Newsroom

Newsroom

Οι μίζες αλλάζουν το σύστημα προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων

Αλλαγές στο σύστημα προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο…

armata

Αλλαγές στο σύστημα προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο πλαίσιο των ερευνών της ελληνικής Δικαιοσύνης για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Κάθε θεσμική αλλαγή που ενισχύει τη διαφάνεια και την ορθολογική διαχείριση του δημοσίου χρήματος στον ευαίσθητο χώρο των αμυντικών προμηθειών είναι ευπρόσδεκτη, εφόσον είναι συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

«Επεξεργαζόμαστε και θα παρουσιάσουμε σύντομα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θεσμικές παρεμβάσεις, αλλά και αλλαγές στις πρακτικές συναλλαγών μεταξύ κράτους και εταιρειών, κατά τρόπον ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια και να προστατεύεται το κύρος, η αξιοπιστία και η εθνική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε την Παρασκευή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε:

«Στο αμέσως προσεχές διάστημα και αφού έχουμε διαμορφώσει το σχέδιο των προτάσεών μας για τις αλλαγές στο σύστημα προμηθειών, θα συγκαλέσουμε κοινή συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας και Εξοπλισμών της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της και να ακουσθούν οι εισηγήσεις τους, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σχεδίου-πλαίσιο το οποίο θα τεθεί προς έγκριση και ψήφιση από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το ΚΥΣΕΑ και βέβαια, επικύρωση από την ελληνική Βουλή».

«Η θωράκιση του δημοσίου συμφέροντος στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και γενικότερα, είναι διαρκής προτεραιότητα της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Αυτό ήταν και το θέμα της χθεσινής μας συνάντησης με τον πρωθυπουργό», προσθέτει.

Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος παρατήρησε ότι «τα φαινόμενα που βλέπουμε είναι απόρροια των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Μπορεί σήμερα να μην υλοποιούμε εξοπλιστικά προγράμματα, ωστόσο, στόχος μας είναι να διατηρήσουμε και να πετύχουμε τη βέλτιστη απόδοση του υφιστάμενου εξοπλισμού. Μέσα από προγραμματισμό και αποδοτική διαχείριση των πόρων».

Τέλος, σημείωσε ότι «έχουν ήδη δοθεί αυστηρές εντολές προς όλους τους αρμοδίους φορείς του υπουργείου να συνδράμουν, με τον πλέον ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο, στο έργο της Δικαιοσύνης και υπενθυμίζει ότι «έχουμε ήδη δεσμευθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, ότι οποιαδήποτε δαπάνη στον χώρο του εφοδιασμού και της συντήρησης -γιατί δεν υπάρχουν νέες προμήθειες- θα συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα ζητείται η έγκρισή της».

«Η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν μοναδικές αμετάθετες επιλογές μας και θα τις επιβάλλουμε με κάθε μέσο στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων», κατέληξε στη δήλωσή του.

Το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σε σχέση με τις δηλώσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου:

«Κάθε θεσμική αλλαγή που ενισχύει τη διαφάνεια και την ορθολογική διαχείριση του δημοσίου χρήματος στον ευαίσθητο χώρο των αμυντικών προμηθειών είναι ευπρόσδεκτη, εφόσον είναι συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη.

» Αυτό όμως που πρέπει να γίνει πρωτίστως είναι η πλήρης εφαρμογή της σχετικής εθνικής νομοθεσίας πού ψηφίστηκε το 2011 σε αρμονία προς τη σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία. Είναι αυτονόητο ότι καμία τροποποίηση της νομοθεσίας αυτής δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του ρόλου της Βουλής ή στη μείωση των σχετικών δικαστικών εγγυήσεων, ιδίως στη φάση του προληπτικού ελέγχου.

» Τα κομβικά σημεία της θεσμικής αλλαγής του 2011 πού πρέπει να εφαρμόζεται με απόλυτη αυστηρότητα είναι:

– Η υπαγωγή όλων των διαδικασιών σχεδιασμού και εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου και του κυλιόμενου ετήσιου προγράμματος αμυντικών εξοπλισμών στον έλεγχο της Βουλής δια της επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων που ιδρύθηκε ήδη από τις αρχές του 2010 με πρωτοβουλία του τότε ΥΕΘΑ Ευάγγελου Βενιζέλου.

– Η θέσπιση αυστηρών κανόνων και διαδικασιών συγκρότησης του προγράμματος εξοπλισμών ώστε αυτό να εξυπηρετεί το αμυντικό δόγμα, αλλά και να είναι συμβατό με τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας.

– Η υπαγωγή όλων των σχετικών συμβάσεων στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνέδριου.

– Η ενοποίηση της αρχικής σύμβασης προμήθειας με την σύμβαση εν συνέχεια υποστήριξης καθώς και με την επιχειρησιακά αναγκαία προμήθεια πυρομαχικών κλπ ώστε να υπάρχει εξαρχής εικόνα του συνολικού πραγματικού κόστους και παρακολούθησή του.

– Η εφαρμογή της αρχής της διακλαδικότητας ώστε να διασφαλίζονται συνέργειες και να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας, αλλά και η αξιοποίηση της καλύτερης κάθε φορά τεχνογνωσίας ( πχ ελικόπτερα και των τριών κλάδων).

– Η συγκρότηση ενιαίας αρχής προμηθειών στο ΥΠΕΘΑ ώστε να παύσει ο διχασμός μεταξύ ΓΔΑΕ που ήταν αρμόδια για τις αρχικές συμβάσεις και τα γενικά επιτελεία που ήταν αρμόδια για τις συμβάσεις εν συνέχεια υποστήριξης .

– Η επιβολή αυστηρών κανόνων τυχαιότητας και εναλλαγής των αξιωματικών στη συγκρότηση των διάφορων επιτροπών σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας από την σκοπιμότητα της προμήθειας μέχρι την εν συνέχεια υποστήριξη.

– Η κατάργηση των λεγόμενων αντισταθμιστικών ωφελημάτων (ΑΩ) που λειτούργησαν ως μηχανισμός παρανόμων αντίστροφων πληρωμών, καταστρατήγησης της εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί δημοσίων προμηθειών και ουσιαστικής αύξησης του κόστους του βασικού προγράμματος

– Η θέσπιση αυστηρών κανόνων δεοντολογίας για τις επαφές πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και υπηρεσιών με τους εκπροσώπους εταιρειών – προμηθευτών και ο απόλυτος αποκλεισμός μεσαζόντων, συμβούλων κοκ .

Οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνουν και ειδικούς αυστηρούς περιορισμούς στη δυνατότητα απασχόλησης αποστράτων σε εταιρείες προμηθειών, ΑΩ, αντιπροσώπευσης και παροχής συμβούλων κοκ».