Στους δρόμους και οι μαθητές στη Χιλή: «Παίζουν» με την αστυνομία

Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα... 

joker1

Οι διαδηλώσεις στη Χιλή μέσα σε λίγες μόλις ημέρες κατάφεραν να πετύχουν το αδιανόητο. Από διαμαρτυρίες για την τιμή των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, γρήγορα εξελίχθηκαν σε ένα εξεγερτικό κύμα που κατέκλυσε μια σειρά από μεγάλες πόλεις της Χιλής, σε μια μαζική αμφισβήτηση των πολιτικών λιτότητας, της κυβέρνησης Πινιέρα, απέναντι στα κατάλοιπα της χούντας Πινοσέτ.

Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε πανικό, καθώς κανένα από τα ακροδεξιά μέσα που «ξεσήκωσε» από την περίοδο της δικτατορίας δεν κατάφερε να πτοήσει τους εξεγερμένους διαδηλωτές. Κατέβασε το στρατό στους δρόμους, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας, ακολούθησε πιστά το δόγμα «μηδενικής ανοχής» με σκληρή καταστολή, αύρες, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες στα σώματα των διαδηλωτών.

Τα νούμερα από μόνα τους είναι αφοπλιστικά: περίπου 20.000 στρατιώτες έχουν καταλάβει τους δρόμους, οι συλλήψεις αγγίζουν τις 5.000, περίπου 200 άτομα έχουν τραυματιστεί, ενώ οι νεκροί φτάνουν τουλάχιστον τους 18.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν διαρκώς την ανησυχία τους για τα μέσα με τα οποία η κυβέρνηση Πινιέρα επιχειρεί να «εξοντώσει» τους διαδηλωτές,  με τις καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας από στρατό και αστυνομία να είναι αμέτρητες.

Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες να καταπνίξει τους εξεγερμένους, η κυβέρνηση βιώνει την ήττα στο πετσί της και αποφασίζει, το βράδυ της Τρίτης, με την ουρά στα σκέλια, να προτείνει ένα πακέτο μέτρων με αύξηση της κατώτατης σύνταξης και του κατώτατου μισθού, μείωση στις τιμές των φαρμάκων, αύξηση τους φορολογικούς συντελεστές για τους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα.

Ο 69χρονος δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της Χιλής φαίνεται να άργησε να αντιληφθεί το πόσο αποφασισμένος είναι ο κόσμος στους δρόμους. Οι διαδηλωτές δεν υποχωρούν, ούτε συμβιβάζονται. Την Τετάρτη, εργατικά συνδικάτα προκηρύσσουν γενική απεργία και οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται. Χιλιάδες εικόνες της Χιλής που φλέγεται και βράζει φτάνουν στις οθόνες μας, η οργή ξεχειλίζει στο εξεγερμένο πλήθος που διεκδικεί πολλά περισσότερα από αυτά που διατίθεται να δώσει ο ακροδεξιός Πινιέρα.

Το νεοφιλελεύθερο πείραμα της Σχολής του Σικάγο έφερε την καταστροφή του συνταξιοδοτικού συστήματος, περιθωριοποίησε τις οργανωμένες αντιστάσεις και πάνω από όλα, έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους. Οι χαοτικές κοινωνικές ανισότητες που προέκυψαν από την καπιταλιστική συσσώρευση οδήγησαν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώπους. Και όλα αυτά προσωποποιούνται σήμερα στην κυβέρνηση Πινιέρα.

Πλάι στα οδοφράγματα, θα δεις και πολλές άλλους τρόπους διαμαρτυρίας. Μπορεί να πετύχεις ακόμα και τον Τζόκερ, καθώς αποτελεί «τάση» των τελευταίων ημερών και σημείο ταύτισης – κυρίως για τους υποτελείς αυτού του κόσμου που σηκώνουν κεφάλι. Θα τον δεις μέχρι και «μπροστάρη» σε κάποια πορεία.

Kαι πίσω μαθητές. Παιδιά με χαμόγελα και μπόλικη όρεξη να αλλάξουν τον κόσμο. Παιδιά που ενώ δεν έζησαν την εποχή της σκληρής δικτατορίας του Πινοσέτ, έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους τη βαριά κληρονομιά που άφησε αυτή στη Χιλή. Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που οι νεοφιλελεύθεροι όλου του κόσμου τις τελευταίες μέρες τραβάνε τα μαλλιά τους μην μπορώντας να καταλάβουν πως από τη σταθερότερη χώρα της περιοχής, έχει μετατραπεί σε εργαστήρι αμφισβήτησης των επιβαλλόμενων πολιτικών, με όριο, μέχρι στιγμής, τον ουρανό.

Παιδιά που ενώ βλέπουν για πρώτη φορά πως είναι να κατεβαίνει ο στρατός στους δρόμους, τον κοιτάνε περήφανα κατάματα. Τα παιδιά αυτά, βρήκαν τον πιο αφοπλιστικό τρόπο να αντιμετωπίσουν τις αστυνομικές δυνάμεις. «Πήδα αν δεν είσαι μπάτσος» φωνάζουν χοροπηδώντας γύρω από τις αστυνομικές δυνάμεις και τις ακινητοποιούν. Σαστισμένοι, στέκονται ακίνητοι στη μέση και τα παιδιά μοιράζουν απλόχερα την ελπίδα από άκρη σε άκρη της γης:

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…