Newsroom

Newsroom

Οι μοιραίες αναταράξεις του Boeing θύμισαν την τραγωδία με το πρωθυπουργικό Falcon: O θάνατος Κρανιδιώτη και άλλων 6 ανθρώπων (video)

Εκτός από τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη, τη ζωή τους έχασαν ακόμα έξι επιβαίνοντες, ανάμεσά τους αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι

Κρανιδιώτης

H πτήση Λονδίνο – Σιγκαπούρη που έπεσε σε αναταράξεις, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και δεκάδες να τραυματιστούν, μας θύμισε μια παρόμοια αεροπορική τραγωδία, πριν από 25 περίπου χρόνια, με το ελληνικό πρωθυπουργικό αεροσκάφος τύπου Φάλκον στο Βουκουρέστι, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα.

Πιο συγκεκριμένα σε αυτή την τραγωδία έφυγαν από τη ζωή ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του Νικόλαος, ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Υπαστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος που υπηρετούσε στη φρουρά του Υπουργού, οι δημοσιογράφοι Νίνα Ασημακοπούλου και Δημήτρης Πανταζόπουλος και ο εικονολήπτης Παναγιώτης Πούλος, ενώ άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Οι επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους

Το πρωθυπουργικό Φάλκον στις 14η Σεπτεμβρίου 1999 ξεκίνησε για ένα ταξίδι ρουτίνας προς το Βουκουρέστι που όμως είχε τραγική εξέλιξη καθώς έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης και η ακολουθία του επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο για να μεταβούν στο Βουκουρέστι όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί διαβαλκανική διάσκεψη, με το αεροσκάφος να αναχωρεί από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, καθώς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2001.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν: ο Γιάννος Κρανιδιώτης (γεννημένος στη Λευκωσία το 1947), ο 23χρονος Νίκος Κρανιδιώτης, γιος του Υπουργού, ο οποίος σύντομα θα έφευγε για το Λονδίνο για μεταπτυχιακές σπουδές, ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού, η Μαρία Γαργάνη – Μπεγλίτη, σύμβουλος του Υπουργού, ο 35χρονος Νίκος Ασημακόπουλος, Υπαστυνόμος που υπηρετούσε στην Υπηρεσία Υψηλών Προσώπων παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών 9 και 12 ετών, οι δημοσιογράφοι Αλφόνσος Βιτάλης (της «Βραδυνής» τότε), ο 43χρονος δημοσιογράφος της ΕΡΤ και της εφημερίδας «Νίκη» Δημήτρης Πανταζόπουλος, η 35χρονη δημοσιογράφος της ΕΡΑ Νίνα Ασημακοπούλου, με καταγωγή από την Αταλάντη, ο κυβερνήτης του Φάλκον Γιάννης Ανδρουλάκης, ο συγκυβερνήτης Γρηγόρης Σινέκογλου, ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος, η αεροσυνοδός Άννα Βελισσαρίου και ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος.

Η μοιραία πτήση

Το Falcon απογειώθηκε στις 18:16 από το Ελληνικό προς το αεροδρόμιο Οτοπένι του Βουκουρεστίου, με τον καιρό σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής να είναι καλός.

Όταν το αεροσκάφος πέρασε στο FIR Βουκουρεστίου, κι ενώ πετούσε σε ύψος 15.500 πόδια ο κυβερνήτης ζήτησε και έλαβε την άδεια από τον πύργο ελέγχου να κατέβει στα 5.000 πόδια.

Η κάθοδος συνεχιζόταν φυσιολογικά, η ταχύτητα στο σημείο αυτό ήταν 750 χιλιόμετρα την ώρα τότε όμως το αεροσκάφος μπήκε σε έντονους συνεχόμενους δελφινισμούς.

Σύμφωνα με τον Αντιπτέραρχο εν αποστρατεία Γιώργο Γερούλη: «Αν ο χειριστής είναι λίγο νευρικός ή πέσουν σε κάποια καυσαέρια κάποιου άλλου αεροσκάφους, δεν μπορεί να το ελέγξει μετά. Η αντίδραση σε μια τέτοια κατάσταση είναι να αφήνεις χέρια πόδια έξω, αν είσαι ψηλά ή χαμηλά και κρατάς σταθερά το χειριστήριο».

Στο Φάλκον επικράτησε πανικός. Όσοι δεν ήταν δεμένοι με ζώνες ασφαλείας στις θέσεις τους χτύπησαν πολλές φορές στα τοιχώματα του βυθιζόμενου αεροσκάφους με ολέθριες συνέπειες. Αρκετοί υπέστησαν σφοδρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αιμορραγίες, τραύματα στον θώρακα και άλλα σημεία του σώματός τους. Σε επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου ο κυβερνήτης ζήτησε προτεραιότητα προσγείωσης και ασθενοφόρα γιατί, όπως είπε υπήρχαν πολλοί τραυματίες.

Ο κυβερνήτης Ανδρουλάκης κατάφερε να προσγειώσει το Falcon με ασφάλεια στο αεροδρόμιο Οτοπένι του Βουκουρεστίου και στη συνέχεια το Falcon κατευθύνθηκε στην προγραμματισμένη θέση στάθμευσης των VIP αεροσκαφών του αεροδρομίου.

