Newsroom

Newsroom

Οι Μινωίτες και η ιαπωνική τέχνη Origami πάνε Αστυπάλαια

Αλήθεια τι δεσμούς είχαν οι Μινωίτες με την Αστυπάλαια; Τι σχέση έχει η ιαπωνική τέχνη Origami με την NASA και τα διαστημόπλοια και την ιατρική επιστήμη;

FS Origami

Σε αυτές και άλλες ερωτήσεις, απάντησαν οι περίπου 100 μικροί μαθητές της Αστυπάλαιας, που έδωσαν βροντερό “παρών” στα δρώμενα του φεστιβάλ παιδικού βιβλίου που διεξάγεται από τις 5 Ιουνίου στο νησί το οποίο, λόγω της γεωγραφικής της αποτύπωσης στο χάρτη, καλείται και “πεταλούδα του Αιγαίου“.

Παρόντες από την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, η ψυχή της διοργάνωσης συγγραφέας, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, αλλά και οι εξειδικευμένοι εκπαιδευτές που δίνουν το δικό τους μήνυμα στα δρώμενα. Μήνυμα πολιτισμού, που από την αυγή της ανθρωπότητας μέχρι τις ημέρες μας μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά.

Ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς σημειώνει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Μυρτώ Δημητρίου, κοινωνική ανθρωπολόγος και πιστοποιημένη διδάσκαλος στην ιαπωνική τέχνη του Origami.

Η εν λόγω εικαστική τέχνη έχει εφαρμογές μεταξύ άλλων, στα διαστημόπλοια, στην αρχιτεχκτονική, στην ιατρική.

Η διδασκαλία δε του Origami στα παιδιά προωθεί το πνεύμα συνεργασίας, της συλλογικότητας και του συντονισμού της ομάδας, αναφέρει η κα Δημητρίου.

Πράγματι, με πνεύμα συλλογικότητας και συνεργασίας τα παιδιά πραγματοποίησαν προσομοίωση αρχαιολογικών ανασκαφών και ανακάλυψαν ευρήματα που συνδέουν την Αστυπάλαια με τον Μινωικό Πολιτισμό, αφού στην χρυσή εποχή του μινωικού πολιτισμού η Αστυπάλαια θεωρούνταν σημαντική κτήση.

Πιο επίκαιρη από ποτέ, η προστασία του περιβάλλοντος, με την Ελένη Σβορώνου, συγγραφέα 11 παιδικών βιβλίων και υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της WWF, να μεταφέρει στα παιδιά το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, οι μικροί μαθητές συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, από την θάλασσα στην καθημερινότητα.

Χθες η μέρα έκλεισε με μελωδίες της μουσικού Μαρία Κοτσίρη, υπό την αφηγηματική μπαγκέτα της Αφροδίτης Χαραλαμπάκη, εκπαιδευτικό-θεατροπαιδαγωγού, η οποία ξεδίπλωσε αφηγήσεις παραμυθιών, στην αυλή της εκκλησίας, Παναγίας Πορταίτισας.

Αύριο τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, την παράσταση θα κλέψει η αποτύπωση του χάρτη της Αστυπάλαιας με Origami νούφαρα, ως αποτέλεσμα της συλλογικής δράσης όλων των συμμετεχόντων παιδιών.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…