ΓΜ

Γιώργος Μιχαήλ

Οι παρενέργειες του εμβολίου. Ένα λαχείο που πέφτει στους ατυχούς;

Είναι λογικό, ότι τα οφέλη των εμβολίων από στατιστικής πλευράς, είναι υπέρτερα των βλαβών από τις παρενέργειες. Όμως οι άνθρωποι δεν είναι απρόσωποι αριθμοί, αλλά πρόσωπα που θέλουν να ζήσουν. 

bloombergquint 2020 12 83f80fca 1901 45ae 82f8 7ecab55b2f22 366624013

 Οι επιστήμονες της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι με τη βοήθεια των εμβολίων, η χώρα αναμένεται τη Δευτέρα 12/4 να πιάσει το όριο της ανοσίας της αγέλης. Ο κύριος Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι μόνο ο ένας στους εκατό χιλιάδες υπάρχει περίπτωση να έχει τον κίνδυνο θρομβωτικών επεισοδίων που να οδηγούν στο θάνατο. Όμως, αν προσέξουμε περισσότερο, θα παρατηρήσουμε ότι κανείς δεν μας λέει σε τι βιολογικό επίπεδο βρίσκεται αυτός ο ένας στους εκατό χιλιάδες.

Με άλλα λόγια τι κατάσταση υγείας έχει και τί υποκείμενες παθήσεις είχε και τελικά αντέδρασε άσχημα στα εμβόλια χάνοντας ακόμη και τη ζωή του. Είναι λογικό, ότι τα οφέλη των εμβολίων από στατιστικής πλευράς, είναι υπέρτερα των βλαβών από τις παρενέργειες. Όμως οι άνθρωποι δεν είναι απρόσωποι αριθμοί, αλλά πρόσωπα που θέλουν να ζήσουν. Με στατιστική θεώρηση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εμβόλιο είναι ο θώρακας ενάντια στην Πανδημία. 

Αλλά δεν μπορούμε να μην δίνουμε στον κάθε άνθρωπο την απαραίτητη ειδική γνώση για το τι πρέπει ιατρικώς να κάνει σε σχέση με την προσωπική του βιολογική κατάσταση. Δυστυχώς, εδώ υπάρχει σημαντική έλλειψη πρωτοβάθμιου ιατρικού ελέγχου για την κάθε ειδική περίπτωση . Η συνήθης πρακτική είναι μια μαζική και απρόσωπη ηλικιακή αντιμετώπιση (από τόσο έως τόσο).Αυτή όμως είναι μια στατιστική αξιολόγηση των βιολογικών συμπεριφορών του ατόμου, που στην περίπτωση των άσχημων εκπλήξεων από τις περιπτώσεις που διαφεύγουν από τον κανόνα , ακολουθείται από μια μάλλον ελλιπή και αναποτελεσματική νοσοκομειακή περίθαλψη, όταν συνήθως είναι πιά αργά. Η ηλικία είναι μία βιολογική αξιολόγηση που έχει περιορισμένη αξία.

Αυτή η θεώρηση, αξιοποιείται ουσιαστικά, μόνο με βάση την πλήρη ιατρική αξιολόγηση του βιολογικού στάτους του πληθυσμιακού δείγματος . Τι γίνεται όμως στις ειδικές περιπτώσεις που βρίσκονται εκτός του δείγματος; Η αξία της ηλικιακής αξιολόγησης τότε, είναι σχετική. Ας παρατηρήσουμε τα τεχνολογικά κατασκευάσματα του ανθρώπου .πχ τα αυτοκίνητα. Τα μεταχειρισμένα πχ μοντέλα των αυτοκινήτων του 2015 αν το δούμε στατιστικά, είναι νεότερα και φυσικά καλύτερα από τα μεταχειρισμένα μοντέλα του 2010. Αυτό συμβαίνει γενικά. Ειδικά όμως, τα πράγματα μπορεί να αλλάζουν ριζικά. Κάποια αυτοκίνητα για κάποιους λόγους είναι ταλαιπωρημένα και κάποια άλλα όχι. Αυτό απαιτεί ειδική αξιολόγηση. 

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους ανθρώπους. Η ηλικιακή αξιολόγηση μπορεί να ανατρέπεται απόλυτα όταν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα η διαφορετικότητα της ανοσοβιολογικής απόκρισης. Ένας ογδοντάχρονος πχ, μπορεί να είναι σε πολύ καλύτερη βιολογική κατάσταση από έναν πενηνταπεντάχρονο κ.ο.κ Όταν στα κατασκευάσματα του ανθρώπου ισχύει αυτός ο κανόνας, της σχετικότητας γιατί η βιολογική ποιότητα δηλαδή υγεία σε σχέση με την ηλικία, να μην είναι και αυτή κάτι το σχετικό. Πρέπει λοιπόν να φτάσουμε σε εκείνο το κοινωνικό επίπεδο ώστε να πάψουμε να πέφτουμε στο λάθος να αντιμετωπίζουμε την υγεία με απόλυτες στατιστικές τιμές αλλά να ξεκινήσουμε να την αντιμετωπίζουμε με τη σχετικότητα που της αξίζει. 

Και σ αυτόν τον τομέα, δυστυχώς δεν μας καλύπτει η γενική η στατιστική θεώρηση της υγείας και η εκ των υστέρων συνήθως, περιορισμένης αποτελεσματικότητας, νοσοκομειακή περίθαλψη. Εδώ προεξάρχουσα θέση, έχει η Πρωτοβάθμια περίθαλψη και η παρουσία σε κάθε οικογένεια του οικογενειακού γιατρού, που θα είναι υποχρεωμένο το δημόσιο σύστημα υγείας να την παρέχει σε κάθε οικογένεια. Παθολόγοι που θα υπηρετούν στο δημόσιο, θα προσφέρουν τις ιατρικές γνώσεις τους στην κάθε ελληνική οικογένεια. Μια υπηρεσία, που δυστυχώς, την υποτιμούμε στη χώρα μας. Είναι τυπικό στις μέρες μας, το ερώτημα πολλών συνανθρώπων μας.

 Δεν ξέρω τι να κάνω και ποιόν υπεύθυνο να ρωτήσω αν πρέπει η ειδική περίπτωση μου, να επιτρέπεται να κάνει η όχι , το τάδε η το δείνα εμβόλιο. Φαίνεται πως μόνοι μας θα αναγκαστούμε να πάρουμε τελικά αυτή την κρίσιμη απόφαση. Και οι αρνητικές επιπτώσεις είναι σαν το λαχείο, που στην περίπτωση αυτή πέφτει στους πιο άτυχους 

*O Γιώργος Θ. Μιχαήλ Αρχιτέκτονας– βιομηχανικός σχεδιαστής

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

5848271

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

Την αναστολή των καθηκόντων του επίορκου γιατρού αποφάσισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης μετά…

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

Απόδημος

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», ανέφερε ο Δημήτρης Σαββίδης στο βίντεο…

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για όλα λίγη ώρα πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη…