Newsroom

Newsroom

Οι λαγοκέφαλοι απειλούν το θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης

Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και της ανησυχίας παραμένει για την Κρήτη η αύξηση του πληθυσμού των λαγοκεφάλων αλλά και η ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά που δείχνουν ακόμα και προς τον άνθρωπο! Ο “πονοκέφαλος” που ακούσει στο όνομα “λαγοκέφαλοι” στις θάλασσες της Κρήτης θα τεθεί επί τάπητος στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

λαγοκεφαλοσ

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, που συνεδριάζει στις 12 αύριο το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Καταστήματος Ηρακλείου, θα εξετάσει αφενός το ζήτημα της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού των λαγοκεφάλων και αφετέρου το ζήτημα της επιθετικής συμπεριφοράς που παρουσιάζουν. Συμπεριφορά που γίνεται συνεχώς πιο επιθετική, και είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι πρόσφατα το ΕΛΚΕΘΕ χρειάστηκε να ανακοινώσει συγκεκριμένες οδηγίες προς τους λουόμενους για το τι πρέπει να πράξουν εφόσον πέσουν πάνω στους επικίνδυνους, τοξικούς λαγοκεφάλους.

«Αυτή η περίοδος, όπως έχουμε εντοπίσει, είναι περίοδος αναπαραγωγής του ψαριού και παρατηρούμε ότι πλησιάζει περισσότερο σε κάποιες ακτές, πιθανόν για αναπαραγωγικούς λόγους και επίσης επειδή τρώει περισσότερο. Επιτίθεται, θα μπορούσαμε να πούμε, περισσότερο, τρώει αλιεύματα, ακόμη και κομμάτια από αλιευτικά εργαλεία, αφού βρίσκουμε στα στομάχια τους αγκίστρια, δίχτυα κ.λπ.»

Νότα Περιστεράκη, Βιολόγος ΕΛΚΕΘΕ

Προκειμένου μάλιστα να αναδειχθούν όλες οι διαστάσεις και να “φωτιστούν” σωστά όλες οι πτυχές του προβλήματος, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης έχει καλέσει στην αυριανή παρουσίαση και συζήτηση του προβλήματος των λεσσεψιανών μεταναστών στις θάλασσες της Κρήτης επιστήμονες και ειδικούς από το ΕΛΚΕΘΕ-ΙΘΑΒΒΥΚ, το ΓΕΩΤΕΕ-Παράρτημα Κρήτης και τα Τμήματα Αλιείας.

Θυμίζουμε ότι οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια περιορισμού του πληθυσμού των λαγοκεφάλων στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νότα Περιστεράκη, βιολόγος ιχθυολόγος του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων ΕΛΚΕΘΕ, αυτό το διάστημα υποβάλλεται ο σχετικός φάκελος για ένταξη σε πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος που δημιουργεί ο μεγάλος πληθυσμός των λαγοκεφάλων.

«Είναι μια καινοτόμα πρόταση που ελπίζουμε ότι, αν θα πάει καλά, θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε και να μελετήσουμε τα στοιχεία που αφορούν τον λαγοκέφαλο, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του πληθυσμού αλλά και την πιθανή αξιοποίησή του», τόνισε η κ. Περιστεράκη, η οποία διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο είδος, αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε περίοδο αναπαραγωγής και δείχνει ότι έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τροφή, κάτι που το κάνει όχι πιο επιθετικό, αλλά πιο επίμονο να εντοπίσει την τροφή του.

«Αυτή η περίοδος, όπως έχουμε εντοπίσει, είναι περίοδος αναπαραγωγής του ψαριού και παρατηρούμε ότι πλησιάζει περισσότερο σε κάποιες ακτές, πιθανόν για αναπαραγωγικούς λόγους, και επίσης επειδή τρώει περισσότερο. Επιτίθεται, θα μπορούσαμε να πούμε, περισσότερο, τρώει αλιεύματα, ακόμη και κομμάτια από αλιευτικά εργαλεία, αφού βρίσκουμε στα στομάχια τους αγκίστρια, δίχτυα κ.λπ.», εξήγησε η κ. Περιστεράκη, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ένα πρόσφατο περιστατικό επίθεσης σε άνθρωπο στα Δωδεκάνησα, από λαγοκέφαλο.

Πηγή: Νέα Κρήτη

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…