Οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ετοιμάζονται ξανά για μάχη

Τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την είσοδο του κόσμου στον σύλλογο περνούν σε κρίσιμο στάδιο, οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις.

AP21133643654054

Τον Μάιο του 2021, στο Old Trafford έλαβε χώρα ένα σκηνικό που έμοιαζε εντελώς παράταιρο με τα δεδομένο της Premier League. Περίπου 100 οπαδοί της Γιουνάιτεντ εισέβαλαν μέσα στο γήπεδο πριν το ντέρμπι με τη Λίβερπουλ, προκαλώντας φθορές και τον τραυματισμό δύο αστυνομικών. Οι οπαδοί αυτοί αποκόπηκαν από την ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν τα οπαδικά γκρουπ κατά της ιδιοκτησίας των Γκλέιζερ. Οι Αμερικανοί είχαν ήδη πολλές αντιπάθειες στις τάξεις του κόσμου, όμως η απόφασή τους να στηρίξουν την ευρωπαϊκή Super League, την κλειστή διοργάνωση-πραξικόπημα των δυνατών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για να μοιραστούν ακόμα περισσότερα χρήματα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Λίγες μέρες μετά, ο πρόεδρος Τζόελ Γκλέιζερ, αναγνώρισε την «ανάγκη για αλλαγή» και υποσχέθηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες, προκειμένου ένα κομμάτι των μετοχών του συλλόγου να περάσει στον κόσμο και έτσι να συμμετέχουν περισσότερο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Την ίδια περίοδο, άλλωστε, η βουλευτής και πρώην υπουργός αθλητισμού Τρέισι Κράουτς, ηγούταν της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για επανεξέταση των σχέσεων των ομάδων με τον κόσμο τους και τη δυνατότητα μεγαλύτερης εμπλοκής, προκειμένου να λειτουργήσουν ως δίχτυ ασφαλείας από «περίεργους» ιδιοκτήτες και κινήσεις όπως αυτή της European Super League. Οι οπαδοί ξεκίνησαν και μια διαδικτυακή καμπάνια, προκειμένου να πιέσουν τους χορηγούς, απειλώντας με μποϊκοτάζ. Η ενέργεια αυτή οδήγηση στην απόσυρση ενός χορηγού, ο οποίος είχε συμφωνία ύψους 200 εκατομμυρίων λιρών με τη Γιουνάιτεντ.

Οι διαπραγματεύσεις σε κρίσιμη καμπή

Οι μήνες πέρασαν, χωρίς ουσιαστική πρόοδο. Πριν από λίγες μέρες, ο Guardian αποκάλυψε ότι το σχέδιο για είσοδο του κόσμου στο μετοχικό σχήμα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προχωρήσει. «Έχουμε εργαστεί σκληρά από το προηγούμενο καλοκαίρι για να το σχεδιασουμε και να ανοίξουμε έναν δρόμο, προκειμένου οι οπαδοί να έχουν μερίδιο στην ιδιοκτησία του συλλόγου. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά είναι ένα πολύπλοκο σχέδιο και συνεχίζουμε να δουλεύουμε, προκειμένου να παρουσιάσουμε μια σταθερή και ελκυστική πρόταση προς τον κόσμο», δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο σύλλογος φέρεται να έχει προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με το τραστ των οπαδών και οι συζητήσεις να έχουν μπει στο τελικό στάδιο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι χειροπιαστό, ούτε τελική συμφωνία. Το βασικό «αγκάθι» είναι η δύναμη που θα κρατήσουν οι Γκλέιζερ στη λήψη αποφάσεων. Την ίδια στιγμή, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» βρίσκονται στην έβδομη θέση της βαθμολογίας και κινδυνεύουν να μείνουν εκτός  των ευρωπαϊκών διοργανώσεων της επόμενης χρονιάς.

Νέες κινητοποιήσεις

Παράλληλα, ενόψει του αγώνα με τη Νόριτς το Σάββατο, ετοιμάζεται νέα κινητοποίηση. Εμπνευστής της είναι το οπαδικό γκρουπ «1958», το οποίο ανακοίνωσε αναλυτικά τα όσα θα λάβουν χώρα, τονίζοντας ότι θα μεριμνήσουν προκειμένου να μην επαναληφθεί η εισβολή της προηγούμενη χρονιάς. Οι οπαδοί θα συναντηθούν στο Στρέτφορντ και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς το γήπεδο, ενώ δεν θα μπουν στο Old Trafford μέχρι το 17′ του αγώνα, χάνοντας έτσι ένα λεπτό από την αναμέτρηση για κάθε χρόνο που οι Γκλέιζερ εμπλέκονται στην ομάδα τους. «Δεν είναι ένα ακόμα περιστατικό σαν εκείνο από τη Λίβερπουλ. Πιστεύουμε ότι τα όσα έγιναν δεν θα ξαναγίνουν. Αυτή είναι η αρχή μια σειράς από επίμονων, ασταμάτητων, νόμιμων και ειρηνικών διαδηλώσεων και δράσεων ενάντια στους ιδιοκτήτες μας. Ξέρουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας και δεν θα παρεκκλίνουμε από τον στόχο. Φέρτε τα χρώματά σας, τις σημαίες, τα πανό και τα καπνογόνα σας. Σας χρειαζόμαστε, χρειαζόμαστε ο ένας των άλλον, πρέπει να κάνουμε πέρα τις διαφορές μας. Αξίζει να μάχεσαι για κάποια πράγματα», έγραψαν χαρακτηριστικά.

Τα λόγια τους έχουν ενδιαφέρον, καθώς δείχνουν πως αυτή δεν είναι παρά η αρχή των κινητοποιήσεων τους. Οι διαφωνίες με τον τρόπο που διοικούν τον ιστορικό σύλλογο οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες και με την αντίληψη που έχουν για το ποδόσφαιρο είχαν εκφραστεί από τα πρώτα τους χρόνια, με ένα γκρουπ οπαδών να ιδρύει νέα ομάδα, την FC United of Manchester, η οποία άνηκε εξ ολοκλήρου στον κόσμο και φορούσε κιτρινοπράσινη φανέλα, τα  χρώματα της Νιούτον Χιθ, τον προπομπό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η αγγλική ποδοσφαιρική κουλτούρα και ο τρόπος που αντιλαμβάνονται το παιχνίδι και τους συλλόγους ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, παραμένουν ζωντανά στοιχεία σε μια βιομηχανία που γίνεται ολοένα και πιο απόμακρη από τη «βάση» της, από τον κόσμο που οδήγησε στη γιγάντωση του ποδοσφαίρου. Τα αντανακλαστικά των Άγγλων φάνηκαν όταν ανακοινώθηκαν τα πλάνα για την ευρωπαϊκή Super League. Μένει να δούμε πού θα οδηγήσει η επιμονή τους…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…