορφώνουν σήμερα την πολιτιστική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Καταρχάς η υψηλή κατάρτιση των νέων καλλιτεχνών (πανεπιστημιακές σχολές, σπουδές στο εξωτερικό, κ.ά.) έχει αυξήσει το δυναμικό και έχει ανεβάσει το επίπεδο σε όλους τους τομείς της τέχνης. Επίσης η τεχνολογική ανάπτυξη και η διάχυση της πληροφορίας μέσω του διαδικτύου αποτελεί πολλές φορές σοβαρό εργαλείο στα χέρια των δημιουργών, είτε σε επίπεδο δημιουργικό – τεχνικό, είτε σε επικοινωνιακό επίπεδο. Σίγουρα μιλάμε για μια πιο ανοιχτή πλατφόρμα δημιουργών (αρκεί κανείς να διαπιστώσει την πληθώρα μουσικών εκδόσεων π.χ. από τη Θεσσαλονίκη των τριών τελευταίων χρόνων). Το θέμα είναι η διαχείριση του δυναμικού και της πληροφορίας που παράγει αυτό, να δημιουργεί ένα υγιές περιβάλλον συμβίωσης μεταξύ των καλλιτεχνών και του κοινού. Τα τελευταία χρόνια σημειώνονται σοβαρές προσπάθειες είτε συλλογικές, είτε ατομικές πάνω σε αυτό το πεδίο με αποτέλεσμα τη διεύρυνση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας, πράγμα που δεν σημαίνει και πολλά για το μέλλον, αλλά τουλάχιστον βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινότητάς μας.

Παρακολουθείτε τις εξελίξεις, την πολιτική επικαιρότητα; Πιστεύετε ότι υπάρχει απογοήτευση ή διαφαίνεται στο μέλλον κάποια ελπίδα;

Μάλλον θα υποτιμούσε την νοημοσύνη μας η ενασχόληση με την πολιτική επικαιρότητα, δεδομένου ότι η πολιτική σαν πεδίο αποτελεί καθαρά μέσο διαχείρισης των κεφαλαίων και έχοντας αμυδρή σχέση με την ουσιαστική εξέλιξη αποτελεί συνήθως ανασταλτικό παράγοντα στην πρόοδο και στην ευημερία των κοινωνιών, με εξαίρεση λίγες στιγμές της ιστορίας, όπου ατομικές προσπάθειες και συλλογικότητες διαμόρφωσαν ένα ανθρωπιστικό πλαίσιο πολιτικής δράσης. Προσδοκούμε στην επικράτηση των εξαιρέσεων…

Ποια είναι τα σχέδια σας για τη νέα σεζόν;

Έχουμε στα χέρια μας υλικό το οποίο θα δουλέψουμε μέσα στο χειμώνα , χωρίς να ξέρουμε τον τρόπο και το χρόνο έκδοσής του ακόμα. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε προτάσεις και προσκλήσεις για συναυλίες και παρουσιάσεις σε Ελλάδα και στο εξωτερικό ευτυχώς με την πολύτιμη βοήθεια της εταιρίας παραγωγής Goodheart Production, με την οποία συνεργαζόμαστε. Κατά τα άλλα θα συνεχίσουμε να εμφανιζόμαστε στην Θεσσαλονίκη στα στέκια μας όπως συνηθίζουμε εδώ και πολύ καιρό…

Oι Πλήρη Ντάξει είναι οι:

Κατερίνα Δούκα

Λευτέρης Τσικουρίδης

Μανώλης Πορφυράκης

Χρήστος Παππάς

Φωτογραφία: Αναστασία Δελληγιάννη

Περισσότερα για το φεστιβάλ Βοτανικού

Καμπιαγιάννης: «Όσο δεν φεύγει ο Βαρτζόπουλος, ο Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπεύθυνος για την επόμενη γυναικοκτονία»

InCollage 20240430 142826483

Καμπιαγιάννης: «Όσο δεν φεύγει ο Βαρτζόπουλος, ο Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπεύθυνος για την επόμενη γυναικοκτονία»

Μέσω προσωπικής του ανάρτησης στο Facebook, ο γνωστός δικηγόρος αποδόμησε με τον πιο εύστοχο και επιστημονικό…

Βέφα Αλεξιάδου: Μετά τα λόγια αγάπης για Μαμαλάκη… επίθεση σε Κασσελάκη – «Να κάτσει στα αβγά του» (video)

Αλεξιάδου

Βέφα Αλεξιάδου: Μετά τα λόγια αγάπης για Μαμαλάκη… επίθεση σε Κασσελάκη – «Να κάτσει στα αβγά του» (video)

«Όπως την είπα και τώρα σχετικά με τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Δεν πρέπει να έχει…