Newsroom

Newsroom

Οι μάχες που έκριναν τον Εμφύλιο Πόλεμο, στο HOTDOC HISTORY που κυκλοφορεί σήμερα με το Documento

Ένα τεύχος που καταγράφει όλες τις σημαντικές συγκρούσεις κατά την περίοδο 1946-1949. Που υπερβαίνει τη στρατιωτική Ιστορία και επιχειρεί πολιτικά να καταδείξει τα ισχυρά σημεία αλλά και τις αδυναμίες των δύο αντίπαλων στρατών, του Εθνικού και του Δημοκρατικού.

58a80b561dc5242d1d8b461f

1947: Το Σχέδιο «Λίμνες» του ΚΚΕ κόντρα στην κυβερνητική Επιχείρηση «Τέρμινους». Μουργκάνα και Πελοπόννησος. Η μάχη για την Κόνιτσα.

1948: Το έτος της αιματηρής «ισοπαλίας». Η Ελλάδα πεδίο σύγκρουσης Ανατολής-Δύσης. Επιχείρηση «Χαραυγή» στη Στερεά και «Κορωνίς» στο Γράμμο. Η επιτυχία του ΔΣΕ στο Μάλι-Μάδι.

1949: Πανικός στην Αθήνα για την κατάληψη του Καρπενησίου. Η καταστροφική για τους αντάρτες μάχη της Φλώρινας. Η «μη επαναμόλυνση» Πελοποννήσου-Θεσσαλίας. Ο Γράμμος αλλάζει 4 φορές χέρια. Στις 29 Αυγούστου, οριστικά…

Η νηφάλια συζήτηση για τον Εμφύλιο σαν αντίδοτο στις ψυχροπολεμικές ιαχές που πληθαίνουν σήμερα.

Και όπως πάντα στο παράρτημα Doc.Files, αδημοσίευτα έγγραφα: Η έκθεση του Γιώργη Γιαννούλη για την πρώτη επιχείρηση του Δημοκρατικού Στρατού στο Γράμμο. Και διαταγή της 31ης Ταξιαρχίας του Γ΄ Σώματος Στρατού: Σύλληψις μελών των οικογενειών των συμμοριτών ως ομήρων, επιβίβασις τούτων επί διτρόχων και διαδρομή μέσω των ναρκοθετημένων δρόμων.