ΓX

Γιώργος X. Παπασωτηρίου

Οι μεγιστάνες μισό τρις πλουσιότεροι και κάποιοι μιλούν για σπασμένα τζάμια

Πιο πλούσιοι κατά μισό τρισ. δολάρια βρέθηκαν εν μέσω πανδημίας οι Αμερικανοί μεγιστάνες, όπως ο ιδιοκτήτης της Amazon.com Τζεφ Μπέζος, του Facebook Inc Μαρκ Ζάκερμπεργκ, της Tesla Inc Ίλον Μασκ κ.ά.. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών (IPS).

veeterzy afq5 t0ZGtQ unsplash

Την ίδια στιγμή η ανεργία αγγίζει το πρωτοφανές ποσοστό για τις ΗΠΑ του 25% και καλπάζει προς τα 40 εκ. ανέργους.

Τα στοιχεία «μας υπενθυμίζουν ότι είμαστε πιο διχασμένοι, οικονομικά και φυλετικά, από οποιαδήποτε άλλη στιγμή εδώ και δεκαετίες», σχολίασε ο Τσακ Κόλινς, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. 

Αυτή είναι μια ηχηρή απάντηση σ’ αυτούς που εξισώνουν τα σπασμένα τζάμια και τις λεηλασίες με τον συστημικό ρατσισμό, με το φόνο του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά και με τη βία της ανεργίας, της πείνας, της μη πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στη βία να μην έχεις σπίτι, στη βία να μην έχεις νερό. 

 Είναι η απάντηση στους απογόνους των δουλοκτητών βαμβακοπαραγωγών του αμερικανικού νότου, όπως ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Tom Cotton, που ισχυρίζονται ότι «Οι ταραχές δεν έχουν καμία σχέση με τον Τζορτζ Φλόιντ»(άρθρο στους The New York Times) και ότι αυτές τις κάνουν «μηδενιστές εγκληματίες» που αναζητούν «τη συγκίνηση της καταστροφής». Οι χιλιάδες διαδηλωτές είναι σύμφωνα με τον Cotton «μηδενιστές» που ηδονίζονται από την καταστροφή! Βέβαια, όπως γράφει, υπάρχουν και οι «ριζοσπαστικές αριστερές ομάδες» που διεισδύουν στις διαδηλώσεις «για να εκμεταλλευτούν το θάνατο του Φλόιντ». Η ρητορική αυτή δεν είναι περιθωριακή, είναι η κυβερνητική πολιτική που κατοικεί στο Λευκό Οίκο, είναι η πολιτική που θέτει πάνω απ’ όλα την οικονομία, δηλαδή το κέρδος, και η οποία μεταλαμπαδεύεται στην ακροδεξιά όλου του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο ότι η είδηση πως ο Φλόιντ είχε προσβληθεί από τον covid-19 μεταδόθηκε από το NBC για να γίνει “επιχείρημα” από τους φασίστες όλου του πλανήτη.   

Σ’ αυτούς απαντάει ο Αμερικανός σχεδιαστής μόδας Marc Jacobs που λέει: «Ποτέ μην τους αφήσετε να σας πείσουν ότι ένα σπασμένο τζάμι μιας περιουσίας είναι βία. Η πείνα είναι βία. Το να μην έχεις σπίτι είναι βία. Ο πόλεμος είναι βία. Το να ρίχνεις βόμβες σε ανθρώπους είναι βία. Ο ρατσισμός είναι βία. Η ανωτερότητα της λευκής φυλής είναι βία. Το να μην έχεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι βία. Το να μολύνεις το νερό για το κέρδος είναι βία. Οι περιουσίες μπορούν να αντικατασταθούν, οι ανθρώπινες ζωές όχι».
 

Πηγή: artinews.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr