Newsroom

Newsroom

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες στα Ανώγεια παίζουν σκάκι

Εδώ και έξι χρόνια έχει μπει στη των Ανωγειανών το σκάκι και εξαπλώνεται συνεχώς. Οι κάτοικοι της κωμόπολης του Ρεθύμνου, παίζουν καθημερινά.  Στην αίθουσα του Σκακιστικού Ομίλου αλλά και στα καφενεία. 

giagia skaki

Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι 7 διεθνή τουρνουά έχουν διοργανωθεί ενώ αυτές τις μέρες διεξάγεται το 6ο πρωτάθλημα Ανωγείων το οποίο διοργανώνουν οι δύο σύλλογοι του χωριού, Σκακιστικός Όμιλος και ο Αθλητικός-Πολιτιστικός Σύλλογος “Ιδαίοι Ανωγείων”.

“Η κοινωνία των Ανωγείων έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια που κάνει ο Σκακιστικός Σύλλογός μας. Και εμείς ως Δήμος με ό,τι δυνάμεις έχουμε τους στηρίζουμε, όπως και η Περιφέρεια. Προσπαθούμε να βρούμε διεξόδους για τη νεολαία μας” δηλώνει ο δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012 στα Ανώγεια με στόχο την εισαγωγή και διάδοση του πνευματικού αθλήματος και της φιλοσοφίας που το συνοδεύει στην περιοχή μας.

Από τότε μια διαρκώς ανοδική πορεία χαρακτήρισε το σωματείο, με πολλές δράσεις, την ένταξη όλων και περισσότερων παιδιών, αλλά και πολλές και σπουδαίες διοργανώσεις.

“Πάρα πολλά παιδιά, χωρίς να αποκλείονται οι ενήλικες, έχουν περάσει τις πόρτες του σωματείου και έχουν μάθει σκάκι.

Η πρώτη προσπάθεια είχε γίνει τη δεκαετία του ‘80 και ιδρύθηκε ένα τμήμα στον αθλητικό όμιλο Αετού Ανωγείων.

Η προσπάθεια αυτή για διάφορους λόγους διακόπηκε και 20 χρόνια μετά, κάποια από τα τότε παιδιά, που είχαν πια μεγαλώσει, αποφάσισαν να φέρουν ξανά το σκάκι στο χωριό μας.

Έτσι το 2012 δημιουργήθηκε ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων”, εξηγεί ο πρόεδρος του Σ.Ο.Α. Μανόλης Νταγιαντάς που ήταν ένας από τους αθλητές το 1980. Τώρα υπηρετεί το άθλημα από άλλο πόστο και χαίρεται να βλέπει όλο και περισσότερα παιδιά να ασχολούνται με το σκάκι και να παίζουν στην αίθουσα του ακινήτου που δώρισε στον σύλλογο ο Γιώργος Σαλούστρος.

“Η συμμετοχή των παιδιών είναι δωρεάν. Το σωματείο καλύπτει τα έξοδα. Προσπαθούμε παράλληλα το σωματείο να είναι ένα ανοιχτό παράθυρο προς τον κόσμο. Κάνουμε διάφορες δράσεις για να είναι ζωντανός ο χώρος για τα παιδιά, με επίκεντρο το σκάκι”, τονίζει ο κ. Νταγιαντάς.

Ακόμα και σε καφενεία βλέπει κανείς Ανωγειανούς να παίζουν σκάκι αντί τάβλι. Ιδιαίτερα οι ενήλικες.

“Σκάκι παίζουν πολλοί στο χωριό. Στα καφενεία υπάρχει σκακιέρα κι αυτό είναι αποτέλεσμα του Σκακιστικού Ομίλου μας, που έφερε το άθλημα στην καθημερινότητα των Ανωγειανών”, σημειώνει ο Γιώργος Καλλέργης, αντιπρόεδρος Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου “Ιδιαίον”.

Και συνεχίζει: “Οι κάτοικοι των Ανωγείων είναι αρκετά εξοικειωμένοι με το σκάκι. Αυτό οφείλεται στην ίδρυση του ομίλου από το 2012 και επίσης η ζήτηση, η όρεξη να μάθουν σκάκι οδήγησε στην ίδρυση του δεύτερου σωματείου το οποίο έχει κι ένα ευρύ καταστατικό, πέρα του σκακιστικού”.

Το σκάκι πλέον έχει γίνει στα Ανώγεια μια καθημερινή συνήθεια. Πέρα από τα εσωτερικά πρωταθλήματα που διοργανώνονται, γίνονται Παγκρήτια (κάθε Νοέμβριο γρήγορο σκάκι), κλειστά διεθνή τουρνουά νόρμας, διεθνή όπως αυτό (7ο) που έγινε τον Αύγουστο και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Η ομάδα σκακιού

Η ομάδα του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων συμμετέχει ανελλιπώς στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής όπου τα 3 τελευταία χρόνια (2016, 2017 και 2018) βρίσκεται συνεχώς στο βάθρο κατακτώντας 3 σερί φορές την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο.

Στο πρωτάθλημα του 2018 για πρώτη φορά στην ιστορία οποιουδήποτε αθλήματος τα Ανώγεια συμμετείχαν με δύο ομάδες στην διοργάνωση.

Ο ΣΟ Ανωγείων τερμάτισε 3ος κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο και ο ΑΠΣ ΙΔΑΙΟΙ Ανωγείων στην πρώτη του εμφάνιση κατέκτησε την 9η θέση.

Πηγή: Πατρίς Ηρακλείου

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…