Οι μετεωρολόγοι αδειάζουν την κυβέρνηση: Καλλιάνος, Κολυδάς και Μαρουσάκης εκθέτουν τη Νέα Δημοκρατία

Την ίδια στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υποστήριζε πως δεν υπήρχε ενημέρωση για το πότε θα ξεκινήσουν τα καιρικά φαινόμενα, οι Καλλιάνος, Κολυδάς και Μαρουσάκης απαντούν με τρόπο που εκθέτει ανεπανόρθωτα τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

5491146

Ο ένας μετεωρολόγος μετά τον άλλον έρχεται για να διαψεύσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με την κακοκαιρία «Ελπίδα» που άφησε πίσω της χιλιάδες κατοίκους χωρίς ρεύμα και χιλιάδες εγκλωβισμένους για ώρες και μέρες στην Αττική Οδό.

Την ίδια στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, όσο και η Πολιτική Προστασία, τόνιζαν πως δεν υπήρχε ενημέρωση για το πότε θα ξεκινήσουν τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και το πόσο δυνατά ήταν, οι Καλλιάνος, Κολυδάς και Μαρουσάκης απαντούν με τρόπο που εκθέτει ανεπανόρθωτα τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Τι άλλο να κάνουμε;»

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Άκη Παυλόπουλου για το τι είχε πει το πρωί τη Δευτέρας, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης διέψευσε κατηγορηματικά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Όχι μόνο το πρωί. Και από το προηγούμενου βράδυ είχαμε αναφέρει οτι τα φαινόμενα έρχονται πιο νωρίς. Αυτή την εικόνα είχε δώσει η ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία. Αυτή ήταν η ανάρτηση του διευθυντή προγνώσεων κ. Κολυδά»

Ο ίδιος μάλιστα συνέχισε λέγοντα ότι: «Είχε βγει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Όλοι όσοι παρουσιάζουν τα δελτία είχαν πει οτι έρχεται κάτι πολύ δυνατό. Δεν μπορώ να καταλάβω και εγώ προσωπικά αφού υπήρχε ενημέρωση γιατί δεν υπήρχε ετοιμότητα από την κρατική μηχανή. Δεν μπορώ να καταλάβω τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε».

Καλλιάνος: «Αυτό που περιμέναμε να έρθει, ήρθε»

Χθες, ακόμα και ο Γιάννης Καλλιάνος, μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, βρέθηκε εμφανώς εκνευρισμένος με τον Γιάννη Οικονόμου ο οποίος είπε ότι η κακοκαιρία ήρθε λίγο… νωρίτερα!

Παίρνοντας το λόγο στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, ο Γιάννης Καλλιάνος είπε αυτό που και επίσημα νωρίτερα είχε ειπωθεί από τον Διευθυντή της Ε.Μ.Υ., ότι δηλαδή, η κακοκαιρία Ελπίδα έφτασε ακριβώς τότε που είχε προβλεφθεί και με τη σφοδρότητα που είχε προβλεφθεί.

Όπως σημείωσε ο ίδιος: «Όλοι οι μετεωρολόγοι, όλες αυτές τις μέρες έδωσαν με όλες τους τις δυνάμεις και με πλήρη ανάλυση, αυτό που περιμέναμε να έρθει και πράγματι ήρθε, άρα δεν χρειάζεται να απαντήσω παραπάνω. Νομίζω και εσύ ο ίδιος το βίωσες και οι τηλεθεατές στο Mega. Τουλάχιστον προσωπικά εγώ έδωσα μια σκληρή μάχη, βήμα βήμα το πηγαίναμε εδώ και αρκετές μέρες για να πέσουμε μέσα ακόμα και στην ώρα για να είναι ενήμεροι οι τηλεθεατές μας. Νιώθω προσωπικά δικαιωμένος.

Ήταν ξεκάθαρο αυτό που έδειχναν τα προγνωστικά μοντέλα δύσκολα θα πέφταμε έξω. Τώρα αν είπαν οι μετεωρολόγοι ότι θα ξεκινούσαν οι χιονοπτώσεις στις 9 το πρωί και ξεκίνησαν στις 7… αλλά σε γενικές γραμμές, απ’ όλους τους συναδέλφους σε όλα τα κανάλια είχε δοθεί το στίγμα της συγκεκριμένης κακοκαιρίας, η οποία φαινόταν πως θα ήταν πάρα πολύ ισχυρή, πάρα πολύ δυνατή όπως και έγινε δυστυχώς»

Κολυδάς: «Προσδιορίστηκε χρονικά με μεγάλη ακρίβεια»

Με ένα άκρως εκτενές κείμενο, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θεόδωρος Κολυδάς, απάντησε στο κυβερνητικό αφήγημα ότι η κακοκαιρία ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Όπως σημειώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά:«όλοι είχαν εικόνα του τι θα επακολουθούσε», αδειάζοντας έτσι και αυτός τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ολόκληρο το άρθρο του Θεόδωρου Κολυδά:

Ως επιστήμονας αλλά και Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, αισθάνομαι ότι έχω την τυπική αλλά και την ηθική υποχρέωση να εκθέσω κάποια δεδομένα που σχετίζονται άμεσα με την πρόσφατη κακοκαιρία, με άμεσο στόχο την ενημέρωση όλων των πολιτών και φορέων της πολιτείας.

Η συγκεκριμένη κακοκαιρία με την ονομασία «Ελπίς» χαρακτηρίστηκε εξαρχής και έγκαιρα ως ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, δόθηκε κόκκινος συναγερμός και από πλευράς της ΕΜΥ προσδιορίστηκε χρονικά με μεγάλη ακρίβεια. Αναλυτικότερα για τον λόγο της Επικινδυνότητας του φαινομένου εκδόθηκε αντίστοιχο Δελτίο Προειδοποίησης πολλές μέρες πριν, περιλαμβάνοντας και τα δύο κύματα, όπου διευκρινζόταν ότι το δεύτερο κύμα θα είναι το εντονότερο.

Ειδικότερα, το δεύτερο κύμα χαρακτηρίστηκε με τον υψηλότερο βαθμό προειδοποίησης με βάση τα Ευρωπαϊκά Δεδομένα της Eumetnet με κόκκινο συναγερμό, μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης 25 Ιανουαρίου 2022 όπου περιλαμβανόταν η Αττική Όπως διακρίνεται στον παραπάνω πίνακα που περιλαμβάνει τα όρια προειδοποιήσεων, ο κόκκινος συναγερμός για το χιόνι για τις αστικές περιοχές δίνεται για προβλεπόμενα ύψη χιονιού πάνω από τα 10 cm και για τον λόγο αυτόν περιλαμβανόταν η Αττική, αλλά και η Αθήνα.

Το ίδιο γεγονός συνέβη και τον Φεβρουάριο του 2021 με την κακοκαιρία «Μήδεια» όπου κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος στην Αττική είχαμε διάρκεια χιονοπτώσεων 36 ωρών και στο κέντρο της Αθήνας τις 24 ώρες. Η μεγάλη διαφοροποίηση αυτής της κακοκαιρίας σε σχέση με τις άλλες, είναι ότι οι μεγάλες εντάσεις χιονοπτώσεων καθώς και η μεγαλύτερη ποσότητα χιονιού σημειώθηκαν μια εργάσιμη ημέρα- από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας- και επιβαρύνθηκε σημαντικά η κατάσταση στην πόλη. Δηλαδή τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων των φαινομένων ήταν διαφορετικά από τις άλλες κακοκαιρίες προηγουμένων ετών.

Από την μετεωρολογική κοινότητα πολλοί συνάδελφοι και φορείς έχουν διατυπώσει τις απόψεις τους για την κατάταξη του χιονιά με βάση κάποια κριτήρια. Η κατάταξη αυτή λαμβάνει ως κριτήρια τις μετρήσεις της θερμοκρασίας της ανώτερης ατμόσφαιρας, των υψών των χιονοπτώσεων και την έκταση των χιονοστρώσεων.

