Newsroom

Newsroom

Οι μεγάλες αντιφάσεις της αντιπολίτευσης

Ως το τέλος του χρόνου έρχονται στη Βουλή ευεργετικά μέτρα για τον λαό, τα οποία οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ πολύ θα ήθελαν να μην υλοποιηθούν. Εφαρμόζονται και έτσι ανακουφίζονται εκατομμύρια συμπολίτες μας, γιατί δεν είναι στο χέρι τους να τα ματαιώσουν.

4171266

Γράφει ο Βασίλης Ζωγράφος*

Ήθελαν κι άλλο αίμα κι άλλο πόνο από τον ελληνικό λαό, γιατί πίστευαν ότι έτσι θα απαξιωνόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η πρώτη φορά αριστερά ως κυβέρνηση. Έκαναν λάθος σχέδια. Δεν τους ένοιαζε αν υπέφερε κι άλλο ο Έλληνας, αρκεί να πετύχαινε το σχέδιο της αποδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το έκαναν και θα συνεχίσουν να το κάνουν, γιατί υπηρετούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, γιατί έχασαν τον ύπνο τους έχοντας τόσους ανοιχτούς λογαριασμούς με τη δικαιοσύνη. Όλα αυτά εξαιτίας των σκανδάλων που δημιούργησαν στη διάρκεια της διακυβέρνησης του δικομματισμού.

 Μέτρα όπως οι συντάξεις που πρέπει να κοπούν – «διαρθρωτικό μέτρο» κατά την κ. Ξαφά. Το επίδομα αλληλεγγύης που θα πρέπει να κοπεί αυτόματα, ο ΕΝΦΙΑ που θα παραδοθεί στους δήμους ώστε να προσλάβει καθαρά ταξικό χαραχτήρα, το αφορολόγητο που θα πρέπει να μειωθεί -θέση του ΔΝΤ. Αυτές είναι οι δικές τους «παροχές» προς τον λαό, τα δικά τους «δώρα».

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος ευτελισμός για τις συγκεκριμένες ηγεσίες.

Γι’ αυτό και οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ μπροστά σ’ αυτό το προφανές αδιέξοδο επιχειρούν να απαξιώσουν τα μέτρα της κυβέρνησης, να τα αξιολογήσουν ως δευτερεύοντα να τα θεωρήσουν προεκλογικές παροχές. Ο πανικός τους γίνεται μεγαλύτερος καθώς βλέπουν τις δημοσκοπήσεις να μην τους κάνουν το χατίρι, δημοσκοπικά η ψαλίδα με τη ΝΔ μειώνεται αισθητά, την ώρα που το ΚΙΝΑΛ καταγράφεται ως πέμπτο κόμμα, συρρικνούμενο δραστικά και το Ποτάμι, του οποίου ο αρχηγός τρέχει να «σωθεί» πολιτικά είναι εξαφανισμένο. Η αβεβαιότητά τους θα γίνεται πιο φανερή, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει και αποκτά ξανά την εμπιστοσύνη ψηφοφόρων που μέχρι τώρα δηλώνουν αναποφάσιστοι. Η μεγάλη πλειοψηφία τους θα ξαναδώσει ψήφο εμπιστοσύνης βλέποντας πολιτικές με αριστερό πρόσημο.

Πρέπει να γνωρίζουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αποτελούν πελατειακές παροχές. Έχουν σαφή κοινωνικό και αναπτυξιακό χαραχτήρα και αποβλέπουν στην αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, που επλήγη καίρια από τα νεοφιλελεύθερα – μνημονιακά μέτρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολο να βρει συμμάχους στον χώρο του «Κέντρου», στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι ηγεσίες των συγκεκριμένων κομμάτων έχουν επιλέξει με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουν. Οδηγούνται οι ηγεσίες τους με τη μέθοδο της διολίσθησης στην αγκαλιά του Μητσοτάκη, φυσικά χωρίς τους πολίτες που τους ψήφισαν πριν τέσσερα χρόνια. Οι ψηφοφόροι – κύρια του ΚΙΝΑΛ – έχουν αντιδεξιά ένστικτα και το μόνο που θα κερδίσει η ΝΔ με τη συνεργασία του ξεδοντιασμένου Κέντρου και μιας συρρικνούμενης Κεντροαριστεράς είναι τα προβληματικά τους στελέχη.

Είναι σίγουρο η αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτική τους συμπεριφορά θα ενεργοποιήσει τα πολιτικά αντιδεξιά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων τους, με αποτέλεσμα το πολιτικό τους διαζύγιο και τη συρρίκνωση του κόμματος της κ. Φώφης Γεννηματά και την πολιτική εξαφάνιση του Σταύρου Θεοδωράκη. Δεν γίνεται οι ψηφοφόροι του παλιού κραταιού ΠΑΣΟΚ να γίνουν βαστάζοι της Δεξιάς. Η πλήρης ταύτισή τους σε όλα τα μεγάλα θέματα της πολιτικής ατζέντας είναι γεγονός, από το «Μακεδονικό» ως την απλή αναλογική κι από τα ζητήματα της κάθαρσης του δημόσιου βίου ως τη συνταγματική αναθεώρηση, στο σύνολο των θεμάτων της πολιτικής καθημερινότητας.

Ο προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει καλά τι σημαίνει παλινόρθωση της Δεξιάς. Τι σημαίνει η ΝΔ του Μητσοτάκη που παίζει τον ρόλο του πρωτοπαλίκαρου της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του, στην οποία ηγούνται οι Σαμαράς, Βορίδης, Γεωργιάδης. Να γίνει απολύτως αντιληπτό τι σημαίνει η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Γι’ αυτό βασικά η Σοσιαλδημοκρατία πρέπει να απαλλαγεί από τον θανάσιμο εναγκαλισμό μαζί της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζοντας φιλολαϊκές πολιτικές, με φανερό αριστερό πρόσημο, πρέπει να προσανατολιστεί προς το «κοινωνικό κέντρο», προς την «κοινωνική κεντροαριστερά», δηλαδή προς τους πολίτες και να κερδίσει πολιτικά όλον αυτόν τον χώρο. Μπορεί οι ηγεσίες τους να λοξοκοιτάζουν προς τα Δεξιά, υπάρχουν εξηγήσεις, οι ψηφοφόροι τους όμως δεν το έκαναν και δεν θα το κάνουν. Έχουν χώρο που μπορεί να τους εκφράσει, να τους καλύπτει πολιτικά και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

*Ο Βασίλης Ζωγράφος είναι αναπληρωτής συντονιστής γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Πηγή: Ελευθερία Λάρισας

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…