Newsroom

Newsroom

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές ΟΑΕΕ – Η μεγάλη δικαίωση

Σήμερα κάθε ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ μπορεί να δει τις νέες ασφαλιστικές του εισφορές στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Στην συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων υπάρχει σημαντική μείωση, πλέον οι εισφορές είναι ανάλογες του «δηλωθέντος» εισοδήματος. Μικρό ποσοστό των ασφαλισμένων βρίσκεται σε δεινή θέση σε σχέση με το παρελθόν καθώς θα δει τα μηνιαία ασφάλιστρα από λίγο έως πολύ πιο αυξημένα.

5894c77d1dc524dc0f8b49b3

Του Γιώργου Φλωρά

Η μεγάλη δικαίωση προφανώς δεν είναι η μείωση για κάποιους και η αύξηση για κάποιους άλλους. Η μεγάλη δικαίωση είναι η αναλογικότητα των ασφαλίστρων με το εισόδημα του ασφαλισμένου. Το πρόβλημα της απόστασης του «δηλωθέντος» από το πραγματικό εισόδημα παραμένει. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούριο, η ευθύνη όσων κυβέρνησαν επί δεκαετίες είναι δεδομένη. Όμως αυτό δεν δικαιολογεί το προηγούμενο καθεστώς του τεκμαρτού εισοδήματος. Την λογική δηλαδή του «είστε όλοι ένοχοι γιατί είμαι ανίκανος σαν Πολιτεία να συλλάβω τους πραγματικούς ενόχους». Ουδείς μπορεί να πει ότι ήταν λογικό να χρεώνεται κάποιος ασφάλιστρα ΟΑΕΕ 5.000€ το έτος (χωρίς να μπορεί να πληρώσει, με δέσμευση της ακίνητης περιουσίας του), ενώ είχε ετήσιο εισόδημα, πχ, 8.000€. Και αυτό το φαινόμενο, ειδικά στα χρόνια της κρίσης, εντάθηκε απίστευτα.

Το βέβαιο είναι ότι το ασφαλιστικό σύστημα μιας χώρας δεν στήνεται με βάση το επόμενο έτος αλλά γίνονται προβλέψεις δεκαετιών. Χρεοκόπησαν τα ασφαλιστικά Ταμεία σε βάθος δεκαετιών. Τώρα γίνεται μια νέα αρχή. Αν η χώρα ορθοποδήσει και αν συλληφθεί η φοροδιαφυγή (αν δηλαδή αυξηθεί η βάση είσπραξης εισφορών), με δεδομένη πλέον την αναλογικότητα των συντάξεων ως προς τις εισφορές, εκτιμώ ότι θα μειωθεί η ανάγκη μεγάλης συμμετοχής των υψηλών εισοδημάτων στην χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού (θα μειωθεί δηλαδή το ανώτατο πλαφόν που υπάρχει σήμερα). Επίσης, ενδεχομένως, να σταματήσει η υποχρέωση καταβολής εισφορών περίθαλψης (αν επιλέγει ο ασφαλισμένος ιδιωτική ασφάλεια) και να γίνει προαιρετική η επιλογή εισφορών για το επικουρικό και για το εφάπαξ (πρώην ΕΤΑΑ).

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει όμως πως φτάσαμε εδώ, στο σημείο μηδέν όπου τα Ασφαλιστικά Ταμεία χρεοκόπησαν. Δεκαετίες με απίστευτα αποθεματικά των Ταμείων χωρίς αποδόσεις (μηδενικά επιτόκια στην ΤτΕ), παιχνίδια στο Χρηματιστήριο με τεράστιες απώλειες, δεκάδες διαφορετικά Ταμεία, απίστευτες συντάξεις που δεν είχαν σχέσεις με τις καταβληθείσες εισφορές, τεράστιες ιατρικές δαπάνες χωρίς έλεγχο και με υπερβολικό κόστος λόγω μίζας κ.ο.κ), το δολοφονικό PSI.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…