Οι μπλε ζώνες: Τι είναι και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτές;

Οι πέντε περιοχές του πλανήτη μας όπου ζουν μαθουσάλες και τα μαθήματα που μας δίνουν

AP 929486039533

Ο Σταμάτης Μωραΐτης ήταν από την Ικαρία. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ όταν ήταν 22 ετών για να κυνηγήσει κι εκείνος το «Αμερικάνικο όνειρο». Δούλευε ως ελαιοχρωματιστής και είχε επαγγελματική επιτυχία. Αγόρασε σπίτι, παντρεύτηκε και έκανε 3 παιδιά. Στα 66 του (το 1976) όμως διαγνώσθηκε με καρκίνο στους πνεύμονες. Οι γιατροί του έδωσαν 6-9 μήνες ζωή. Αντί να αναμένει το μοιραίο στις ΗΠΑ, αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Ικαρία και να συζήσει με τους …γονείς του. Άρχισε λοιπόν να αναπνέει τον αέρα της Ικαρίας, να πίνει Ικαριώτικο κρασί και να διατρέφεται σύμφωνα με τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής (ΜΔ). Μετά από λίγους μήνες, έφτιαξε το δικό του κήπο χωρίς βέβαια να ελπίζει να τρώει λαχανικά από τον κήπο του μιας και θα πέθαινε άμεσα. Όμως έζησε τόσο πολύ (45 χρόνια!) που έφτιαξε αμπέλι και το δικό του κρασί. Όταν τον ρωτούσαν το μυστικό του έλεγε «ξέχασα να πεθάνω».

Η αληθινή ιστορία του Σταμάτη (συνέντευξη στο BBC το 2015) έγινε αρχικά γνωστή από αυτή την δημοσίευση των Dan Buettner και Sam Skemp, όπως δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American journal of lifestyle medicine» το 2016. Ο τίτλος αυτής της δημοσίευσης είναι «Blue Zones: Lessons From the World’s Longest Lived» (Μπλε Ζώνες: μαθήματα από τους μαθουσάλες).

Τι είναι όμως οι μπλε ζώνες;

Οι μπλε ζώνες είναι πέντε περιοχές του πλανήτη μας όπου ζουν μαθουσάλες, άνθρωποι που καβατζάρουν τα 100 χωρίς ασθένειες. Οι πέντε αυτές περιοχές φαίνονται σε αυτό το χάρτη. Μια από τις μπλε ζώνες είναι η δική μας Ικαρία.

Οι κάτοικοι των μπλε ζωνών έχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά, εννιά στον αριθμό, τα αποκαλούμενα «Power of 9». Ποια είναι αυτά;

1. Φυσική άσκηση (περπάτημα, κολύμπι, όχι γυμναστήρια!),
2. να έχουμε σκοπό στη ζωή μας (να έχουμε ένα δυνατό λόγο να σηκωθούμε από το κρεβάτι μας κάθε πρωί),
3. να χαλαρώνουμε (είτε με μουσική, είτε με διάβασμα είτε με ότι φχαριστιέται ο καθένας μας),
4. να τρώμε μέχρι να νιώσουμε μέχρι 80% πλήρεις (το επιπλέον 20% είναι αυτό που προκαλεί παχυσαρκία),
5. να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά,
6. κρασί στις 5μμ (μετά το πέρας της εργασίας) (ένας τέλειος τρόπος χαλάρωσης),
7. να ανήκουμε σε μια κοινότητα (είτε αυτή είναι το χωριό μας, είτε φίλοι κλπ),
8. να έχουμε πίστη και
9. να βάζουμε σε πρώτη προτεραιότητα τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Οι μπλε ζώνες κι εμείς

Φυσικά και δεν μπορούμε να μετακομίσουμε όλοι μας στην Ικαρία, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε στην ζωή μας τις 9 παραπάνω αρχές. Η αγάπη, η πίστη, ο σκοπός της ζωής μας είναι μερικά από τα 9 στοιχεία που μας κρατάνε σε εγρήγορση και άρα καθυστερούν την γήρανση των κυττάρων μας. Σήμερα, στην εποχή του covid-19 και της εποχικής γρίπης, η ΜΔ και οι μπλε ζώνες είναι επίκαιρες όσο ποτέ. Μιας και αν έχουμε την υγεία μας, είμαστε λιγότεροι επιρρεπείς στο να προσβληθούμε από αυτούς τους ιούς.

Υ.Γ. Αν θέλετε να μάθετε σύμφωνα με την θεωρία των μπλε ζωνών το προσδόκιμο της ζωής σας με και χωρίς ασθένειες, μπορείτε να κάνετε αυτό το τεστ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr