«Οι οπαδοί δεν θα τους συγχωρέσουν ποτέ..»

Ο αντιπρόεδρος της AFC Λίβερπουλ, της ομάδας που δημιουργήθηκε από τους οπαδούς των «Ρεντς», μιλάει στο Κουτί της Πανδώρας για την απληστία των ισχυρών του ποδοσφαίρου

AP20032541990527

Ο αντιπρόεδρος της AFC Λίβερπουλ, της ομάδας που δημιουργήθηκε από τους οπαδούς των «Ρεντς», μιλάει στο Κουτί της Πανδώρας για την απληστία των ισχυρών του ποδοσφαίρου και τονίζει πως η αποφασιστικότητα του κόσμου μπορεί να σταθεί ως ανάχωμα σε εκείνους που θέλουν να μετατρέψουν οριστικά το «όμορφο παιχνίδι» σε εγγυημένο κέρδος.

Ήταν το 2008, όταν περίπου χίλιοι οπαδοί της Λίβερπουλ, απογοητευμένοι από τις υψηλές τιμές των εισιτηρίων και τη ρότα που είχε πάρει το σύγχρονο ποδόσφαιρο, αποφάσισαν να ιδρύσουν τον δικό τους σύλλογο, τη Λίβερπουλ που οι ίδιοι ερωτεύτηκαν, με τις αξίες και την παράδοσή της. Η νέα, ερασιτεχνική ομάδα δεν θα είχε στόχο το κέρδος, αλλά τη χαρά του παιχνιδιού. Ο κόσμος έγινε ο μοναδικός ιδιοκτήτης της και κάθε μέλος έχει δικαίωμα ψηφοφορίας στη διαδικασία ανάδειξης της δημοκρατικά εκλεγμένης διοίκησής. Το ποδόσφαιρο, για τη χαρά του παιχνιδιού, για τη χαρά των ανθρώπων.

Ένα μέλλον γεμάτο από «Super Leagues»

Ήδη από τότε, οι απογοητευμένοι οπαδοί έβλεπαν την απληστία να μεγαλώνει. Επομένως, περίμεναν ότι στο μέλλον θα εμφανιστεί ένα μόρφωμα, σαν αυτό της Super League , του «πραξικοπήματος» των 12 ισχυρών του ποδοσφαίρου που προκάλεσε σεισμό στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Mολονότι οι ομάδες κάνουν πίσω, ίσως επειδή πέτυχαν τις αλλαγές που ήθελαν στο Champions League, τα όσα εξελίχθηκαν είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό δείγμα του ότι το ποδόσφαιρο βάζει όλο και περισσότερο το κέρδος πάνω από τους ανθρώπους, τις αξίες και τα συναισθήματα. «Όταν ιδρύθηκε η AFC Λίβερπουλ το 2008, η Premier League πρότεινε οι ομάδες της να παίζουν ένα “39ο παιχνίδι” σε διαφορετικές πόλεις ανά τον κόσμο. Όλο αυτό είχε να κάνει με το να βγάζουν περισσότερα χρήματα και ήταν μια απόρριψη των οπαδών τους σε τοπικό επίπεδο, προς όφελος μιας παγκόσμιας βάσης φιλάθλων. Το αγγλικό ποδόσφαιρο βαδίζει σε ένα μονοπάτι, το οποίο χαράζεται από τα χρήματα και το κέρδος. Η Super League είναι μια παρόμοια ιδέα, οπότε ναι, ήταν κάτι που είχαμε προβλέψει. Η AFC Λίβερπουλ υπάρχει ως μια εναλλακτική, σε όλους όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν για το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Κι αν μια λίγκα όπως η Super League προχωρήσει, αυτά τα κόστη θα αυξηθούν περισσότερο», λέει στο Κουτί της Πανδώρας ο Γκρεγκ Άρμστρονγκ, αντιπρόεδρος της AFC Λίβερπουλ και οπαδός των Ρεντς με άποψη και συμμετοχή στις διαδικασίες.

