Οι παραγωγοί της οργής και της αποσταθεροποίησης της Ευρώπης

Του Μάκη Ανδρονόπουλου

samaras 68

Του Μάκη Ανδρονόπουλου

Στη μέθοδο της κατασυκοφάντησης και του αποπροσανατολισμού της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης ενόψει των ευρωεκλογών έχουν καταφύγει οι κατεστημένες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με τις ακραίες πολιτικές τους έχουν βυθίσει την Ευρώπη στην ύφεση, την ανεργία και έχουν μοχλεύσει τον εθνικισμό. Χαρακτηριστικά είναι δύο φρέσκα παραδείγματα, της  «Süddeutsche Zeitung» και του κ. Σαμαρά.

Η «Süddeutsche Zeitung» σε αφιέρωμά της με τίτλο «Η ώρα των λαϊκιστών» αναφέρεται στην αναμενόμενη ενίσχυση των «λαϊκιστικών, κυρίως ακροδεξιών κομμάτων», στις επικείμενες ευρωεκλογές. Μεταξύ των «λαϊκιστών» περιλαμβάνει και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρας, τον οποίο χαρακτηρίζει «Wutfänger», που μπορεί να ερμηνευθεί ως «συλλέκτης της οργής» ή «μπόγιας της αγανάκτησης», επειδή «κατάφερε κατά τη διάρκεια της κρίσης να αυξήσει σε τέτοιο βαθμό το ποσοστό ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τους κυβερνώντες συντηρητικούς». Παρ΄όλα αυτά διευκρινίζει ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι «καθ’ εαυτόν ευρωσκεπτικιστής», αλλά επικρίνει επίμονα τους όρους λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα και ότι στόχος του «είναι να αλλάξει την πολιτική στην ευρωζώνη στην κατεύθυνση ενός New Deal υπέρ της ανάπτυξης» και ότι «απαιτεί «κούρεμα του χρέους» των χωρών του Νότου».

Είναι προφανές ότι οι νεοφιλελεύθεροι δεξιοί και σοσιαλδημοκράτες που κυβερνούν την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις πολιτικές που εφαρμόζουν παράγουν οργή, όχι μόνο στον ευρωπαϊκό νότο, αλλά και σε όλη την ευρωζώνη και την Ευρώπη. Με τις πολιτικές αυτές προκαλούν αγανάκτηση στους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς συστηματικά ξηλώνουν το κοινωνικό κράτος και απαξιώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Και όταν αντιλαμβάνονται ότι η αγανάκτηση και η οργή είναι έτοιμη να εκφραστεί πολιτικά καταγγέλλουν  τους αντιδρώντες ως λαϊκιστές.

Το ίδιο έκανε και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με το χθεσινό άρθρο του στο «ΒΗΜΑ», ο οποίος σαν να μην έχει συμβεί τίποτε, ασκεί δριμεία κριτική σε «δυνάμεις που αντιστέκονται ακόμη λυσσαλέα. Γιατί δεν θέλουν η Ελλάδα να κάνει βήματα προς το μέλλον. Μόνη τους επιδίωξη πλέον είναι ο διχασμός του λαού και η αστάθεια της χώρας». Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα σπάει το κέλυφος του προστατευτισμού και του κρατισμού, προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή, αυτός που εφαρμόζει την οικονομική, κοινωνική και εθνική αποσταθεροποίηση της χώρας, έρχεται και καταγγέλλει τους άλλους γι΄ αυτά που αυτός είναι υπεύθυνος. Δηλαδή από την υποκρισία και το ψέμα, περνάνε στην επιθετική συκοφαντία σε όποιον αντιτίθεται στην ισοπεδωτική τους πολιτική.

Γι΄ αυτό οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για να σταματήσει η εκτροπή της Ευρώπης προς τον όλεθρο και την επαναφορά της στις ευρωπαϊκές αξίες. Και αυτό ούτε οι νεοφιλελεύθεροι ούτε οι εθνικιστές μπορούν να το εγγυηθούν. Αυτό μπορεί να το κάνει η ευρωπαϊκή αριστερά.

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…