Οι νταλίκες επιστρέφουν, τα ροδάκινα σαπίζουν, οι αγρότες καταστρέφονται και οι κυβερνώντες τάζουν…διπλωματία

Μετά και την επιστροφή των πρώτων φορτηγών γεμάτα με ελληνικά ροδάκινα που δεν πέρασαν τελικά στη Ρωσία, λόγω του εμπάργκο,…

rodakina 2 2

Μετά και την επιστροφή των πρώτων φορτηγών γεμάτα με ελληνικά ροδάκινα που δεν πέρασαν τελικά στη Ρωσία, λόγω του εμπάργκο, το θέμα της αποζημίωσης των Ελλήνων παραγωγών τίθεται επιτακτικά στο τραπέζι. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες σε σύσκεψη εμπειρογνωμόνων από τις χώρες -μέλη. Εκεί θα επιχειρηθεί μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και των πιθανών λύσεων. 

Την ίδια ώρα, έκτακτη σύσκεψη θα έχουν σήμερα στις 5 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Ημαθίας, οι  παραγωγοί – εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας. Με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, επανέλαβε το αίτημα των παραγωγών να καταγραφούν και να καταστραφούν τα αδιάθετα προϊόντα, αλλά και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από την Ε.Ε..

Ο ίδιος ανέφερε πως είχε ζητηθεί ραντεβού την Τρίτη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά τελικά η συνάντηση ανακλήθηκε και από εκεί και πέρα οι παραγωγοί εξετάζουν τους τρόπους που θα οργανώσουν την αντίδρασή τους. Παράλληλα την  άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες ζητούν από κοινού Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, άλλα και χώρες του Βορρά όπως η Ολλανδία, με σκοπό να αποφασισθεί η ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων αποζημιώσεων για τους αγρότες, λόγω της ζημιάς που θα υποστούν από το ρωσικό εμπάργκο.

Απόλυτη διαβεβαίωση πως οι Έλληνες παραγωγοί ροδάκινου και ακτινιδίου θα αποζημιωθούν, είτε με κοινοτικά είτε με εθνικά κονδύλια, για τις ζημίες που ενδέχεται να υποστούν από το ρωσικό εμπάργκο, έδωσε μάλιστα τη Δευτέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα πως η Ελλάδα ακολουθεί την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις συμμαχίες της» στο Δυτικό στρατόπεδο. «Οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο, η παραγωγή τους μένει απούλητη. Ό,τι και να συμβεί θα αποζημιωθούν, είτε με εθνικά είτε με κοινοτικά χρήματα», δήλωσε η κ. Βούλτεψη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.  

Reuters: Σκέψεις της Ουκρανίας για πρόσκληση της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής

oukrania 51

Reuters: Σκέψεις της Ουκρανίας για πρόσκληση της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής

Η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσκλησης της Ρωσίας σε ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην Ελβετία