Οι κυρίες της αυλής

Υπάρχουν κάποιες δυστυχισμένες κυρίες μιας συγκεκριμένης αυλής που μπερδεύουν το χαμαιτυπικό μέσα τους, με τον έξω κόσμο...

avlis

Όχι, δε θα ασχοληθούμε με τις “Κυρίες της αυλής” της Φίνος φιλμ (1966). Εκεί, σε μια αυλή της παλιάς Αθήνας οι άνθρωποι είχαν καθαρή ματιά, ήταν μεροκαματιάρηδες, γελούσαν κι έκλαιγαν μαζί, ερωτεύονταν, ζούσαν με τα πάθη τους, με τα λάθη τους, με τη φτώχεια τους, με την αγωνία αν έχουν να πληρώσουν στο τέλος του μήνα το νοίκι της κάμαρης. Είχαν δυσάρεστες εμπειρίες όταν η σπιτονοικοκυρά ζητούσε επίμονα το καθυστερημένο νοίκι ή όταν ο μπακάλης τους έκοβε το βερεσέ. Δεν είχαν “δυσάρεστες εμπειρίες από πανάκριβα ρεστοράντ” ώστε να διαμαρτύρονται για την “κρύα agle e olio peperoncino χωρίς τα βασικά χαρακτηριστικά του πιάτου” ή “την αδιάγνωστη σαλάτα με μάνγκο και καλαμάρι”, όπως η κα Λίνα Κλείτου.

Εκείνες οι Κυρίες της φτωχικής αυλής τρύπωναν στις καρδιές μιας Ελλάδας που πάλευε να σταθεί στα πόδια της. Δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση με τις κυρίες της αυλής των εχόντων και κατεχόντων. Με τα κακομαθημένα πλουσιοκόριτσα που μεγάλωναν με τα λεφτά του μπαμπά τους, σπούδαζαν με τα λεφτά του μπαμπά τους, ζούσαν με τα λεφτά του μπαμπά τους και έχτιζαν καριέρες με τις πλάτες του μπαμπά τους…

Εκείνες οι Κυρίες της φτωχικής αυλής που πέρασαν στο πανεπιστήμιο, που σπούδασαν δουλεύοντας, τιμούσαν το πανεπιστήμιο που τους πρόσφερε γνώση και ευκαιρίες. Σε αντίθεση με την κα Κλείτου η οποία τώρα στα δημοσιογραφικά της γεράματα δηλώνει ότι η ίδια φοίτησε σ’ ένα χαμαιτυπείο!

Είπε, μεταξύ άλλων, η κυρα-Λίνα στην ΕΡΤ: “… Όσοι έχουμε φοιτήσει στα πανεπιστήμια δε ξέρουμε το καθεστώς στο οποίο φοιτήσαμε; Δε ξέρουμε ότι είναι μια μεταπολιτευτική στρέβλωση; Ένα καθεστώς ασυδοσίας […] Τα πανεπιστήμια πρέπει να πάψουν να είναι χαμαιτυπεία. Λυπάμαι που είναι σκληρή έκφραση, αλλά αυτό είναι”.

Η κα Λίνα σπούδασε στη Νομική του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Φαίνεται ότι θεωρούσε ότι έκανε ανώτατες σπουδές σε “καταγώγιο, οίκο ανοχής και κατ’ επέκταση σε χώρο που επικρατεί διαφθορά και ηθική κατάπτωση” όπως διαβάζουμε στο λήμμα “χαμαιτυπείο”, στο λεξικό της Νεοελληνικής της Ακαδημίας Αθηνών!

Και επειδή στους “οίκους ανοχής” συχνάζουν συγκεκριμένοι τύποι ανθρώπων δε γνωρίζουμε ποιο ρόλο επέλεξε κατά τη θητεία της σ’ αυτό που η ίδια ονομάζει χαμαιτυπείο. Όπως και να έχει πάντως δηλώνει πτυχιούχος τέτοιου είδους κοινωφελούς ιδρύματος!

Φαίνεται ότι στην αυλή στην οποία κατοικοεδρεύει και η κ. Κλείτου καλλιεργείται και η χυδαιότητα. Θυμηθήκαμε μια άλλη κυρία της ίδιας αυλής.

Την κα Ρέα Βιτάλη η οποία σπούδασε Ιστορία Τέχνης (ποιας τέχνης ακριβώς;), τότε που έλεγε για τον Τσίπρα: «Και πλήρης ηδονής, σε σημείο ρεύσης, εν μέσω παλαμακίων ξανακάθισε και συνέχισε με το μπεγλέρι του”. Πρόκειται για την ίδια κυρία η οποία επικροτούσε το “μαύρο” στην ΕΡΤ ως τη “μόνη φρικτά ειλικρινή σελίδα στην ιστορία της μεταπολίτευσης […] που ξεμπρόστιασε την αλλαξοκωλιά πολιτικής – Τύπου…”. Και με τέτοιες σπουδαίες επιδόσεις επιπέδου πραγματικού χαμαιτυπείου ο Μητσοτάκης την επιβράβευσε με εκπομπή στην ΕΡΤ!

Υπάρχουν κάποιες δυστυχισμένες κυρίες μιας συγκεκριμένης αυλής που μπερδεύουν το χαμαιτυπικό μέσα τους, με τον έξω κόσμο. Μόνο ως βαρβαρότητα νόησης και συναισθήματος, ως πνευματικός μεσαίωνας μπορεί να χαρακτηρισθεί η ταύτιση ενός πνευματικού ιδρύματος με χαμαιτυπείο. Αλλά είπαμε, ο καθένας ό,τι έχει χαρίζει…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…