Οι "Όρνιθες" της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στην Επίδαυρο

Το έργο μιλά για μια πίστη στο απίστευτο! Αφηγείται την ιστορία δύο φίλων, του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη, που εγκαταλείπουν την πόλη τους, την Αθήνα, για να αναζητήσουν μια νέα πολιτεία “μαλακιά και παχουλή σαν πουπουλένιο στρώμα ή σαν την κοιλίτσα του μωρού”. Και τη βρίσκουν στη χώρα των πουλιών, που την ονομάζουν “Νεφελοκοκκυγία”.

577d37f01dc524a85f8b4b44

Παναγιώτης Φρούντζος, Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Τα πουλιά δέχονται τους δύο ξένους, τους δίνουν φτερά και όλοι μαζί ρίχνονται με ενθουσιασμό στην ανοικοδόμηση ενός τείχους στους αιθέρες, που αποκόπτει την επικοινωνία ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους.

Η ευδαιμονία της νέας πολιτείας στηρίζεται σε αυτή την πρωτόγνωρη ιδέα. Φαντασία και πραγματικότητα, άνθρωποι, θεοί και ζώα μπλέκονται μοναδικά σε έναν κόσμο που έχει τη σοβαρότητα του παιχνιδιού, τη ρευστότητα του ονείρου και τη γλυκιά μελαγχολία της ζωής. 


Μια παράσταση που δοκιμάζει να δει τον Αριστοφάνη με καθαρό βλέμμα, με στόχο να ακουστεί και να αγαπηθεί από την αρχή ο λόγος του κορυφαίου Αττικού κωμωδού. Ένας θίασος “που θέλει να πετάξει πέφτοντας”, που αναζητά, τολμά και αναμετριέται με “μια ευτυχία άπιαστη, τόσο μεγάλη που δεν μπορείς να την πεις και δεν μπορείς να την πιστέψεις”».

Με αυτά τα λόγια, ο σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος παρουσίασε στη συνέντευξη Τύπου το μεγαλόπνοο σχέδιο της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, για το φετινό καλοκαίρι, το οποίο θα παρουσιαστεί σε δύο μοναδικές παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στις 19 & 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την Πετρούλα Ξιφαρά στη μελέτη «Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο – Ο Δραματικός Λόγος Από τον Αισχύλο ως τον Μένανδρο», με τους «Όρνιθες» ο Αριστοφάνης «στρέφεται στις “ουτοπίες”, την ανατροπή της οικείας πραγματικότητας, το παράδοξο όχι μόνο υπηρετώντας την κωμική τέχνη, αλλά απαντώντας στο πολιτικό αδιέξοδο».

Ωστόσο, ο Αριστοφάνης στους «Όρνιθες» αν και αρχικά μοιάζει να «σκαλίζει» μια αποθεωτική σπουδή στην κυριαρχία του φαντασιακού, τελικά, ακολουθώντας ιδιότροπα διαλεκτικά σχήματα, οδηγεί το σχέδιο της υπόθεσής τους στην πλήρη ανατροπή: οι πολίτες δεν είναι δυνατό να αποφύγουν την αδήριτη πραγματικότητα, με το μόνο που μένει να παρηγορηθούν είναι το να διαχειριστούν τα ζητήματα της καθημερινότητάς τους σε διαφορετική βάση.

Τα μέλη του πολυπρόσωπου θιάσου εξαιρετικά: ο Χρήστος Λούλης («μια παράσταση με συγκίνηση, χαρά, φαντασία, χιούμορ που θα θυμάμαι για πάντα»), η Αλεξάνδρα Αϊδίνη («μια παραδοξολογία της ζωής που στην τέχνη βρίσκει τη θέση της»), ο Άρης Σερβετάλης («βαθιά υπαρξιακή ατμόσφαιρα με ιδιαίτερα ημιτόνια, εξωστρέφεια, αλλά και κάτι εσωτερικό»), η Νατάσα Μποφίλιου, η Αλίκη Αλεξανδράκη και πολλοί άλλοι, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν η Βασιλική Δρίβα, δημόσιος υπάλληλος στο επάγγελμα, και ο Γιάννης Σεβδικαλής, αθλητής παραολυμπιακών αγώνων. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο ηθοποιός και μουσικός Άγγελος Τριανταφύλλου, ο οποίος υπογράμμισε πως «η μουσική δεν θα θυμίζει σε κάτι την κλασική γραφή του Χατζιδάκι, αλλά θα είναι όλα αυτά που αγαπώ: πολύ λυρική, ποπ, κλασική, electro».


Θα αφήσει η φετινή παράσταση της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών ένα δυνατό πολιτισμικό αποτύπωμα στην ιστορία του τόπου –όπως είχε συμβεί στην περίπτωση της παράστασης του Κάρολου Κουν το 1962;

Αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε ακόμη, ωστόσο αυτό που ξέρουμε εκ των προτέρων είναι ότι το πρώτο άνοιγμα της Στέγης στην Επίδαυρο –η παράσταση, μάλιστα, κλείνει το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου– ενισχύει τη δυναμικά εξωστρεφή πολιτική που έχει εγκαινιάσει εδώ και χρόνια το πολιτιστικό ίδρυμα. «Δεν πρόκειται για μια νέα πολιτική. Λειτουργούμε και συναισθηματικά. Μια τέτοια παραγωγή με αυτά τα πρόσωπα ήταν που μας ώθησε να πάμε στην Επίδαυρο» δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια της Στέγης, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, για τους «Όρνιθες».

Επειδή, λοιπόν, η επιθυμία μας να πετάξουμε μακριά από την πραγματικότητα είναι ακατανίκητη και καθώς η τάση μας να ανακατασκευάσουμε την πραγματικότητα παραμένει ακαταμάχητη, το ραντεβού μας στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 19 & 20 Αυγούστου είναι το «εκ ων ουκ άνευ» του φετινού καλοκαιριού. Η πίστη μας στο απίστευτο θα συνεχίσει να ανησυχεί εκείνους που πρέπει να ανησυχούν!

Ταυτότητα της παράστασης

Η παράσταση θα παρουσιαστεί με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Μετάφραση: Γιάννης Αστερής

Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος

Διασκευή: Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Αστερής

Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής

Κίνηση: Amalia Bennett

Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Μπιτούνη

Βοηθός σκηνοθέτης: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου

Βοηθοί σκηνογράφου: Ευαγγελία Θεριανού, Μυρτώ Κοσμοπούλου, Μυρτώ Λάμπρου

Βοηθός μουσικού: Βασίλης Παναγιωτόπουλος

Βοηθός παραγωγής: Τζέλα Χριστοπούλου

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Εκτέλεση Παραγωγής: Γιολάντα Μαρκοπούλου, Κωνσταντίνα Γεωργίου / POLYPLANITY Productions 


Ο θίασος: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αλίκη Αλεξανδράκη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Νατάσσα Μποφίλιου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Άρης Σερβετάλης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί: Μάριος Δαπέργολας, Σοφία Ευκλείδου, Δημήτρης Κλωνής, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Τίγκας 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…