Οι ομοιότητες της μεγάλης πυρκαγιάς στην Καλιφόρνια με την καταστροφή στο Μάτι

Τι δείχνει η προσομοίωση του meteo.gr

Οι μετεωρολογικές συνθήκες που ευνόησαν τη ραγδαία εξάπλωση των φονικών πυρκαγιών στην Καλιφόρνια έχουν αρκετά κοινά στοιχεία με εκείνες που επικρατούσαν κατά την πολύνεκρη δασική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής στις 23 Ιουλίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Αστεροσκοπείου, κατά την έναρξη της δασικής πυρκαγιάς «Camp Fire» στην Καλιφόρνια, οι μετεωρολογικές συνθήκες ήταν -όπως και στο Μάτι- ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ταχεία εξάπλωση της φωτιάς. Ειδικότερα, οι εποχικοί άνεμοι «Σάντα Άνα» έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, λόγω των ισχυρών ανέμων, της εξαιρετικά χαμηλής υγρασίας και της υψηλής θερμοκρασία.

Έως την Τρίτη 13 Νοεμβρίου, η πυρκαγιά είχε κάψει περισσότερα από 505.000 στρέμματα, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους.

Το meteo δημιούργησε ένα βίντεο που παρουσιάζει την εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς Camp Fire, μεταξύ 8 και 12 Νοεμβρίου, όπως αυτή προσομοιώθηκε από το προγνωστικό σύστημα WRF-SFIRE του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του meteo.gr.

Η προσομοίωση αναπαράγει με επιτυχία τη ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς κατά τις πρώτες λίγες ώρες, με την τελική περίμετρό της έως τις 12 Νοεμβρίου να βρίσκεται σε ικανοποιητική συμφωνία με τις παρατηρήσεις. Η καμένη έκταση που υπολογίστηκε από το μοντέλο του ΕΑΑ/μετεο, είναι 526.000 στρέμματα, χωρίς να υπολογίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Δείτε το βίντεο:

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…