Η Λίβερπουλ ήταν μια από τις ομάδες που εμφανίστηκαν ως ιδρυτικά μέλη στο πλάνο για τη Super League, ασχέτως αν στη συνέχεια ανακοίνωσε κι εκείνη ότι αποχωρεί, μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις. «Δεν προκαλεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς την ιδιοκτησία του συλλόγου. Η Fenway Sports Group αποτελείται από επιχειρηματίες, στους οποίους ανήκουν άλλες αθλητικές ομάδες στις ΗΠΑ. Το μπέιζμπολ δεν έχει δομή προβιβασμού ή υποβιβασμού, οπότε το έσοδο κάθε ομάδας προστατεύεται. Τώρα αναζητούν την ίδια προστασία στο ποδόσφαιρο, αλλά νομίζω ότι δεν έχουν κατανοήσει τη δύναμη των συναισθημάτων στο ποδόσφαιρο, το ότι η επιτυχία πρέπει να έρχεται από την αθλητική πλευρά, από τις νίκες στον αγωνιστικό χώρο. Η επιτυχία πρέπει να κατακτιέται, όχι να είναι εγγυημένη», λέει χαρακτηριστικά ο Άρμστρονγκ.

«Μην υποτιμάτε την αποφασιστικότητα των οπαδών»

Οι οπαδοί της, αντέδρασαν άμεσα. «Αισθάνομαι ντροπιασμένος. Όταν μιλάει κάποιος για τη Λίβερπουλ, μιλάει για ιστορία, για ρίζες, για επτά, οκτώ ή εννιά ατάκες του παππού μου που ακόμα και τώρα είναι επίκαιρες. Θα τρίζουν τα κόκκαλά του με όσα συμβαίνουν, γι’ αυτό θα χαιρόμουν αν αφαιρούσαν το άγαλμά του από το γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εγγονός του θρυλικού Μπιλ Σάνκλι, Κρις. Οπαδικά γκρουπ των έξι ομάδων από την Αγγλία που στήριξαν το εγχείρημα, της Λίβερπουλ, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Μάντσεστερ Σίτι, της Τσέλσι, της Τότεναμ και της Άρσεναλ, έβγαλαν κοινή ανακοίνωση, τονίζοντας ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να χαλάσουν τα σχέδια των ιδιοκτητών. Οι αντιδράσεις πήραν μορφή χιονοστιβάδας και κάποιοι πιστοί των Ρεντς πήγαν στο Λιντς για να ευχηθούν στην ομάδα τους να… αναπαυθεί εν ειρήνη.

Εν τέλει, οι οπαδοί νίκησαν αυτή τη μάχη, αλλά η οργή παραμένει. «Νομίζω ότι ως οπαδοί της Λίβερπουλ έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε θυμωμένοι γι’ αυτό. Οι ιδιοκτήτες προσπάθησαν να πουλήσουν την ιδέα ότι σέβονται την παράδοση του συλλόγου. Τώρα απέδειξαν ότι δεν νοιάζονται καθόλου. Σ’ όλη μου τη ζωή, η ιστορία της Λίβερπουλ σχετίζεται με τις επιτυχίες στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές νύχτες στο Άνφιλντ είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο. Πώς μπορούν οι ιδιοκτήτες να στερήσουν την ευκαιρία από τον σύλλογο να παίζει στο Champions League; Αν το αντικαταστήσουν με ένα ψεύτικο πρωτάθλημα χωρίς ρίσκο, αυτά τα ματς δεν θα είναι πια ιδιαίτερα. Δεν ξέρω αν μόνοι τους οι οπαδοί έχουν τη δύναμη να νικήσουν ολοκληρωτικά μια τέτοια μάχη, αλλά μην υποτιμάτε την αποφασιστικότητα των οπαδών της Λίβερπουλ. Οι εκστρατείες τους απέναντι στους προηγούμενους Αμερικανούς ιδιοκτήτες συμπεριελάμβαναν μποϊκοτάζ στα επίσημα προϊόντα της ομάδας και των χορηγών και οι δράσεις τους έφτασαν μέχρι τη Wall Street. Θα δώσουν μάχη για την ψυχή της ομάδας τους», είπε χαρακτηριστικά στο Κουτί της Πανδώρας ο αντιπρόεδρος της AFC Λίβερπουλ και φαίνεται ότι έχει δίκιο.

Η σχέση με τους ιδιοκτήτες έχει πληγεί ανεπανόρθωτα

Οι οπαδοί της Τσέλσι έκαναν… χαμό πριν την αναμέτρηση με την Μπράιτον, με την ομάδα τους να είναι η πρώτη που έδειξε διατεθειμένη να υποχωρήσει. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ παραιτήθηκε έπειτα από οκτώ χρόνια στο σύλλογο, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι αποχώρησε επίσημα, προτού έρθουν οι ανακοινώσεις και από τις υπόλοιπες ομάδες. O Γιούργκεν Κλοπ και ο Πεπ Γκουαρδιόλα πήραν ξεκάθαρη θέση, καθώς και αρκετοί ποδοσφαιριστές. Ο Μαρσέλο Μπιέλσα, απέναντι στη Λιντς του οποίου έπαιξε το βράδυ της Δευτέρας (19/04) η Λίβερπουλ, τα είπε όλα με λίγες λέξεις: «Η λογική που εξουσιάζει τον κόσμο – και το ποδόσφαιρο δεν είναι εκτός αυτού – είναι οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι. Αν αυτός είναι ο κανόνας στον κόσμο, προς τι τόση έκπληξη;».

