Οι νεκροί δεν μιλάνε, αλλά ο Μαυρίκος μπορεί

Ας αφήσουμε τι ήταν ο Μαυρίκος. Ας αφήσουμε και τα αστυνομικά σενάρια και ας πάμε στην απλή λογική και τα γεγονότα. Κανένας δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αν δολοφονήθηκε ο Παναγιώτης Μαυρίκος και ακόμη και αν δολοφονήθηκε, μάλλον δεν θα μπορέσει να αποκαλυφθεί.

Του Κώστα Βαξεβάνη

Υπάρχουν τόσα μέσα για να δολοφονηθεί κάποιος χωρίς ίχνη, που μάλλον είναι περιττή μια τέτοια συζήτηση.

Το γεγονός λοιπόν είναι πως ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, παίρνει φωτιά στην Αττική Οδό, δηλαδή σε ένα δρόμο που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα και ο οδηγός του δεν προλαβαίνει να κάνει τίποτα γιατί έτσι κι αλλιώς ακολουθεί σύγκρουση. Αν κάποιος ήθελε να οργανώσει μια πετυχημένη απόπειρα δολοφονίας βρήκε τον καλύτερο τρόπο. Αν πάλι ήταν δυστύχημα, είχε ακριβώς όλη εκείνη την ακολουθία γεγονότων που λογικά οδήγησε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα

Ό,τι και αν ανακοινώσει η Αστυνομία, για οτιδήποτε και αν ορκιστούν πραγματογνώμονες και ιατροδικαστές, η κοινή γνώμη θα συζητά αν ο Μαυρίκος δολοφονήθηκε και από ποιους.

Ποιός όμως να θέλει να σκοτώσει το Μαυρίκο; Πολλοί από το βούρκο στον οποίο τσαλαβουτούσε είναι η (μάλλον βολική) απάντηση. Και ποιοί ακριβώς είναι ο βούρκος; Οι συγκατηγορούμενοί του; Τα λαμόγια των εκβιασμών και των συναλλαγών;

Μάλλον θα διαφωνήσω. Το να βαφτιστεί ο Μαυρίκος εκβιαστής και εκεί κάπου να τελειώσουν οι εξηγήσεις και κυρίως η έρευνα είναι απίστευτα εξυπηρετικό. Θα μου επιτρέψετε να διατυπώσω μερικούς προβληματισμούς τους οποίους έκανε πιο έντονους η τραγική κατάληξη του Μαυρίκου:

Ήταν ο Μαυρίκος ένας εκβιαστής στον οποίο διευθυντές επιχειρήσεων του Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα έδιναν εκατομμύρια σε διαφήμιση για να μη γράψει γι’ αυτούς; Πόσους και πόσο μπορούσε να βλάψει μια εφημερίδα που πουλούσε 100 φύλλα την ημέρα μαζί με συνεργαζόμενα και ανύπαρκτα sites;

Δηλαδή υποχωρούσαν οι εκβιαζόμενοι στους εκβιασμούς Μαυρίκου ή υπήρχαν αυτοί που προέτρεπαν όσους πλήρωναν να πληρώσουν; Υπέγραφε ο τάδε Πρόεδρος της ΔΕΚΟ διαφήμιση για τον Μαυρίκο, ή τον προέτρεπε ο πολιτικός προϊστάμενος Υπουργός με το επιχείρημα «δώσε μωρέ να μη μας κάνει ζημιά;»

Με ένα πρόχειρο υπολογισμό που κάναμε, προκύπτει πως τα ανύπαρκτα «Μέσα» Μαυρίκου έχουν εισπράξει εκατομμύρια. Το πραγματικό λοιπόν ερώτημα είναι αν οι εκβιασμοί Μαυρίκου εξασφάλιζαν εισπράξεις για τον ίδιο μόνο ή στην πραγματικότητα ήταν μαύρο χρήμα που επέστρεφε σε πολιτικούς; Και εννοώ τους πολιτικούς που πίεζαν περισσότερο απ’ ό,τι ο Μαυρίκος για να εισπράξει.