Με τη βοήθεια της ομάδας διάσωσης και μετά από πολλές προσπάθειες, ανοίχτηκε η πόρτα της καμπίνας του αεροσκάφους και διενεργήθηκε η απελευθέρωση των επιβατών από τα εμπόδια του κατεστραμμένου εξοπλισμού του θαλάμου επιβατών.

Οι πρώτοι που μπήκαν μέσα αντίκρισαν απίστευτες εικόνες φρίκης, ανθρώπινα κορμιά πνιγμένα στο αίμα, αντικείμενα σωριασμένα και κατεστραμμένα και ολόκληρο το εσωτερικό του αεροσκάφους έμοιαζε βομβαρδισμένο, ακόμα και η οροφή του είχε ραγίσει.

Ο διευθυντής Βαλκανικών Υποθέσεων Μιχαήλ Σπινέλης που ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στο αεροσκάφος έμεινε άναυδος, με τους διπλωμάτες μας στο Βουκουρέστι να πιστεύουν ότι κάποιοι από τους επιβαίνοντες του είχαν πάθει τροφική δηλητηρίαση.

Ο τραγικός απολογισμός

Από τη μοιραία πτήση ανασύρθηκαν νεκροί ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του Νικόλας, ο Δημήτρης Πανταζόπουλος, η Νίνα Ασημακοπούλου, ο αστυνομικός Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Βαρύτατα τραυματισμένοι βγήκαν ο Παναγιώτης Πούλος που μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του και ο διπλωμάτης Γρηγόρης Παπαδόπουλος.

κρ1

κρ2

κρ3

Πιο ελαφριά τραύματα στο κεφάλι και άλλα σημεία του σώματός της είχε η Μαρία Γαργάνη-Μπεγλίτη που υπέστη κάταγμα στο χέρι και πολύ ελαφρύτερα οι υπόλοιποι.

Οι τρεις «τυχεροί» της τραγωδίας

Ένα απίστευτο παιχνίδι έπαιξε η μοίρα για τρεις ανθρώπους οι οποίοι με μια σειρά από συμπτώσεις δεν επέβαιναν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Ο εικονολήπτης Σπύρος Φρεν που θα πήγαινε στο Βουκουρέστι ανακάλυψε ότι το διαβατήριό του είχε λήξει εκείνη την ημέρα και δεν μπορούσε να ταξιδέψει, με αποτέλεσμα να πηγαίνει στη θέση του πήγε ο Παναγιώτης Πούλος που έχασε τη ζωή του.

Ο φωτορεπόρτερ Χρήστος Μπόνης συνόδευε πάντα τον Γιάννο Κρανιδιώτη, αλλά επρόκειτο να παντρευτεί σε λίγες μέρες, με τον τότε αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών να του λέει να μην πάει στο Βουκουρέστι για να ετοιμαστεί για τον γάμο του: «Θα έρθω κι εγώ στον γάμο σου, θα χορέψουμε, θα διασκεδάσουμε, θα έρθεις μαζί μου στο επόμενο ταξίδι στην Μπρατισλάβα».

Τρίτος τυχερός, ο δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης που εργαζόταν στην ΕΡΤ και το «Έθνος». Καθώς είχε εγκριθεί η άδειά του, ζήτησε από την τότε διευθύντρια ειδήσεων Λίλη Αλεξάκη να τον αντικαταστήσει κάποιος άλλος.

Ο εξαιρετικός και πάντα πρόθυμος Δημήτρης Πανταζόπουλος συνόδευσε τον Γιάννο Κρανιδιώτη αλλά δυστυχώς αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι και για τους δύο.

Πηγή: Πάνος Σόμπολος, «ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ όπως τα έζησα», Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, 2015

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Φεύγει η σκόνη έρχεται η ψυχρή λίμνη – Που θα έχει βροχές και καταιγίδες (video)

Πρωτοφανής, αντεργατική απόφαση από το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου – «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε…»

Χαμοστέρνας: Θανατηφόρο τροχαίο με έναν νεκρό μετά από σύγκρουση μηχανής με αστικό λεωφορείο (video)

O Μπομπ Κατσιώνης μετέτρεψε σε Heavy Metal το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι – «Αν είχαμε πάει με αυτή την version θα είχαμε κερδίσει» (video)

Γαλλία: Πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν κατά της ακροδεξιάς

Screenshot 2024 06 15 210438

Γαλλία: Πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν κατά της ακροδεξιάς

Μεταξύ των διαδηλωτών στο Παρίσι, ορισμένοι φώναζαν επίσης «Ελεύθερη Παλαιστίνη, viva Palestina» και φορούσαν παλαιστινιακά…

Παρ’ ολίγον τραγωδία στην Εύβοια – Έσωσε την ζωή του φίλου του με τη λαβή Χάιμλιχ

hwkb17 063

Παρ’ ολίγον τραγωδία στην Εύβοια – Έσωσε την ζωή του φίλου του με τη λαβή Χάιμλιχ

Την συγκλονιστική περιπέτεια του ανήλικου, αλλά και την μέγιστη σημασία της γνώσης πρώτων βοηθειών εξηγεί…