Ακόμα κι αν το πλάνο αποδειχθεί οριστικά πυροτέχνημα, ή ένας μοχλός πίεσης προς την UEFA για να γίνουν οι πλούσιοι, πλουσιότεροι, ο Άρμστρονγκ θεωρεί ότι η ζημιά που έγινε είναι ανεπανόρθωτη. «Νομίζω ότι θα υπάρξουν περισσότερες αντιδράσεις από όλους τους οπαδούς και συνεργασίες μεταξύ διαφορετικών οπαδικών γκρουπ. Όλοι οι οπαδοί πρέπει να ενωθούν για να ασκήσουν αρκετή πίεση στους συλλόγους, ώστε να ανατρέψουν τις αποφάσεις. Ίσως η απειλή της Super League να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για να αναγκάσει την UEFA να κάνει αλλαγές στο Champions League, δίνοντας στις ομάδες της ελίτ περισσότερη επιρροή και χρήματα, αλλά με τι κόστος; Στη Λίβερπουλ, η σχέση ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τους οπαδούς έχει γίνει κατά καιρούς δύσκολη, αλλά τώρα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Ακόμα κι αν η απόφαση για τη Super League ανατραπεί οριστικά, οι οπαδοί δεν θα τους συγχωρέσουν ποτέ».

Όλο και πιο μακριά από τις ρίζες…

Προφανώς, το θέμα δεν είναι να μην προχωρήσει η Super League, για να μετεξελιχθεί η UEFA και το Champions League σε κάτι παρόμοιο. Να γίνει, ακόμα περισσότερο, όπως τη θέλουν οι ισχυροί. Σύμφωνα με το γαλλικό RMC και το Bloomberg, άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία συμφώνησε με αγγλικό επενδυτικό fund για deal που μπορεί να φτάσει μέχρι τα επτά δισεκατομμύρια, αυξάνοντας σημαντικά τα έσοδα για τις ομάδες που θα συμμετέχουν στο Champions League από το 2024 κι έπειτα. Ακόμα όμως κι αν η συνθήκη βοηθήσει το οικοδόμημα να γίνει πιο δίκαιο, για τον αντιπρόεδρο της AFC Λίβερπουλ δεν υπάρχει πια κανένας τρόπος το ποδόσφαιρο να επιστρέψει στις ρίζες του.

«Όσον αφορά στην κορυφή του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος, η απάντηση είναι όχι. Παίζονται υπερβολικά πολλά χρήματα. Όσο υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να πληρώσουν τόσο ακριβά εισιτήρια και να αγοράζουν προϊόντα, υψηλές χορηγίες και τηλεοπτικά χρήματα, αυτό θα συνεχιστεί. Ακόμα και μια παγκόσμια πανδημία δεν κατάφερε να το σταματήσει. Οι ομάδες της Premier League δεν έχουν χάσει τόσα πολλά έσοδα, αλλά την ίδια στιγμή οι ομάδες των χαμηλότερων κατηγοριών ασφυκτιούν. Η AFC Λίβερπουλ είναι μια προσπάθεια για να επιστρέψει το ποδόσφαιρο στις ρίζες του και οι οπαδοί της είναι επίσης οι ιδιοκτήτες του συλλόγου. Όταν η παρουσία στο υψηλότερο επίπεδο του ποδοσφαίρου γίνεται τόσο ακριβή, τότε απλά πρόκειται για ένα τηλεοπτικό σόου. Υπάρχουμε για να δίνουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να παρακολουθούν ποδόσφαιρο με εισιτήρια που μπορούν να αντέξουν. Αυτό δίνει στον κόσμο ένα επίπεδο συμμετοχής στην ομάδα τους, το οποίο η Premier League ή η… Super League δεν μπορεί πια να προσφέρει», καταλήγει ο Άρμστρονγκ, δείχνοντας ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου έχει απομακρυνθεί από αυτό που κάποτε ήταν το παιχνίδι του λαού…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

ose treno

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

Το τρένο με εντολή του ΟΣΕ και της Πυροσβεστική παραμένει στο σημείο

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα