Newsroom

Newsroom

Οι μετατάξεις "έφαγαν" τον πρόεδρο του ΗΣΑΠ

Το αλαλούμ που επικράτησε επί ώρες στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και η ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών οδήγησαν σε έξοδο τον επικεφαλής της…

Το αλαλούμ που επικράτησε επί ώρες στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και η ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών οδήγησαν σε έξοδο τον επικεφαλής της νέας εταιρείας, που στεγάζει πλέον ηλεκτρικό και μετρό
Στην αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας μέσων σταθερής τροχιάς (ΣΤΑΣΥ), Γιάννη Σπυράκου, οδήγησε το χάος που προκλήθηκε χθες σε σταθμούς και συρμούς του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου λόγω των καθυστερήσεων στα δρομολόγια που έφταναν ακόμα και τα 25 λεπτά.
Αιτία ήταν η απόφαση για την υλοποίηση των μετατάξεων 144 εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού για τη φύλαξη μουσείων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν σταθμάρχες ή προϊστάμενοι συρμών (το δεύτερο άτομο που απαιτείται από τον κανονισμό να επιβαίνει στο τρένο εκτός από τον ηλεκτροδηγό με αντικείμενο την ασφάλεια των θυρών).
Αποτέλεσμα ήταν από χθες το πρωί, δρομολόγια να εκτελούν μόνον οι 7 από τους 12 συρμούς του ΗΣΑΠ που κινούνται σε όλο το μήκος του δικτύου του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε βάρδιες. Λόγω έλλειψης συντονισμού, η μετάταξη των εργαζομένων δεν συνοδεύτηκε από τροποποίηση του προγράμματος βαρδιών, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι εργαζόμενοι στη λειτουργία για την ομαλή κυκλοφορία των συρμών.
Ετσι, χθες το μεσημέρι με εντολή του υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Ραγκούση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. Γ. Σπυράκος, υπέβαλε την παραίτησή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υποδομών είχε προγραμματίσει την έκδοση σχετικής απόφασης με την οποία χθες δεν θα πραγματοποιούνταν το σύνολο των μετατάξεων προκειμένου να καλυφθεί το κενό στη λειτουργία και να υπάρχει επαρκής χρόνος οργάνωσης του νέου προγράμματος βαρδιών, κάτι που τελικώς δεν έγινε, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί το σύνολο των μετατάξεων.
Τα προβλήματα ήταν πιο έντονα στο τμήμα του δικτύου Ομόνοια – Πειραιάς, όπου λόγω των εκτελούμενων έργων, η γραμμή είναι μονή σε ορισμένα σημεία. Ετσι, ενώ τα δρομολόγια στο τμήμα Ομόνοια – Κηφισιά εκτελούνταν κάθε δέκα λεπτά, τα δρομολόγια στο τμήμα Ομόνοια – Πειραιάς εκτελούνταν κάθε τουλάχιστον 18 λεπτά.
Το αλαλούμ στα δρομολόγια του Ηλεκτρικού δεν αναμένεται να αποκατασταθεί άμεσα, καθώς πηγές της εταιρείας τόνιζαν χθες πως η κατάσταση θα αρχίσει να εξομαλύνεται από την ερχόμενη Δευτέρα και θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως έως την ερχόμενη Τετάρτη. Λιγότερα προβλήματα, πάντως, θα αντιμετωπίσουν οι επιβάτες το Σαββατοκύριακο, οπότε και οι συχνότητες είναι μειωμένες.
Τα κενά θα καλυφθούν από την εταιρεία αρχικώς με την εσωτερική μετακίνηση εργαζομένων, ενώ δεν αποκλείεται αργότερα (μετά και την ολοκλήρωση των έργων) να τροποποιηθεί ο κανονισμός λειτουργίας που απαιτεί δύο εργαζομένους για τη δρομολόγηση κάθε συρμού.
Βολές
Αιφνιδιασμένοι οι εργαζόμενοι
Για “αιφνιδιαστική ανακοίνωση” των μετατάξεων μόλις το μεσημέρι της Πέμπτης, η οποία δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου κατηγορεί τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ αλλά και το υπουργείο Υποδομών, η Ενωση Εργαζομένων του ΗΣΑΠ.
Σε χθεσινές της καταγγελίες η Ενωση κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου να ανακαλέσει τις μετατάξεις, ενώ έκανε λόγο για “σοβαρό κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών, λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται στους συρμούς και τις αποβάθρες”.
Παράλληλα χαρακτήρισε τη διοίκηση της εταιρείας “επικίνδυνη” και ζήτησε την άμεση απομάκρυνσή της.
Πηγές της εταιρείας διευκρίνιζαν χθες πάντως ότι δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας των επιβατών.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
http://www.ethnos.gr

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…