Έχει αποδειχθεί ως σήμερα πως τόσο ο Μαυρίκος όσο και οι υπόλοιποι της ομάδας εκβιαστών είχαν εξαιρετικές σχέσεις με πολιτικούς. Μπαινόβγαιναν στα γραφεία τους, διορίζονταν κιόλας σε αυτά, μιλούσαν στα τηλέφωνα σαν να μιλάνε στα φιλαράκια τους από τις κοινές εμφανίσεις στα μπουζούκια. Το ηθικό θέμα που υπάρχει φαινομενικά είναι γιατί αυτοί συναναστρέφονταν με εκβιαστές. Το πολιτικό και νομικό όμως είναι, τι σχέσεις είχαν μαζί τους και αν η σχέση αυτή περιείχε και την οικειότητα των επιστροφών του χρήματος.

Τις επόμενες μέρες ο Μαυρίκος θα κατέθετε συμπληρωματικά στην Ανάκριση για τους εκβιασμούς. Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν έλεγε πως οι πραγματικοί αποδέκτες των χρημάτων ήταν όλοι αυτοί με τους οποίους αποδεδειγμένα μιλούσε στα τηλέφωνα; Πως οι πολιτικοί ήταν οι εισπράκτορες και αυτός απλώς το πιστόλι;

Η ίδια η ΝΔ, κατέθετε στα ταμεία Μαυρίκου δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τιμολογημένες «υπηρεσίες». Ούτε ο πρόεδρος της ΝΔ, ούτε οι διαχειριστές του κόμματος απάντησαν τι υπηρεσίες τόσων χιλιάδων ευρώ ήταν αυτές; Τι πλήρωσαν τόσο ακριβά σε ανύπαρκτο έντυπο;

Υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, όπως έχει αποκαλύψει το koutipandoras.gr, είχε κοινή εταιρεία με κάποιον από τους εκβιαστές. Οι «πύραυλοι» της ΝΔ, συνομιλούσαν μαζί του και η Γενική Γραμματέας εσόδων της, χαριεντιζόταν σχεδόν με τηλεπάθος.

Ειδικά αυτή τη στιγμή το θέμα δεν είναι αν ο Μαυρίκος ήταν εκβιαστής, αλλά ποιός έδινε τις εντολές για να πάρει τόσο χρήμα. Γιατί είναι ανόητο και αφελές να πιστεύει κάποιος πως χρημάτιζαν το Μαυρίκο για να μην τους «κράξει» από την Ακρόπολη της ανύπαρκτης κυκλοφορίας. Ποιοί έπαιρναν τις επιστροφές; Ο Μαυρίκος δυστυχώς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό. Μπορεί όμως η ανάκριση. Και τότε πιθανόν να απαντήσει και στο αν κάποιος τον δολοφόνησε.

Δολοφονία Καμπανού: Καταπέλτης η εισαγγελέας – «Προσχεδιασμένη επίθεση με ανθρωποκτόνο δόλο»

Δολοφονία Καμπανού: Καταπέλτης η εισαγγελέας – «Προσχεδιασμένη επίθεση με ανθρωποκτόνο δόλο»

Σε ό,τι αφορά τους “δώδεκα” η κα Κλιάμπα είπε ότι δεν μπορεί να δεχτεί ότι είναι καλά…

Πόσο ενδιαφέρονται οι πολίτες για τις ευρωεκλογές; Και όμως πολύ! – Τι δείχνει το Ευρωβαρόμετρο

Πόσο ενδιαφέρονται οι πολίτες για τις ευρωεκλογές; Και όμως πολύ! – Τι δείχνει το Ευρωβαρόμετρο

Πόσοι θα πήγαιναν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές - Πώς αξιολογούν οι πολίτες της Ευρώπη;

Ναύπλιο: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο ιερέας που έστειλε το χυδαίο βίντεο στον 12χρονο

Ναύπλιο: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο ιερέας που έστειλε το χυδαίο βίντεο στον 12χρονο

Αφέθηκε ελεύθερος έως τις 16/6, οπότε και θα συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης, αφέθηκε ο…