Από την ΕΜΥ και ειδικότερα σε παλαιότερα Δελτία Τύπου εκφράζεται η άποψη ότι η περσινή χιονόπτωση χαρακτηρίζεται ως μια από τις εντονότερες των τελευταίων 40 ετών, χωρίς να θέτει κάποια σειρά κατάταξης. Αυτό έγινε διότι για τις περιόδους των έντονων χιονιάδων δεν γίνεται σύγκριση μόνο ως προς την ένταση ή την διάρκειά τους, αλλά και ως προς τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν κάθε φορά που παρουσιάζονται. Το παραπάνω αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερα με ανάρτησή μου στο Twitter, όπου ο καθένας μπορεί να διακρίνει ότι η συνοπτική κατάσταση της ατμόσφαιρας στους δύο παραπάνω χιονιάδες ήταν πολύ διαφορετική, παρότι και στις δύο περιπτώσεις είχαμε ανάλογα αποτελέσματα από πλευράς χιονοπτώσεων.

Καθίσταται σαφές, ότι πέραν των μετρήσιμων μεγεθών η επιστημονική κοινότητα καλείται να δώσει ποιοτική ερμηνεία των καιρικών καταστάσεων, εργασία για την οποία θα πρέπει να τεθούν κάποια κοινά και αποδεκτά κριτήρια και κανόνες της επιστήμης της Μετεωρολογίας και όχι της επικοινωνίας.

Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ «ΕΛΠΙΣ»

Σχετικά με τη χρονική έναρξη της κακοκαιρίας οι προγνώσεις της ΕΜΥ ήταν ακριβείς, τόσο στις επίσημες προγνώσεις στην ιστοσελίδα της, όσο και στις σχετικές συσκέψεις στη ΓΓΠΠ, όπου μετείχα και, φυσικά δεν εκπροσωπούσα τον εαυτό μου, αλλά ολόκληρη την ΕΜΥ ως υπηρεσία. Στην προχθεσινή σύσκεψη, μελετώντας online τα δεδομένα, τα οποία προέβαλα και σε όλους τους συμμετέχοντες, τόνισα ότι η κακοκαιρία στην Αττική τελικώς θα ξεκίναγε νωρίτερα, από ό,τι έδειχναν τα πρώτα στοιχεία που αρχικά τους είχα παρουσιάσει από το σχετικό Powerpoint.

Συνεπώς όλοι είχαν εικόνα του τι θα επακολουθούσε. Με τη χρήση δεδομένων της ΕΜΥ -ακόμη και μέσα από την προσωπική μου ιστοσελίδα- προέβαλα αυτό το στοιχείο με σαφήνεια, ειδικά ως προς τον χρόνο εκδήλωσης του φαινομένου. Κατά τα άλλα, όλοι σήμερα αναγνωρίζουμε ότι ο «ευαίσθητος πυρήνας» των έντονων καιρικών φαινομένων δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα αυτά καθαυτά, αλλά ο άνθρωπος και η ασφάλειά του. Η αρμοδιότητα μελέτης των φαινομένων ανήκει στους επιστήμονες και η προστασία του πολίτη στο Κράτος.

Οι επιστήμονες πολλές φορές καλούνται από τα ΜΜΕ και την Πολιτεία να εκφέρουν τις απόψεις τους σχετικά με την προβλεπόμενη ένταση και την σφοδρότητα των φαινομένων. Οι μεν για να πληροφορήσουν, αλλά και κάποιες φορές να εντυπωσιάσουν το κοινό τους, οι δε για να λάβουν μέτρα για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων.

Στην αποτίμηση όμως μιας κακοκαιρίας δεν αρκούν μόνο μετρήσιμα μεγέθη μετεωρολογικών παραμέτρων, αλλά χρειάζεται πολλές φορές και ποιοτική ερμηνεία αυτών. Ως παράδειγμα φέρνω το 2004, που το χιόνι στη Μαλακάσα έφτασε το ένα μέτρο και στην Αθήνα είχαμε 10 με 15 cm ύψος χιονιού, ενώ αντίθετα πέρσι με την κακοκαιρία «Μήδεια» είχαμε ύψος χιονιού περί το μισό μέτρο στη Μαλακάσα αλλά 20 με 25 cm χιόνι στο Κέντρο. Η ΕΜΥ τις επόμενες ημέρες θα εξετάσει όλα τα δεδομένα της συγκεκριμένης κακοκαιρίας και θα δώσει περαιτέρω ενημέρωση στους φορείς της πολιτείας και τους πολίτες.

