Ποιες χρεώσεις κρύβονται στο ελεύθερο roaming στην Ε.Ε

Σε ισχύ βρίσκεται από χθες η τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη ελεύθερη περιαγωγή (roaming) μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο στις κλήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων όσο και στη χρήση του διαδικτύου μεταξύ όλων των χωρών – μελών της Ένωσης.

NewsRoom 02/06/2017 | 14:56

Γράφει ο Βασίλης Κατσαρός

Υπάρχουν όμως και… παγίδες που οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας επιφυλάσσουν για κάποιες κατηγορίες πελατών τους.

Ειδικότερα:

Στα προγράμματα συμβολαίου με ενσωματωμένα λεπτά ομιλίας, SMS και ΜΒ τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Όλες οι υπηρεσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς χρέωση. Μετά την κατανάλωσή τους ισχύουν οι χρεώσεις προς τρίτα εθνικά δίκτυα του προγράμματος που ισχύει και στην Ελλάδα με βάση το σχετικό τιμοκατάλογο. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και όποιο επιπρόσθετο πακέτο ομιλίας, SMS, MB είναι ενεργό.

Στα προγράμματα συμβολαίου χωρίς ενσωματωμένα λεπτά ομιλίας, SMS, και ΜΒ ισχύουν οι εθνικές χρώσεις προς εθνικά τρίτα δίκτυα του προγράμματος, πάντα σύμφωνα με τον ελληνικό τιμοκατάλογο ενώ επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και όποιο επιπρόσθετο πακέτο ομιλίας, SMS, MB είναι ενεργό.

Όμως προσοχή. Οι ίδιες παροχές δεν ισχύουν για τα πακέτα καρτοκινητής. Οι εταιρίες έχουν βρει τρόπους να τα …συνοδέψουν με επιπλέον χρεώσεις προς τους χρήστες. Πιο συγκεκριμένα, η υπηρεσία περιαγωγής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν διατίθεται στα υφιστάμενα πακέτα του Καρτοκινητού.

Οι συνδρομητές που επιθυμούν τη χρήση υπηρεσιών περιαγωγής και συγκεκριμένα την πραγματοποίηση και λήψη εξερχομένων/εισερχομένων κλήσεων, την αποστολή SMS και το σερφάρισμα στο internet κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να αιτηθούν την ένταξή τους σε νέα πακέτα για χρήση εντός Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία διατίθενται μεταξύ 8-10 ευρώ την εβδομάδα και περιλαμβάνουν κατά μέσο όρο 100 λεπτά ομιλίας, 50 SMS και 300 ΜΒ για χρήση του internet.

Πηγή: fmvoice.gr