Η ανάπτυξη του θέματος με επιστημονικές παραμέτρους επί του παρόντος δεν αποτελεί στόχο αυτού του άρθρου. Παρακάτω, και για όσους έχουν χρόνο να διαβάσουν, παρουσιάζονται σύντομα ιστορικά στοιχεία ανάλογων περιπτώσεων. ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΙΟΝΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ -ΑΡΙΘΜΟΣ ΗΜΕΡΩΝ ΧΙΟΝΙΟΥ Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα «πρωταθλητής» στις ημέρες χιονόπτωσης είναι το έτος 1929 με 15 ημέρες κι ακολουθούν με 12 ημέρες τα 1992, 1983 και 1911.

Τα τελευταία χρόνια μετά το 1992 (όπου καταγράφηκαν πάνω από 10 ημέρες συνεχούς χιονόπτωσης) η χιονόπτωση στην Αθήνα έχει μειωθεί αισθητά, ενώ τα τελευταία 35 χρόνια (1985-2020) έχουν υπάρξει 5 τελείως αχιόνιστα χρόνια. Τον χειμώνα 1991-1992 είχαμε 19 μέρες χιονόπτωσης, ενώ ακολουθεί ο χειμώνας 1948-49 με 17 ημέρες και ο χειμώνας 1982-83 με 15 ημέρες. Από τις αρχές του αιώνα το 1911 ήταν μια χρονιά με ένα δύσκολο Φεβρουάριο όπου ο χιονιάς το πρώτο δεκαήμερο ήταν ιδιαίτερα έντονος.

Η μέγιστη θερμοκρασία στο Θησείο στις 10/2 ήταν -0,3 βαθμοί Κελσίου και το χιόνι έμεινε στην Αθήνα για τέσσερις ημέρες. Το 1929 στις 7 Ιανουαρίου η βαρυχειμωνιά που είχε ενσκήψει στην Αθήνα συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα και οι εφημερίδες της εποχής αναφέρονταν σε «ένα σπάνιο φαινόμενο», μιλούσαν για χιόνι και δριμύ ψύχος στην πρωτεύουσα, όπως και σε ολόκληρη την ανατολική Ελλάδα, όπου επικρατούσαν χιόνια και παγετός. Στη γειτονική Τουρκία ο Βόσπορος είχε παγώσει, φαινόμενο το οποίο είχε παρατηρήσει ο Ηρόδοτος. Το 1934 (15 Φεβρουαρίου) η Αθήνα βίωσε έναν από τους μεγαλύτερους χιονιάδες που έχουν καταγραφεί. Σε εκείνον τον χιονιά καταγράφηκε η μικρότερη ελάχιστη θερμοκρασία όλων των ετών: Στις 16 Φεβρουαρίου 1934, στη Γεωπονική Σχολή, το θερμόμετρο έδειξε -10,4 βαθμούς Κελσίου. Τον Ιανουάριο του 1942, μέσα στην Κατοχή, ήρθε να προστεθεί και ένας από τους πιο άγριους χειμώνες, με το θερμόμετρο να πέφτει στους 6 βαθμούς κάτω από το μηδέν, ενώ το 1963 στις 25 Ιανουαρίου το θερμόμετρο στην Αθήνα κατέβηκε στους -1,4 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμοκρασία στο Κέντρο της πρωτεύουσας ήταν -3 βαθμοί Κελσίου και την επομένη χιόνιζε ξανά στα βόρεια προάστια. Το 1964 στις 17 Ιανουαρίου χιόνιζε στην Αθήνα και η πλατεία Συντάγματος σκεπάστηκε με ένα λεπτό στρώμα χιονιού. ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΙΟΝΙΑΔΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ Τα σχετικά βίντεο με την κίνηση των συστημάτων μπορεί να μην αφορούν τον μέσο αναγνώστη. Αν τα δείτε όμως, θα κατανοήσετε ότι στον κάθε χιονιά η ροή της ατμόσφαιρας δεν είναι πάντοτε η ίδια.

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

kallianos adonis 654 new 102

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

Η αγωνία του βουλευτή της ΝΔ για τη ζωή του πατέρα του, γίνεται κατά διαστήματα…